Elevii din Orleans au întors vizita făcută de „bredicenişti”, la sfârşitul anului trecut

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Este cunoscut faptul că de nişte ani buni, Lugojul a semnat un tratat de înfrăţire cu oraşul francez Orleans. Dacă la început au avut loc numeroase acţiuni, vizite reciproce (ba mai mult, a luat fiinţă în urbea noastă o „Casă Franceză”, cu serios şi bogat fond de carte!), din păcate, în ultima perioadă acţiunile au fost din ce în ce mai rare.

Datorită unor profesoare (este vorba de prof. de origine română Adriana Legret Raca şi de colegii săi de la Liceul Pothier, din Orleans, alături de profesoare din Lugoj, Mariana Păcurar, Adriana Mariş, Lucia Boldea, de la Liceul „C. Brediceanu”), se simte o revigorare a acestor relaţii de colaborare, în urma cărora a luat naştere Proiectul „Un siècle d’échange, de partage et d’intimité”, care reunește cele două licee, ca expresie a prieteniei dintre cele două orașe înfrățite, Lugoj și Orleans.

Iată povestea naşterii lui, narată de prof. Adriana Legret Raca:

„Am fost profesoară, 15 ani, la Oţelul Roşu. În 1994,  m-am stabilit în Franţa. Am făcut studii aprofundate de literatură comparată, obţinând o diplomă,  am tradus în limba franceză romanul lui Călinescu, Enigma Otiliei, a cărui prefaţă tot eu am semnat-o. Am lucrat o perioadă la Paris, după care am predat limba franceză ca limbă străină, la diverse  unităţi şcolare,  reuşind să iau definitivatul ca profesor documentarist. De nouă ani sunt profesor titular la Liceul Pothier, din Orleans.  Şi cum Lugojul este înfrăţit cu Orleansul de 25-27 de ani, de mult timp am avut intenţia să fac cunoscută adevărata faţă a oraşului şi a României, nu cum greşit era oglindită în media franceză. L-am contactat pe dl. Boldea, cel care a fost ani de zile directorul unei şcoli din Oţelul Roşu. Acesta mi-a făcut legătura cu profesoara de limba franceză, Maria Păcurar, de la Liceul Teoretic „C. Brediceanu”, cu care am vrut să ne angajăm în realizarea unui program „Erasmus”, dar am fost nevoită să renunţ, deoarece proiectul necesita multe ore suplimentare (ori în Franţa, profesorii nu sunt dispuşi să lucreze decât atât cât sunt plătiţi), iar eu, de una singură, nu puteam să-l duc la bun sfârşit, aşa că l-am lăsat la „dospit”, vreo doi ani. Şansa ca acesta să prindă contur s-a ivit odată cu sărbătorirea centenarului  Primului Război Mondial, dar mai ales a Centenarului Marii Uniri, în cadrul căreia gen. francez Henri Mathias Berthelot  a avut un rol important, fiind şef al Misiunii Militare Franceze. Pe toată durata misiunii în România, generalul Berthelot a asigurat şi rolul de consilier militar al regelui Ferdinand. Atunci m-am gândit să realizez câteva acţiuni cu personalităţi franceze sau româneşti. Norocul nostru a fost că una dintre colegele mele, profesoară de limba spaniolă, este căsătorită cu un nepot de-al generalului Berthelot. Am pornit de la această idee. Am contactat Primăria din Orleans, care a fost de acord să mă sprijine în demersul meu, cu condiţia ca la acţiunile pe care le voi desfăşura să participe şi elevi lugojeni. Asta am aşteptat, de fapt! Astfel s-a dat startul acţiunii, care a juns la episodul doi, cel care are loc în săptămâna ce urmează, întoarcerea vizitei făcută de partenerii noştri în luna decembrie a anului trecut.”

Programul se află în plină desfăşurare. El durează o săptămână şi ne-a fost prezentat de prof. Maria Păcurar. Conţine, printre altele, primirea delegaţiei de către primarul tuturor lugojenilor, ing prof. Francisc Boldea, vizionarea unui film despre Lugoj, turul oraşului, vizitarea Liceului “C. Brediceanu”, unde delegaţia franceză a fost primită de către directorul instituției, prof. Aurelian Sima, şi adjunctul său, prof. Sebastian Gheorghiţă, asistarea la o repriză de dans sportiv, la Şcoala Gimnazială “Eftimie Murgu”, ziua încheindu-se cu un party, la „Bowling”.

O zi va fi dedicată vizitării Oraşului – martir Timişoara. Programul se va finaliza cu o excursie de două zile în care vor fi „atacate” castelele medievale din judeţul Hunedoara şi împrejurimile Braşovului. Suntem convinşi că materializarea acestui proiect a fost benefic pentru ambele părţi. Să vedem care va fi următorul proiect!”

Mircea ANGHEL

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.