Legende, la Gala Folk, ediția a II-a

În acest an, cea de a doua ediție a Galei Folk lugojene se va desfășura sub titulatura „Legende”, reunind, pe scena Teatrului lugojean, trei legende ale muzicii, Dan Andrei Aldea, Freddy Stauber și Corina Ignea. Lor li se alătură două nume noi: Daniela Marcu și Cristi Gogu. Gala va avea loc vineri, 27 septembrie de la ora 19. Prețul biletelor este de 40 lei. Acestea se găsesc la casieria teatrului. În acest număr vi-l prezentăm pe Dan Andrei Aldea, iar în numerele viitoare pe Freddy Stauber și Corina Ignea.

Dan Andrei Aldea, muzician poliinstrumentist (chitară, vioară, claviaturi, blockflöte, muzicuță, chitară bas), aranjor și compozitor român, liderul formației Sfinx în anii ‘70, s-a stabilit din 1981 în în Germania, la Munchen, unde își construiește un studio de înregistrări, Dan’s Own. Se specializează pe activitățile corespunzătoare (aranjor, instrumentist de studio). În România, a participat ca solist vocal, instrumentist, compozitor sau aranjor pentru câteva sute de piese, sub nume propriu sau în ajutorul altor muzicieni. A abordat o paletă stilistică largă, pe care a extins-o după stabilirea sa în Germania: muzică clasică, blues, rock, reggae, pop-rock, folk, jazz, country.

Este considerat unul dintre cei mai creativi chitariști români, fiind apreciat și ca un foarte bun tehnician (fiind unul dintre puținii chitariști solo care au studiat mai întâi vioara). Aldea a scris și interpretat cu Sfinx piese precum: „Șir de cocori”, „Om bun”, albumul-concept „Zalmoxe”, piesele „Din nou acasă”, „Fetele albine” ș.a., și a participat în calitate de compozitor sau instrumentist la înregistrarea discurilor unor artiști ca Dida Drăgan, Anda Călugăreanu, Mircea Vintilă, Vali Sterian. A fost implicat și în lumea teatrului și filmului, scriind muzică de scenă, dar și coloana sonoră pentru filmul Nuntă de piatră (1972, în colaborare cu Dorin Liviu Zaharia).

Pentru scenă, a scris singur sau cu ajutorul celorlalți membri Sfinx, muzica spectacolelor Suferințele tânărului W (Goethe), Elisabeta I, A douăsprezecea noapte (Shakespeare). Din muzica acestuia din urmă a rămas celebru „Cântecul bufonului”, cunoscut astăzi publicului și prin alte interpretări. După numeroase propuneri de-a lungul anilor și după 33 de ani de absență din țară, s-a reîntors „Din nou acasă”! În numărul viitor vom publica un interviu cu Dan Andrei Aldea.

Augustin BERCEAN

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.