Ce înseamnă Zero Taxe pe Salariul Minim

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Zero taxe pe salariul minim înseamnă scutirea primilor 2.300 de lei din salariu și aplicarea taxelor și impozitelor doar pe bucata din salariu care depășește un salariu minim.

Povara fiscală pe muncă în România este foarte ridicată, iar asta mai ales pe munca slab plătită. Din salariul unui român, statul ia 10% impozit pe venit, 25% CAS și 10% CASS. În cazul unui salariu minim, după ce luăm în considerare și deducerile personale, statul ajunge să ia 41% din salariu. Iar asta nu este tot. Chiar și după aceste taxe, când ne cheltuim salariul, statul ne mai ia TVA, 19%, și accize incluse în prețul produselor pe care le cumpărăm. În total, statul ajunge să ne ia peste jumătate din munca noastră.

La prima vedere, ideea de zero taxe pe salariul minim ar trebui să ne bucure pe toți. În practică, toată lumea ar beneficia deoarece ar urma să fie impozitată pentru suma ce depășește 2.300 lei. De exemplu, dacă cineva ia 3.000 de lei brut, ar fi impozitat doar pe 700 de lei. Deci, persoana care are 3.000 lei va primi în mână 2.710 lei, conform calculatorului pus la dispoziție chiar de USR Plus pe o pagină dedicată ideii. Mergând mai departe, va beneficia și cel care are 5.129 de euro brut (adică un net de circa 3.000 euro, oameni pe care „îi iubește premierul” dându-i exemplu, deși aici intră anumite categorii de bugetari și anumiți angajați din companiile de stat). Adică vor rămâne în mână cu aproape 3.200 euro, în loc de 3.000 euro.

Cel cu 2.300 lei va rămâne cu toată suma în buzunar, dar ar urma să beneficieze de sănătate, pensie sau educație, dacă are copii, chiar dacă nu va cotiza la ele. Din impozitul pe venit, de exemplu, primăriile primesc o anumită cotă pe care o folosesc, printre altele, la investiții în școli. Evident, poate fi o discuție separată cu privire la cum se cheltuiesc banii, de cât de bine sau de prost sau dacă se fură.

Despre admin 6555 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.