Faimosul Pod de Fier din Lugoj a ajuns „vedetă” pe Antena 1

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook,
ne poți citi pe
Telegram și Google News

Podul de Fier din Lugoj, pericol pentru trecători. Pe deasupra sunt puse flori, pe dedesubt îl sfărâmă rugina

După ce s-a prăbuşit podul din Neamţ, reporterii Antenei 1 s-au deplasat la Lugoj, să vadă care e starea podului de aici, căci auziseră ei din presă că acesta e măcinat de nepăsare. Reportajul realizat a fost difuzat în emisunea „Observator” de vineri, 10 iunie 2022.  Iată, pe scurt, câteva fragmente din respectiva emisiune:

„S-a prăbuşit podul din Neamţ. Dar în orice zi ar putea urma podul din Lugoj. Faimosul Pod de Fier din oraş, construit în 1901, e măcinat de nepăsare. Cu 20 de ani în urmă o expertiză arăta că are probleme la structura de rezistenţă. De atunci, singura reacţie a autorităţilor a fost limitarea traficului de mare tonaj. O măsură care oricum nu se respectă”.

„Construcţia podului de Podul de Fier a început în 1901 și a fost finalizată un an mai târziu. Austriecii care s-au ocupat de lucrări au oferit o garanție de 100 de ani”.

La Lugoj, Iulia Pop, reporter Observator, plimbându-se pe pod, a exclamat:

„Sus, viaţa e colorată, plină de flori, frumos vopsită, o încântare. Jos, structura podului de fier dă fiori. În ultimii 30 de ani toate administrațiile l-au tratat cu indiferinţă. Și se vede!”

„Garanția oferită de austrieci a expirat în 2002 și tot atunci a fost făcută și o expertiză care scotea în evidenţă defecte la zidărie, beton, infrastructură și calapod de rulare. Chiar și așa, nimeni nu a fost interesat de reabilitarea podului”.

20 de ani mai târziu, Iulia Pop, reporter Observator, luând în mână o bucată de pod, exclamă:

„Doamne, e atât de mâncat de rugină, încât fierul îl sfarâmi cu mâna.”

Bogdan Blidariu, viceprimarul Lugojului, a fost solicitat să ofere explicații, dar…

„Podul simbol al Lugojului a rezistat la 8 inundații puternice. Nu este declarat nici măcar monument istoric, pentru că nu a avut nimeni timp de birocraţie”.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.