A început Rod Festival – Zilele Recoltei Cinematografice. Vezi programul pentru Lugoj, Buziaș, Nădrag

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Departe de lumea dezlănțuită a marilor festivaluri, populată cu sponsori, figuri publice sau politicieni, departe de centrul marilor orase, supraofertat în aceste zile din punct de vedere cultural, acolo, în mijlocul comunităților închise din cartiere, cătune, sate, penitenciare, centre pentru minori, azile de noapte sau cămine pentru bătrâni a început cea de-a doua ediție a Rod Festival – Zilele Recoltei Cinematografice. O caravană culturală, care va trece prin douăzeci de locații, din cinci județe și se va termina în Serbia, la Novi Sad. Aici filmul, teatrul independent și fotografia se vor întâlni într-un experiment organizat la granița care desparte periferia de centru, cu oameni pentru care accesul la cultură este unul dificil sau chiar imposibil de multe ori.

Încercarile prin care am trecut în ultimii ani, care au culminat cu această pandemie ne transmit un singur mesaj: bătălia pentru viitorul nostru comun trebuie să fie purtată la marginea societății și nu în centrul acesteia. Caravana Rod este un serviciu comunitar, care intervine acolo unde politicile publice și industriile culturale sunt prea puțin prezente sau lipsesc cu desăvârșire. Impresia că oferta culturală a crescut exponențial pentru toată lumea odată cu saltul tehnologic este o iluzie, după ce străbați la pas Lumea.” Florin Iepan, producător și regizor de film – inițiatorul Rod Festival

Caravana Rod a început sâmbătă, 21 august la Costești, în județul Hunedoara, a continuat duminică, în Timiș, în satul Poieni și în orașul Jimbolia și la penitenciarul Popa Șapcă din Timișoara și urmează să ajungă în zilele următoare la Buziaș, Lugoj și în mai multe instituții și cartiere mărginașe din Timișoara, Arad, Caraș Severin urmând ca spre finalul lunii septembrie să ajungă în Serbia la Novi Sad.

Caravana Rod este însoțită pe parcursul ei de o caravană medicală organizată în parteneriat cu Asociația ATI Aurel Mogoșeanu, din Timișoara, coordonată de dr. Dorel Săndesc, care va oferi gratuit servicii medicale și educație sanitară. Până în anul 2023, când Timișoara va fi Capitala Europeană a Culturii, Festivalul Rod își propune să devină un fenomen european cu peste o sută de evenimente, organizate în nouă țări europene.

Intrarea la evenimentele Rod 2021 este liberă.

Participarea este permisă doar persoanelor vaccinate, care au cel puțin zece zile de la finalizarea schemei de vaccinare, a persoanelor care prezintă un test negativ RT-PCR, nu mai vechi de 72 de ore, sau un test antigen rapid, nu mai vechi de 24 de ore. Minorii sub 16 ani sunt exceptați de la prezentarea dovezilor enumerate mai sus. La evenimentele din cadrul ROD 2021 este obligatorie purtarea măștii de protecție.

PROGRAM Rod Festival – Zilele Recoltei Cinematografice – luna august

27 august | Buziaș, Teatrul de vară

 • ora 19 – teatrul Auăleu, cu spectacolul Huo – aprox 1 h
 • ora 20 – animație pentru copii: Peter iepurașul – 1 h 35 min.
 • ora 21,40 – documentar: Acasă, de Radu Ciorniciuc – 1 h 26 min.

28 august | Buziaș, Teatrul de vară

 • ora 19 – animație pt copii: Yeti, Omul Zăpezilor – 1 h 37 min.
 • ora 20,40 – film de ficțiune: Berliner de Marian Crișan – 1 h 33 min.

29 august | Lugoj
Amfiteatrul exterior, Universitatea Europeană Drăgan

 • ora 18 – teatrul Auăleu,cu spectacolul: Ferma – aprox 1h
 • ora 19,10 – animație pentru copii: Yeti, Omul Zăpezilor – 1 h 37 min.
 • ora 21 – documentar: The New Gypsy Kings de Liviu Tipuriță – 59 min.

30 august | Lugoj
Amfiteatrul exterior, Universitatea Europeană Drăgan

 • ora 18 – teatrul Auăleu, cu spectacolul Huo – aprox 1 h
 • ora 19 – animație pentru copii: Peter iepurașul – 1 h 35 min.
 • ora 20,40 – film de ficțiune: Berliner de Marian Crișan – 1 h 33 min.

31 august | NădragScena de lângă parc

 • ora 18,30 – animație pentru copii:Yeti, Omul Zăpezilor – 1 h 37 min.
 • ora 20,10 – documentar: The New Gypsy Kingsde Liviu  Tipuriță – 59 min.
 • ora 21,15 – film de ficțiune: Aferim de Radu Jude – 1 h 48 min.

ROD – Zilele Recoltei Cinematografice este un proiect cultural organizat de DocuMentor și cuprins în programul cultural prioritar TM2023 RESTART al Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara, realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara şi al Consiliului Local Timişoara. Proiectul cultural nu reprezintă în mod necesar poziția Primăriei Municipiului Timişoara şi a Consiliului Local Timişoara. Conținutul proiectului cultural și modul în care rezultatele acestuia pot fi folosite reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorilor și beneficiarului finanțării. Primăria Municipiului Timişoara şi Consiliul Local Timişoara nu sunt responsabile pentru conținutul materialului și modul în care acesta ar putea fi folosit.

Proiect susținut de Consiliul Județean Timiș și Centrul Național al Cinematografiei.

Parteneri: KineDok, One World România, Universitatea de Vest TimisoaraCinepub, Kuda.org (Serbia), Best of Timisoara 

Caravana Medicală Împreună pentru viață/ Asociația Pentru ATI „Aurel Mogoșeanu”, Timișoara 

Sponsori: Hella și Groupama

Despre DocuMentor

DocuMentor este prima asociație a cineaștilor și a producătorilor independenți de film documentar din România. DocuMentor grupeaza regizori si producatori de film documentar din Romania. Proiectele noastre acoperă: reforma TVR, un centru regional de film în partea vest a Romaniei, coproducții internaționale de film. Printre obiectivele noastre principale se numără: accesul producătorilor români la co-producțiile internaționale, dar și o reprezentare mai bună pe piața de profil, crearea premiselor favorabile realizării documentarelor românești la un standard ridicat prin colaborarea cu experți străini, cât și o relaționare eficientă între profesioniștii din această industrie.

Persoană contact:
Florin Iepan – producător și regizor de film – inițiator Rod Festival
telefon:
0722.277.843
e-mail: iepan2001@yahoo.com

Despre admin 6347 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.