Guvernul a naționalizat soarele [Un editorial de Dan Timaru]

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Mă așteptam ca înaintea sărbătorilor de iarnă clasa politică să încheie un armistițiu și liniștea să coboare pe plai. Dar nu a fost așa. Un nou scandal, cauzat de introducerea ordonanţei prin care  Guvernul  va percepe o taxă celor care produc energie electrică cu panourile fotovoltaice de pe acoperiş, este la ordinea zilei. În concluzie, statul va obliga pe cei care produc energie electrică cu panouri fotovoltaice să monteze  un contor pe această instalație şi să plătescă o taxă pe razele de soare. Cu alte cuvinte, astrul zilei nu va mai fi bunul întregului popor, pentru că guvernul va naționaliza soarele.

Dacă produci mai mult de 30 de kw pe cont propriu cu panouri solare, ţi se va aplica taxa imediat, dacă produci mai puţin, ţi se va aplica taxa doar din 2026 încolo, iar dacă ai luat ajutor de la stat prin Casa Verde sau prin PNRR și eşti firmă, ţi se aplică, ați ghicit, tot imediat. Textul ordonanţei nu prevede valoarea taxelor pe care va trebui să le plătească aceşti producători și, totodată, și consumatori. Detaliile vor fi stabilite de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei și intră în categoria „surprize, surprize!”. Ministrul Virgil Popescu spune că numita taxă pe soare este doar fake news, dar eu știu că orice zvon care se respectă devine în mod sigur realitate. În această situație, mă gândesc că la vară vom plăti taxe și când mergem la plajă. S-ar putea să ni se monteze contoare speciale și să fim taxați în funcție de razele de soare absorbite. Cum am să arăt eu în costum de baie și cu instalația aia pe mine nici nu vreau să știu. Sper să nu îi vină unui ales al poporului ideea de a pune și o taxă pe lună, că atunci chiar am pus-o. Să nu credeți că, stând la lumânare și cu obloanele trase, veți fi scutiți de taxă, pentru că și ea, lumânarea, poate fi taxată.

E belea mare cu contorizarea asta. Dacă până acum trăiam cu frica celor trei ceasuri rele, apă, gaz, curent, iată că poate fi și mai rău. După ce s-au jucat cu noi luni de zile alba-neagra, cu mărirea salariilor, a pensiilor și cu oferirea ajutoarelor de tot felul, acum au găsit un nou subiect cu care să ne tulbure liniștea. Nu știu ce efecte va produce taxa pe soare, dar în mod sigur cei care vor dori să monteze panouri fotovoltaice se vor gândi de două ori înainte de a face această investiție. În timp ce ni se cere să facem cât mai multă economie la energie în consumul casnic, și nu numai, vine statul și taie elanul producerii energiei pe cont propriu, fără poluare și mult mai rentabil. Și știți de ce? Pentru că trebuie să rămânem mereu la mâna lui, a statului! Mai trebuie să știm că atunci când guvernul a spus că ia, a luat, iar când a spus că dă, doar a spus! Vă doresc o zi însorită și cu taxa plătită!

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.