La Topleţ, un eveniment cultural fără precedent

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Sâmbătă, 17 noiembrie 2018, în comuna Topleţ, în organizarea Primă-riei, a Casei de Cultură Gheorghe Băltean, ambele din Topleţ, în colaborare cu „fiica satului”, Mia Rogobete, a avut loc un  eveniment cultural fără precedent!

Lansarea monografiei “Sfinxul Banatului- Gheorghe Băltean”, a cărei autoare este Mia Rogobete (de fapt, a mai avut loc o astfel de lansare de dimensiuni mult mai mici , „comisă” tot de „fiica rătăcitoare” , Mia Rogobete, un fel de avanpremieră, a „evenimentului cultual fără precedent”, la data de 17 septembrie 2013, atunci când a avut loc lansarea cărții „Oglinda sufletului“ – 40 de ani de activitate culturală a lui Ioan Rațiu – directorul căminelor culturale din Topleț. Evenimentul a avut loc în Bârza, sat aparținător comunei Topleţ).

Cu acest prilej a luat cuvântul: Ilie Haşcă, pimarul comunei Topleţ, Ioan Horescu, directorul Şcolii Gimnaziale, Ioan Raţiu, directorul Casei de Cultură „Gheorghe Băltean”, ambele din Topleţ, precum şi preotul Bogdan Belu. Despre volum au vorbit: Vasile Barbu, poet, prozator, publicist, editor, preşedinte al Societăţii Literar-Artistice „Tibiscus” din Uzdin-Serbia  (dar ce este cel mai important lucru e că, de când se ştie, este un brav apărător al patriei sale, Limba Română, un român adevărat, un iubitor al limbii celei române, un militant neobosit pentru această cauză.

El trăieşte româneşte, gândeşte româneşte, scrie româneşte, respiră româneşte şi va muri tot…. român), prof. Gheorghe Rancu-Bodrog, istoric, devotat poporului căruia îi aparţine, popor pentru care şi-a dedicat înteaga carieră, realizând şi un punct muzeal (dar ce spun eu punct muzeal? când de fapt este un muzeu în adevăratul înţeles al cuvântului!), într-o încăpere proprie,  Gabriela Şerban, manager cultural, director Biblioteca Bocşa, scriitorul Nicolae Danciu-Petniceanu, Simion Dănilă, scriitor, traducător, critic literar, cărora li s-au alăturat actriţa, regizoarea, scenografa, „impresar” Maia Voronca, de la Teatrul Municipal „Traian Grozăvescu” Lugoj şi talentata,  sensibila poetă, Mioara Gheleşan, care au susţinut un excelent moment poetic, din creaţia  lui Gheoghe Băltean. Lansarea a fost  „asezonată” cu susţinerea unui referat bine documentat, despre omul politic, dar mai ales patriotul Gh. Băltean, de către col. Ioan Teca, comandantul Garnizoanei Lugoj.

Una din  surprizele pregătite de către organizatori a fost demonstraţia de Aikido Aikikai (o artă marţială japoneză) susţinută de câţiva reprezentanţi ai Clubului lugojean Wago-Kan, în frunte cu sensei (profesor) Daniel Rogobete (centura neagră 4 DAN), repriză foarte gustată de numerosul public prezent la această manifestare-eveniment, petrecută într-o zi de neuitat. De remarcat talentul demonstrat de elevii Şcolii Gimnaziale Topleţ, care au smuls spectatrilor aplauze îndelungate, pentru inspiratul colaj poetico-folcloric, realizat de o învăţătoare-model, Maria Cărare.

Bogatul program a luat sfârşit, nu înainte ca familia Rogobete să doneze Primăriei o  placă comemorativă dedicată pictorului Nicolae Hașcă, locul de  amplasare ei va rămâne la latitudinea  Primăriei (Pimăria şi Casa de Cultură au răsplătit pe cei care s-au implicat în reuşita acestui eveniment cu Diplome de onoare), cu un spectacol de muzică populară, susţinut de Formaţia “Drăganii”, având-o ca solistă pe Ramona Ilieş Drăgan, „ajutată” de Maria Petchescu şi de Ioan Raţiu, „solist vocal”, dar şi un dansator „înrăit”, care a molipsit asistenţa, prinsă în joc, încă de la audierea primelor acorduri.

