Episcopul greco-catolic de Lugoj s-a întâlnit cu Papa Francisc

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

PS Alexandru Mesian, episcopul greco-catolic de Lugoj, a avut o între-vedere cu Papa Francisc, cu prilejul vizitei ad limina apostolorum, pe care episcopii catolici din România au efectuat-o, în prima decadă a acestei luni, la Roma. A fost cea de a cincea vizită ad limina apostolorum a Conferinţei Episcopale Române după 1990, şi prima la actualul Suveran Pontif, Papa Francisc. Vizita ad limi-na apostolorum (în traducere: la mor-mântul Apostolilor) este vizita periodică pe care episcopii unei Conferințe episcopale o fac împreună la mormintele Sfinţilor Apostoli Petru şi Paul, „stâlpii” Bisericii, şi la Urmaşul lui Petru, pentru a fi întăriţi de el în credinţă şi pentru a exprima comuniunea lor ierarhică cu Suveranul Pontif.

Cu prilejul acestei vizite, episcopii români au concelebrat, în dimineața zilei de joi, 8 noiembrie, Sfânta Liturghie cu Papa Francisc, în Capela Sf. Marta din Vatican, și au fost primiți în audiență de Sfântul Părinte, după care s-au întâlnit cu reprezentanții Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor.  În cadrul vizitei, episcopii catolici ro-mâni au celebrat Sfânta Liturghie în Bazilica Sf. Petru din Vatican, la altarul mormântului Sfântului Apostolul Petru, au avut întâlniri cu reprezentanții Con-gregației pentru Cauzele Sfinților şi cu cei ai Secretariatului de Stat, precum și cu reprezentanții Congregației pentru Episcopi și cu cei ai Congregației pentru Doctrina Credinței.

Episcopii români s-au întâlnit și cu reprezentanții co-munității românilor catolici şi au celebrat Sfânta Liturghie în Bazilica San Vitale, sediu al misiunii catolice pentru emigranţii români din Roma şi din împrejurimi. La celebrare a participat şi E.S. Liviu-Petru Zăpîrţan, ambasa-dorul României pe lângă Sfântul Scaun.

Ultima vizită ad limina apostolorum a episcopilor români la Sfântul Scaun, înainte de intrarea ţării sub dominaţie comunistă, a avut loc în 1937. Vizitele au fost reluate după căderea regimului comunist: episcopii au fost de trei ori la Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea – în 18-22 martie 1991, 2-8 decembrie 1996 şi 24 februarie-1 martie 2003 –, şi o dată la Papa Benedict al XVI-lea, în 8-13 februarie 2010.

AL PRESS

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.