În perioada 22-23 februarie 2020, Liceul Tehnologic Valeriu Branişte din Lugoj a găzduit seminarul demonstrativ Lions Quest-Abilităţi de Acţiune (pentru profesorii care predau la liceu), un program de învăţare socio-emoţională ce are în vedere dezvoltarea abilităţilor socio-emoţionale şi de voluntariat ale liceenilor.
Seminarul a fost livrat profesorilor de la 4 licee din zona de est a judeţului Timiş, cei mai mulţi dintre participanţi fiind de la Liceul Tehnologic Valeriu Branişte. Fiind primul seminar Lions Quest – Abilitati pentru Actiune, organizat ȋn Romania, au participat formatorii acreditati Lions Quest: Alina IOSEP, Doina PETRI, Maria PAVELESCU, Gabriel ILIES.
La festivitatea de încheiere a seminarului au participat din partea Cabinetului District 124 România:
Viceguvernatorul 1 – Toma Mişca; Președinte Regiune Bucuresti – Ciprian Iosep; Președinte de Zona/ director Program Lions Quest – Ilies Florin; Președinte de Zona Specială de Dezvoltare Dinamic Plus – Ana Crăsneanu;
Toma Monica, președinta Comisie de finantare.
Seminarul a fost sponsorizat de către Lions Club Timișoara Dinamic Plus, dr. Ana Crăsneanu – președinte fondator, președinte 2019-2020 Mihaela Petrov şi Clubul Lions Lugoj Ana Lugojana – preşedinte Liliana Corbescu.
Programul Lions Quest – Abilități pentru Acțiune are la bază idea că tinerii, care sunt pregătiți să devină adulți prin dezvoltarea caracterului lor şi care au aşteptări mari ȋn ceea ce priveşte comportamentul pozitiv, pot să-şi asume roluri semnificative ȋn abordarea problemelor care le afectează viața, comunitatea şi lumea.
Ghidul de resurse al profesorului – Lions Quest-Abilități pentru Acțiune oferă lecții care pot fi folosite pe o perioadă de la unul până la patru semestre. De asemenea, acest ghid conține lecții adnotate, activități de evaluare, de consolidare, intercurriculare şi de conexiune cu familia.
Programul Lions Quest-Abilități pentru Acțiune permite elevilor să-şi dezvolte abilitățile de ȋnvățare socio-emoțională, asigurând oportunități de exersare a acestora, ȋn timp ce realizează un proiect de ȋnvățare prin servicii ȋn folosul comunității. Manualul conține lecții care pot fi folosite suplimentar programului de ȋnvățare socio-emoțională sau ca manual individual pentru cei care vor să se axeze pe ȋnvătarea prin servicii ȋn folosul comunității.
În România este disponibil ȋntregul program Lions Quest: Abilități pentru Dezvoltare (învățământ primar), Abilități pentru Adolescență (învățământ gimnazial), Abilități pentru Acțiune (învățământ liceal).
Toate manualele pentru profesor, jurnalele elevilor, materialele proiectabile au fost traduse şi adaptate în limba română. Ghidul universal al programului Lions Quest şi toate manualele/ghidurile profesorului sunt tipărite color.
„Experienţa de învăţare oferită profesorilor, pentru prima dată în România, este impactantă. Participanţii au înţeles cât de important este ca actul educaţional desfăşurat zi de zi să pună accentul nu doar pe parcurgerea materiei, pe predarea de conţinuturi, ci şi pe aspectele dezvoltării socio-emoţionale implicate în actul de predare-învăţare. Da, profesorii sunt şi ei oameni şi trebuie nu doar să înteleagă, ci şi să fie înteleşi în ceea ce priveşte componenta emoţională. Satisfacţia participanţilor este mare şi este dată nu doar de ceea ce au învăţat ci şi de onoarea de a fi primii din România care au beneficiat de acest program, am fost puşi pe harta Lions la nivel mondial. Mulţumesc dnei Mihaela Petrov şi dnei Ana Crăsneanu pentru susţinerea ca acest lucru, această pilotare să se producă la Lugoj, la Liceul Tehnologic „Valeriu Branişte”. Pentru că DA, şi NOI PUTEM!”,
ne-a declarat directorul şcolii, prof. Cosmin Gheorghe.
Lasă un răspuns