La un pas de isterie [Editorial]

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

După ce în regiunea Lombardia, din Italia, acolo unde trăiesc sute de mii de români, s-a decretat starea de urgență, din cauza celor peste 200 cazuri de îmbolnăviri de gripă, soldate cu patru decese, autoritățile din Timiș au început să dea semne vădite de îngrijorare.

Mii de timișeni s-ar putea întoarce acasă din zona afectată în următoarele zile. La Timișoara aterizează avioane care zboară pe ruta Milano-Bergamo și Treviso-Veneția. Între aceste mari aeroporturi din Lombardia, Veneto și Timișoara s-ar putea crea un adevărat pod aerian  pe care va circula virusul.

La nivelul județului Timiș a fost constituit un departament pentru situații de urgență și s-au luat mai multe măsuri preventive. Un fel de joc de gleznă al unor autorități total depășite de situație, care luptă cu un inamic invizibil și necunoscut.

Deocamdată suntem în faza elaborării măsurilor de prevenire și combatere, dar nici nu vreau să mă gândesc la rezultatul catastrofal al acestora după ce vor fi transpuse în practică. La nivel mondial, numărul de îmbolnăviri cu coronavirus se apropie de 80.000, iar cel al deceselor a trecut de 2.500 de persoane.

Directoarea Laboratorului de Cercetări și Analize din cadrul Spitalului Universitar Luigi Sacco din Milano, Maria Rita Gismondo, a specificat, referitor la coronavirus, că nu este altceva decât o formă de gripă puțin mai gravă și că nu ar prezenta un pericol deosebit de important, așa cum este considerat în prezent.

„Confundăm o gripă cu o pandemie globală”, a fost concluzia medicului italian. Maria Rita Gismondo mai spune: „Laboratorul nostru a lucrat toată noaptea, vin probe încontinuu, e o adevărată nebunie ceea ce se întâmplă, am transformat o infecție un pic mai gravă decât o gripă într-o pandemie letală. Nu este așa cum pare, uitați-vă la numere. Nebunia asta va face mult rău, mai ales din punct de vedere economic. Vă rog reduceți tonurile! Nu este o pandemie! Mortalitatea în urma gripei obișnuite a fost de 217  decese pe zi săptămâna trecută! Pentru Coronavirus, 1 mort!!!”

Cât de gravă este această situație, nimeni nu știe, dar frica izbucnirii unei pandemii cuprinde toată Europa. Bănuiesc că inocularea fricii în rândul populației ar putea fi o formă de manipulare, însă foarte periculoasă, deoarece ar putea produce o isterie colectivă. O masă de oameni cuprinsă de spaima morții se poate transforma într-o gloată nebună, imposibil de controlat.

Imaginați-vă populația unui oraș luând cu asalt magazinele alimen-tare sau farmaciile. Cum ne-am mai strânge de gât pentru un kilogram de zahăr sau de făină și cum ne-am mai scoate ochii pentru un medicament cu efect placebo!

Se știe clar că autoritățile statului, ca măsură forte împotriva contactării virusului, deocamdată ne sfătuiesc să ne spălăm pe mâini. Deci, în situația dată, numai apa și săpunul mai pot ocroti românul!

Dar mai e ceva. O știre de ultimă oră anunță că Ministerul Sănătății va distribui populației 40 tone de lemn pentru bătut în el. Bate în lemn, frate, și alungi relele toate –  zice înțelepciunea populară. Totuși, cred că mai eficient ar fi, dacă în timp ce batem în lemn, ne-am ruga lui Dumnezeu să nu ne ia dracu‘!

Dan TIMARU

Despre admin 6587 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.