Economia subterană duduie! [un editorial de Dan Timaru]

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Cunoscută şi sub numele de economie ascunsă, informală, gri sau neagră, economia subterană se ocupă cu activităţi economice ilegale, în care anumite persoane desfăşoară operaţiuni economice fără să plătească taxe. Economia subterană a păgubit PIB-ul României în perioada postdecembristă cu sume inimaginabile.

Iată însă că o știre de ultimă oră spune că o anumită ramură a economiei, la propriu  subterană, dar legală, a devenit deosebit de rentabilă. Este vorba de pompele funebre, al căror obiect de activitate, desfășurându-se și în subteran, mi-a permis să le situez în rândurile  economiei subterane. Cifra de afaceri a pompelor funebre se estimează că va depăşi  jumătate de miliard de lei în acest an. Poporul a înțeles că această economie trebuie susținută, așa că dă năvală spre locurile de veci, smulgând pe alocuri chiar porțile din balamale.

O analiză a Frames spune că în 2020 România a înregistrat cea mai mare creștere anuală a numărului de decese din 1990 încoace. Pandemia, lipsa medicamentelor și situația dezastruoasă din spitale a făcut ca sectorul pompelor funebre să prospere. Circulă zvonuri care prevestesc că anul acesta business-ul de profil va trece de 500 de milioane de lei, pe fondul creşterii  numărului persoanelor decedate şi urmare a scumpirii semnificative a serviciilor de pompe funebre.

Numărul mare de decese semnalate în 2020 şi mai ales al celor din 2021 a determinat firmele de servicii funerare să investească semnificativ în extinderea serviciilor, iar numărul angajaţilor a crescut la peste 2.360 în 2020, faţă de 2.326 în 2019 şi 1.032 în 2010. Păi, nu vă spuneam eu că economia subterană duduie! Se lucrează intens  precum în construcții.

Dacă vrei o garsonieră cu ușă în tavan, contactezi o firmă și băieții te rezolvă. S-a introdus și săpatul mecanizat pentru creșterea productivității muncii. Cere-rea fiind mult mai mare decât oferta, trebuia făcut ceva pentru accelerarea tranziției spre lumea cealaltă.

Totul este planificat și nimeni nu rămâne pe dinafară. E bine să te știi în siguranță atunci când vei da colțul. Săritura în adâncime la un metru și jumătate a devenit sport național. Și, cum nu știi când vei fi convocat la lot, este bine să ai locul tău de veci asigurat. Potrivit zvonurilor de ultimă oră, firmele de profil ofertă posibilitatea de plată și în rate.

Nu se știe însă dacă putem plăti ratele și pe lumea cealaltă, dar e bine că cineva ne îndatorează  pe vecie. Îți vine să mori de dragul celor care ne oferă atâtea facilități. Totuși, nu vă înghesuiți, pentru că, de ultima baie de mulțime în troaca de lemn ne vom bucura cu toții.  Și, mai ales nu uitați că: Economia subterană duduie!

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.