Fusion Of Arts. O misiune asumată pentru animarea unui spaţiu cultural, la interferenţa dintre artele vizuale şi alte forme de exprimare artistică

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Dan TIMARU

Pentru că suntem o mare de oameni care se plâng în mod constant că totul în jur este  kitsch și că nimeni și nimic nu poate opri procesul de manelizare a societății, mi-am propus să prezint cititorului oameni care mai luptă pe baricadele culturii și fac artă adevărată, contribuind astfel la supraviețuirea ei. O invităm pe Flavia Rosana Căpraru să ne spună povestea ei despre arta fără limite.

„Acum zece ani, fostul director al casei de Cultură, Nicolae Blidaru, cu care am avut o colaborare pe partea de scenografie și costume pentru teatru, mi-a propus să predau la Școala de Arte și am acceptat. Pe vremea aceea nu cunoșteam sistemul după care funcționa o astfel de instituție. Am găsit însă o echipă de profesori tineri, destul de puțini, pe parcurs au mai venit și alții, și așa am început aventura cunoașterii a ceea ce înseamnă activitatea într-o școală a artelor. Aveam cam patruzeci de elevi la vremea aceea. Am hotărât să promovăm mai mult școala, să știe cât mai multă lume cu ce ne ocupăm și astfel, în toamnă, am ajuns la 150 de elevi, iar în anul următor la 200.

Nu creșteam doar ca număr, ci și ca nivel profesional. Aveam clase de pian, chitară, canto, acordeon, saxofon, orgă, cor, teatru, balet, pictură, fusion în arte decorative, activitate pentru copii… Am început să participăm la diferite concursuri, chiar internaționale, rezultatele au început să vină și numărul copiilor care doreau să participe la cursuri a crescut și el.

Acum șase ani, activitatea noastră a fost însă întreruptă brusc de vechea administrație. O hotărâre a Consiliului Local ne scotea din școală. Se invoca ca pretext renovarea imobilului pe o perioadă nedeterminată. Am rămas fără sediu și a trebuit să ne găsim un spațiu și să ne creăm o nouă identitate juridică. Asociația FOA s-a înființat dintr-o nevoie. Nu a fost un moft, ci o necesitate. Din dragoste pentru Artă, educație, creativitate și copii, din dorința de a face ceva inedit, cu experiența unei echipe de profesori talentați, am creat FOA.

Am plecat zece profesori rebeli să ne continuăm activitatea, cu sau fără voia administrației. Plecam de la zero. Am închiriat un spațiu și am început să reclădim ceea ce alții prin dispreț și ignoranță au dărâmat. Scopul urmărit era acela de a crea un cadru cultural-artistic și educativ în vederea promovării, cunoașterii și studierii valorilor culturale manifeste în câmpul artelor, al medierii între diferite forme de exprimare artistică – muzică, design, teatru, dans, artă plastică și decorativă şi al îmbunătăţirii climatului de intercomunicare la nivel social.

Întreaga activitate a asociației FOA – Fusion Of Arts vizează misiunea asumată, anume animarea unui spaţiu cultural la interferenţa dintre artele vizuale şi alte forme de exprimare artistică. Suntem o asociație non-profit. Trăim din încasări, din sponsorizări, din proiectele pe care le concepem și scopul nostru este de a demonstra că ne facem datoria cu profesionalism, iar rezultatul muncii noastre este de calitate. Ceea ce facem noi nu este o joacă.

Cursanții noștri au învățat că FOA este o familie și ne comportăm ca atare. Atunci când avem o acțiune în cadrul asociației, ei se oferă ca voluntari și ne ajută în pregătirea evenimentului. Și asociația se implică în acțiunile pe care tinerii le organizează în privat. Organizăm evenimente în care îi învățăm să dăruiască. Târgul de Crăciun este un e-xemplu. Cu cât suntem mai buni, cu atât reușim mai mult și cu cât suntem mai mulți, șansele să ajuți sunt tot mai mari. Copiii noștri nu vin doar la cursuri și atât.

Ei participă la concursuri  și obțin premii. Aceste premii sunt răsplata muncii și a talentului lor și nu în ultimul rând răsplata muncii noastre. Cursantul nostru trebuie să rămână cu o informație și mai ales să o folosească. Seratele muzicale sau expozițiile pe care le organizăm dau posibilitatea copilului să-și demonstreze talentul. Datorită acestui produs artistic de calitate, am reușit să accesăm fonduri europene, să fim luați ca parteneri în alte proiecte. La ora actuală avem un parteneriat cu federația de tineret și vom primi de la ei un spațiu pentru continuarea activității. Cursurile anul acesta vor începe pe 4 octombrie. La ora actuală, suntem focusați pe Festivalul Veterani, festival pe care lumea trebuie să îl perceapă ca pe un plus valoare pentru oraș.

