Restituiri sonore și interpretări tradiționale din satul românesc [Concert de colinde și muzică tradițională]

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Marți, 13 decembrie, începând cu ora 18:00, în Aula Magna a Universității de Vest din Timișoara, va avea loc un nou Concert de Colinde și Muzică Tradițională, intitutat „Restituri sonore și interpretări tradiționale din satul românesc”.

Concertul va fi susținut de către Ansamblul Vocal și Instrumental de Muzici Tradiționale al Facultății de Muzică și Teatru din Timișoara coordonat de Prof. univ. dr. habil. Lucian Emil Roșca, pregătirea fiind asigurată  de către Dr. cda. Diana Chirilă, Dr. cda. Lavinius Nikolajevic, Drd. Cda. Adrian Balla.

În cadrul concertului vor evolua studenți participanți ai programului Erasmus, oferit de Universitatea de Vest din Timișoara cu muzici reprezentative interpretate de studenții Muhammet Guner la kanun și voce și Melih Van Atasoy la vioară de la universități muzicale internaționale din Turcia din domeniul etnomuzicologiei și al muzicii în general care abordează și studiază repertoriul muzical tradițional al tării de unde provin.

Vor participa ca invitați speciali membrii Societății Academice pentru Cultivarea Muzicii Gusle din Kikinda din Serbia, coordonatori fiind directorii artistici Magdalena Popov, Igor Popov și directorul instituției Zoran Petrovic, alături de grupul de cântare feminin, însoțit de soliști. Această societate are o colaborare excelentă în cadrul manifestărilor desfășurate anual la Kikinda, cu Ansamblul Vocal și Instrumental de Muzici Tradiționale condus de Lucian Emil Roșca care au semnat anul aceste un parteneriat cultural. În perioada următoare, aceștia vor organiza și alte manifestări folclorice de primă mărime, dar și proiecte de cercetare, workshop-uri, masterclass-uri.

Ansamblul Vocal și Intrumental de Muzici Tradiționale a fost înființat în anul 2018 de către prof. univ. dr. habil. Lucian  Emil Roșca, ca activitate artistică complementară disciplinelor de Folclor Muzical, Ansamblu Vocal Tradițional, Ansamblu Instrumental Tradițional, Instrumente de Suflat din lemn, Stilistică și Interpretarea Folclorului Muzical.

Repertoriul Concertului va conține colinde culese și transcrise de către Sabin V. Drăgoi, Nicolae Ursu, Dumitru Jompan și Lucian Emil Roșca, din perioada 1937 și până în 2015, de asemena suite instrumentale aranjate în stil tradițional și melodii vocale tradiționale, toate acestea păstrând sonoritatea și interpretarea repertoriului tradițional din toate zonele etnografice ale României.

Concertul este organizat în baza parteneriatului cultural, științific și educativ între Asociația pentru Cultură Bănățeană, președinte Lucian Emil Roșca, și Societatea Academică pentru Cultivarea Muzicii Gusle din Kikinda, Serbia, Director Zoran Petrovic.

Intrarea este liberă.

Andra Barbul

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.