Rata inflației din decembrie 2021, de 8,2%, a fost cea mai mare din ultimii peste 10 ani. Dacă măsurile administrative care sunt luate în calcul pentru a combate prețurile la benzină și electricitate nu vor fi implementate, este posibil ca inflația să ajungă la două cifre până la sfârșitul anului. Am amânat cifra de 7,2% pentru inflația medie în 2022 până când vom avea mai multe informații despre specificul măsurilor care sunt adoptate.
Rata inflației din decembrie a fost mai mare decât estimarea noastră de 7,7 la sută, exclusiv din cauza creșterii estimate de Institutul de Statistică pentru energia electrică (+6,3 la sută față de luna precedentă), precum și pentru gazele naturale (+1,44 la sută). Este corect să spunem că evaluarea prețurilor din sectorul energetic în această perioadă este oarecum un joc de noroc, iar informațiile care sunt asimetrice sunt importante, prin urmare, în viitorul apropiat se pot aștepta fluctuații ale inflației și ale estimărilor.
Mai îngrijorător decât inflația în cifrele principale ar putea fi faptul că rata inflației de bază se îndepărtează mai mult de intervalul țintă al Băncii Naționale a României de 1,5%-3,5%, care a fost de 4,7% în decembrie, față de 4,3% în luna precedentă. Deși este posibil ca tendința de creștere să nu se mențină în același ritm, credem că impactul negativ va fi limitabil în 2022, pe măsură ce șocurile din partea ofertei încep să converge cu presiunile cererii.
Pentru cei care sunt obsedați de cifre, rata inflației de astăzi arată o creștere destul de generală. Produsele alimentare au crescut cu 0,8% în decembrie, comparativ cu luna precedentă, cele nealimentare cu 0,7%, precum și serviciile cu 0,4%. În plus față de lucrurile legate de energie enumerate anterior, există câteva detalii notabile care merită să fie remarcate în raportul de astăzi. Este deja clar că transmiterea prețurilor la energie către economie este în creștere și, în lipsa unor măsuri administrative de reducere a impactului prețurilor la energie, rata inflației globale de 10% pentru trimestrul al doilea este cu siguranță o posibilitate.
În prezent, suntem la curent cu planurile guvernului de a reduce TVA-ul la electricitate de la 19% la 5%, începând cu luna aprilie. Știm, de asemenea, despre diverse inițiative de sprijinire a industriei alimentare și agricole, precum și a întreprinderilor mici și mijlocii. Rapoartele din mass-media au sugerat, totuși, că aceste măsuri ar putea fi mult mai semnificative și ar putea viza reduceri de taxe și la gazele naturale și la alte produse alimentare de bază. Se ia în considerare, de asemenea, o dată de aplicare mai devreme decât cea actuală.
Acest lucru face ca prognoza noastră privind inflația să fie extrem de incertă în prezent, nu am paria pe ea pe cazinouri online NetBet. În timp ce politicile de plafonare și subvenționare deja în vigoare vor încetini în mare măsură creșterea inevitabilă a inflației pe măsură ce expiră, o reducere permanentă a TVA ar putea avea un impact mai mare și de lungă durată, reducând poate inflația globală cu peste 2% în acest an. Prin urmare, până când vom obține mai multe detalii cu privire la noile măsuri, proiecția noastră privind inflația medie de 7,2% pentru 2022 este acum suspendată pentru anul 2022.
În ceea ce privește reacția de astăzi a băncii centrale, cifra nu arată bine. Așa cum este normal, este probabil ca BNR să analizeze ciclul inflaționist. Măsurile aflate în discuție ar putea fi un motiv în plus pentru a nu continua cu mai multe creșteri de rate. Cu toate acestea, având în vedere evoluțiile regionale și nivelul mai ridicat al inflației de bază, credem că o rată centrală de 3,00% este maximul pe care banca centrală l-ar putea atinge în acest an.
Descoperă mai multe la Actualitatea Online
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Lasă un răspuns