La final, am solicitat protagonistei acestei întâmplări, Mia Rogobete, câteva impresii, „la cald”.

Iată ce ne-a declarat:

„Evenimentul din 17 noiembrie organizat în Topleț a fost o bucurie pentru toplicenii mei, iar pentru mine o curățire sufletească. Acolo m-am născut și am copilărit, ceea ce am simțit eu în ziua aceea nu se poate scrie pe o coală de hârtie, fiindcă aș repeta întruna iubire, iubire, iubire! În primul rând mă bucur că am putut să colaborez foarte bine cu primăria Topleț, domnul primar Ilie Hașcă fiind foarte prietenos și dornic de a respecta valorile comunei noastre, una dintre valori fiind această carte „Sfinxul Banatului” George Bălteanu. Școala Gimnazială în frunte cu domnul director Ioan Horescu au pus umărul și sufletul la acest eveniment, copiii conduși de doamna învățătoare Maria Cărare, îmbrăcați în costume populare au strălucit în Căminul Cultural, Părintele nostru din Bârza Bogdan Belu, a participat cu inima, iar de Ioan Rațiu nu mai vorbesc, el este directorul celor două Cămine Culturale din Topleț, acest om trăiește pentru a face oamenii să se bucure. În această carte este scrisă pe lângă viața lui G.B. și viața toplicenilor, tradiția, portul popular, iubirea pentru glia strămoșească. Mă bucur că alături de mine, în Topleț au fost Oameni de seamă ai Banatului, acești munți de cultură care duc spiritul românesc pretutindeni, Vasile Barbu, Gheorghe Rancu, Nicolae Danciu-Petniceanu, Gabriela Şerban, Simion Dănilă, Maria Voronca, precum și domnul colonel Ion Teca, un adevărat patriot. Au recitat din opera lui G.B. Mioara Gheleșan, poetă, prietenă, consăteana mea, și Maria Voronca, actrița și regizoarea de la Teatrul Municipal „Traian Grozăvescu” din Lugoj. Demonstrația de Arte Marțiale a colorat evenimentul, oamenii din sală rămânând înmărmuriți, nu părea real, au aplaudat întruna elevii de la Wago -Kan Lugoj, condus de sensei Daniel Rogobete. Surpriza a fost placa comemorativă a pictorului născut în Topleț, Nicolae Hașcă. Finalul a fost cu muzică populară bănățeană, minunatele soliste de muzică populară Ramona Ilieși Drăgan din Lugoj și Maria Petchescu, originară din Topleț, împreună cu formația “Drăgan” au adus drag si fericire în inimile toplicenilor. A fost un eveniment de suflet, am crescut în mijlocul acelor oameni frumoși, i-am iubit și îi iubesc. Cu siguranță că acesta este doar începutul.”

Topleţ, o comună mică, dar cu oameni cu suflete foarte mari. „Împricinata” Mia Rogobete a adus la cunoştinţa toplicenilor că se află în faza de finalizare cu o lucrare de importanţă deosebită: Monografia Topleţului.

Mircea ANGHEL

P.S.: Domnule primar, că  tot nu ne vede şi nu ne aude nimeni, îmi veni  o idee
pe care nu pot să nu v-o sugerez. Nu ştiu cum staţi la rubrica „cetăţeni de onoare” ai comunei, dar cred că  aţi face un act firesc de recunoştinţă faţă de această vajnică „activistă”, dacă i-aţi acorda titlul de „Cetăţean de Onoare”, acordare care ar veni ca o mănuşă dacă va coincide cu lansarea Monografiei Topleţului.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.