Fostul director al INFP, Gheorghe Mărmureanu, avertizează: cutremurele pot migra spre Banat

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Gheorghe Mărmureanu, fostul director al Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP), a transmis o avertizare cu privire la posibilitatea unor cutremure în zona Banatului.

Aceasta vine după ce Oltenia a fost lovită de două cutremure puternice în ultimele săptămâni, unul de 5,7 pe scara Richter și altul de 5,2, care au fost resimțite și în Banat.

Potrivit lui Mărmureanu, există o posibilitate ca „roiul de cutremure” să migreze spre Banat și să declanșeze seisme asemănătoare.

Cu toate acestea, fostul director al INFP a subliniat că momentan nu există motive de panică, iar cutremurele care ar putea să apară în Banat nu ar trebui să fie devastatoare. El a menționat că activitatea seismică din Oltenia poate fi benefică, deoarece contribuie la descărcarea forțelor acumulate în zona respectivă.

„Deocamdată nu vorbim de cutremure cu potențial devastator. Acum partea bună e că avem mai multe descărcări mari de forțe si putem spera ca lucrurile să se liniștească. Oricum vor mai fi replici, dar mai mici sperăm. Exista posibilitatea ca roiul de cutremure sa migreze, să activeze zona Banatului. Nu vreau să transmit panică, dar există această posibilitate să se producă și în Banat seisme asemănătoare”, a afirmat Gheorghe Mărmureanu.

El a îndemnat populația și autoritățile să ia în serios situația seismică din Oltenia și posibilitatea ca „roiul de cutremure” să migreze spre Banat și a subliniat că este esențială consolidarea clădirilor din Banat pentru a preveni pagubele în cazul unor cutremure viitoare, mai ales că multe dintre acestea sunt vechi și fragile, iar consolidările sunt foarte rare.

Cutremurul cu magnitudinea de 5,7 grade produs marți în județul Gorj a fost urmat până acum de 94 de replici, iar în localitățile din zona epicentrală intensitatea a fost de peste 7 grade, au anunțat miercuri reprezentanții Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP).

Alina Dana OLAR

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.