Elevii cer ca bursele să fie stabilite ca procente din salariul minim pe economie

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Mai multe asociaţii ale elevilor solicită acordarea burselor elevilor pe baza unui procent din salariul minim pe economie. Astfel, cuantumul burselor ar trebui să varieze între 5 şi 20% din salariul minim, consideră reprezentanţii elevilor.

„Guvernul României a publicat propunerea de hotărâre de Guvern pentru stabilirea cuantumului minim al burselor şcolare în anul şcolar 2021-2022. Toate bursele elevilor rămân stabilite la 100 de lei, chiar dacă acestea sunt acordate în diferite circumstanţe şi îndeplinesc diferite roluri.

Bursa socială, bursa de merit, bursa de performanţă şi bursa de studiu sunt acordate în circumstanţe diferite, dorind să corespundă unor nevoi diferite. Este necesară o cuantificare diferită a burselor pentru ca fiecare să poată avea impactul dorit.

Considerăm fundamentală stabilirea acestora în funcţie de salariul minim pe economie, cu cuantumuri diferite în funcţie de tipul de bursă”, afirmă reprezentanţii acestor asociaţii.

Ei consideră necesară adoptarea următoarelor cuantumuri minime:
  • – burse de merit: 5%
  • – burse de studiu: 15%
  • – burse de performanţă: 20%
  • – burse sociale: 20%
„Bursele bazate pe un procent din salariul minim pe economie vor fi adecvate situaţiei economice curente a ţării şi vor reuşi să îşi îndeplinească scopurile mult mai eficient decât cele acordate în prezent. Mai mult, este necesară diferenţierea cuantumurilor minime în funcţie de tipul de bursă.
Considerăm că bursa socială, care se adresează elevilor ce fac parte din grupuri aflate la risc de abandon şcolar, nu poate avea acelaşi cuantum cu bursa de merit, de care beneficiază toţi elevii ce au media generală peste 8.5, având în vedere faptul că acestea corespund unor nevoi diferite”, susţin reprezentanţii elevilor.
Ei cer ca proiectul să nu fie adoptat în forma actuală şi să fie asigurate cuantumuri diferenţiate în funcţie de tipul de bursă raportate la salariul minim pe economie.
Despre admin 6624 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.