Lugojeanul: „Ce valoare au 150.000.000 de euro, la Lugoj”

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

O analiză interesantă și la obiect a evenimentului de săptămâna trecută, când Lugojul a primit 150.000.000 de euro, pentru construirea, în patru ani, a unui nou spital, am găsit în Lugojeanul.ro, în editorialul semnat de Daniel Groza.

„Sunt extrem de mulți bani”, spune editorialistul, „bani pe care un oraș ca Lugojul nu spera să-i aibă vreodată pentru un singur proiect”, întrucât întregul buget al orașului este de maxim 200 de milioane de lei, anual.

După ce îi felicită pe Buciu și pe Blidariu (pe Buciu pentru că a fost inițiatorul proiectului, iar pe Blidariu pentru că nu și-a asumat vreun merit în obținerea acestor bani), Daniel Groza analizează impactul evenimentului.

„Am văzut că au apărut deja haterii de serviciu, unii cu slujbă de la partid, care încearcă să diminueze valoarea acestui moment. De la „nu o să obțină vreodată o asemenea finanțare”, drumul a fost scurt până la „nu o să fie în stare să facă acest spital”.

Finanțarea pentru un nou spital este cel mai bun lucru care i s-a întâmplat acestui oraș, de la Revoluție încoace. Că treaba nu e gata, toată lumea e de acord. Urmează patru ani, în care, acest proiect trebuie să decurgă fără greșeală, chiar dacă, într-o țară ca România, riscul să deraieze e mare”.

În continuare, analiza e și mai interesantă. „De ce nu crede o parte destul de mare dintre lugojeni în reușita proiectului? Cel mai important motiv este, fără îndoială, modul cum au decurs lucrurile în administrarea Lugojului, până acum. Așteptările oamenilor au fost mari, iar realizările vizibile au fost extrem de mici, cu multe rateuri.

Lugojul a rămas un oraș cenușiu și după ultimii doi ani. Cel mai bun exemplu este centrul orașului, un cal troian al administrației Boldea, care s-a dovedit extrem de eficient în eșuarea administrației Buciu.

E greu de explicat cum nu ești în stare, în doi ani de zile, să pui pavele peste o suprafață cât o curte mai mare de la țară (s.n.).

Tot în acest capitol, intră și ștrandul din Lugoj sau modul în care arată puținele parcuri și zone verzi din oraș. Asta, dacă vrei să explici! […] Dar oamenii au votat pentru soluții, nu pentru explicații!

Apoi, mai e taxată și absența dintre oameni a celor care ne conduc. Acel Claudiu Buciu, cu rucsacul în spate, care cutreiera cartierele ca să afle problemele lugojenilor, a fost văzut tot mai puțin spre deloc. […]

Toate adunate au dus la felul în care actualii edili ai orașului, în frunte cu Buciu, sunt văzuți de către o parte dintre lugojeni și catalogați drept aroganți, atotștiutori și chiar incompetenți. Așa au pierdut un val imens de simpatie și susținere, pe care au venit la Primărie, în anul 2020”. Am încheiat citatul.

Nu pot însă încheia aceste rânduri fără să vă spun că în cealaltă parte a presei (știți voi care) a plouat torențial cu laude deșănțate la adresa primarului ales, a fostului primar, a primarului demis, în texte scrise chiar de către primarul ales, fostul primar și primarul demis.

Dar asta e nimic pe lângă blasfemia cu titlul „BUCIU E MARE!”. Mare e numai Dumnezeu!

Nicolae SILADE

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.