FOA este singura asociație sau instituție care a avut trei proiecte pe Europa creativă. Noi am fost cooptați în aceste proiecte de foști parteneri, care au fost nu numai mulțumiți dar și încântați de felul în care au lucrat cu noi.

Săptămâna aceasta vor veni actori din patru țări și  doi regizori importanți la nivel mondial. Teatrul stradal, mai puțin cunoscut publicului lugojean, va fi prezent în festival. Acest proiect este cu bătaie lungă. Se va încheia la anul viitor. În luna noiembrie von avea și o expoziție. Proiectul nostru a primit o finanțare de la primărie și cred că orice proiect care aduce beneficii de imagine orașului trebuie să fie susținut de administrație.

Anul trecut, în cadrul festivalului, am inițiat o colabora-re cu Universitatea din Urbino, care ne-a pus la dispoziție gratis cele patru volume cu scrisorile Contelui Veterani. Raportul de război care face referire la ce s-a întâmplat în orașul nostru în acele vremuri este de o valoare inestimabilă. Eu spun că aceste documente sunt foarte importante nu numai pentru istoria orașului, ci și pentru revigorarea sentimentului patriotic. Aceste documente au fost donate muzeului, iar noi avem o expoziție în cadrul festivalului unde vom prezenta fragmente din aceste documente. Colaborarea cu Universitatea din Urbino continuă și ni s-au promis și alte documente.

Trebuie să ne cunoaștem trecutul, trebuie ca tinerii să găsească în acel trecut exempe demne de urmat, exemple pe care cartea de istorie sau societatea nu știe cum să ni le ofere. Cititorilor Ziarului Actualitatea vreau să le amintesc că, ajuns la ediția a patra, Festivalul Veterani îl comemorează pe contele care, în bătălia de la Lugoj, din 1695, a fost prins de către turci și decapitat. Omul acesta și-a jertfit viața pentru orașul de pe Timiș și pentru sacrificiul său suprem suntem datori să îl omagiem.

Festivalul are loc în zilele de 24 și 25 septembrie. Timp de două zile, pe străzile Lugojului, vor avea loc spectacole de teatru, statui și tablouri vivante, recitaluri de muzică medievală, expoziție de arme medievale, parada costumelor și multe alte surprize la care vă invităm să participați. Programul se va desfășura în felul următor:

Vineri 24 septembrie:

Locație: Teatrul Municipal „Traian Grozăvescu”.

16:00 –  Simpozion internațional „Arta-i participativă”- Teatr Biuro Podróży (PL), Teatro dei Venti (IT), PRISMA (GR), Labillusions (GR), FOA (RO); Sala de protocol a teatrului;

18:00 – concert Serenada – Florin Paul, vioară (GE), Dana Paul Giovaninetti, pian (FR), în deschidere recital pian Patricia Roșca (RO);

Sâmbată 25 septembrie:

Locație: Universitatea Europeană „Drăgan”.

10:00 – Prâslea cel Voinic și livada de aur – spectacol intereactiv pentru copii, FOA;

11:00 – Infinity Arts (RO), Atelier dans;

– Foolosophy Entertainment (SRB), Atelier jonglerie;

16:00 – Moment de teatru stradal – statui vivante, FOA;

17:00 – Parada costumelor – plecare Casa de Cultură a Sindicatelor;

17:30 – Peregrinii & Amor Flammis (RO), Atelier jonglerii, duel scenic;

18:30 – Peregrinii & Amor Flammis (RO), Spectacol de muzică istorică;

19:30 – KASPAR (RO, IT, GR, PL), Moment artistic de teatru;

20:00 – Springtime Band 2.1 (RO) Concert country-rock;

– Dom Stage (IT) – FOA BAND și Alessio Campogiani (IT), Concert jazz;

21:00 – Infinity Arts (RO); Moment artistic, dans,

21:30 – Peregrinii & Amor Flammis (RO), spectacol de muzică istorică, coregrafii pirotehnice și jonglerii cu foc.

Veniți să vedeți minunile pe care le poate face arta atunci când este făcută cu dragoste și mult talent!

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.