Echivalarea studiilor – cum se face?

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Sursă foto: https://pixabay.com/photos/writing-pen-man-ink-paper-pencils-1149962/

Indiferent de structurile diplomatice din care ar face parte, majoritatea statelor lumii aplică un principiu de autonomie când vine vorba de sistemul lor de educație. Mai mult decât atât, există țări federalizate în granițele cărora există diferențe semnificative chiar și între regiuni. Sunt însă câteva aspecte de fond pe care ar trebuie să lei în considerare pentru echivalarea studiilor oriunde ai pleca sau de oriunde te-ai întoarce.

Chiar dacă există diferențe în școlile fiecărei țări, există și metode care să alinieze cunoștințele acumulate de cei care decid să locuiască în altă țară.

Guvernele ţărilor Uniunii Europene răspund de sistemele de educație și sunt libere să aplice normele specifice. Acest principiu se aplică și la recunoașterea calificărilor universitare și nu numai.

Scapă de cozi

Este important să conștientizăm că orice fel de proces birocratic aduce de la sine și timpi pierduți, amânări și complicații.

Indiferent că este vorba de timp, de distanță ori de dorința de a scăpa de o grijă în plus, există metode de consiliere prin care latura anevoioasă a procesului de echivalarea studiilor este preluată de oameni specializați.

Drumul către recunoașterea studiilor în altă țară decât cea de proveniență este unul destul de lung, așa că este important să ne informăm adecvat înainte de a pleca pe el.

Recunoașterea automată

Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor (CNRED) este instituția care se ocupă de acest echivalare în România. Procesul prin care acceptă recunoașterea automată a diplomelor este comparabil cu alte state membre UE și nu numai.

CNRED recunoaște specializările care au corespondent în România, dar și actele de studii obținute la universități de prestigiu din alte state.

Compararea diplomelor

Dacă totuși echivalarea studiilor nu este posibilă în țara gazdă, există și metoda comparării diplomelor. Practic se obține un document prin care diploma de absolvire se compară cu cea eliberată din țara unde plecați. Demersul obținerii acestui document are următorii pași:

– contactați centrul ENIC/NARIC (în engleză) din țara în doriți să vă fie evaluată diploma

– verificaţi cât costă acest serviciu, durata procedurii, tipul actului eliberat la sfârşit (o echivalare completă sau un raport comparativ) și care este procedura de apel, dacă rezultatul nu vie spare satisfăcător

– folosiți această metodă atât la plecarea din țara de origine, cât și la întoarcere

– centrul ENIC/NARIC va evalua diploma intern sau, în funcție de fiecare țară, va declina către autoritatea competentă

– facilitați procesul prezentând documentele în format Europass (de exemplu, Suplimentul la diplomă).

CNRED evaluează actele de studii emise în România

Trebuie menționat că înainte de a verifica metodologia din statul în care vreți să plecați, trebuie să vă asigurați că evaluați și recunoașteți actele de studii emise în România la instituția avizată, respectiv CNRED. Aceste acte vor fi, bineînțeles, traduse de către un birou certificat.

Există un parcurs pe care cei mai mulți îl merg când caută să-și echivaleze diploma de licență, master sau doctorat. Iată pașii:

  1. Obțineți Adeverința de Autenticitate de la Instituția de învățământ emitentă
  2. Consilierul dvs. obține sau dvs. personal obțineți Echivalarea Diplomei de licență, de master sau de doctor, la Ministerul Educației – Centrul Național de Recunoaaștere și Echivalare a Diplomelor –CNERD
  3. Un birou certificat realizează Apostila sau Supralegalizarea pe Originalul actului de studii, a diplomei
  4. Se face traducerea legalizată și autorizată a actului de studii.

Iar pașii pentru echivalarea diplomei de Bacalaureat sunt:

  1. Obțineți Adeverința de Autenticitate de la Instituția de învățământ emitentă
  2. Obțineți Echivalarea Diplomei de către Inspectoratul Școlar Județean
  3. Un birou certificat realizează Apostila sau Supralegalizarea pe Originalul actului de studii, a diplomei
  4. Se face traducerea legalizată și autorizată a actului de studii.

Indiferent dacă procesul acesta este preluat de un consilier specializat pe echivalarea studiilor sau îl veți face singuri, trebuie să fie luat în calcul timpul de așteptare pentru obținerea unor răspunsuri care poate varia de la săptămâni la luni de zile.

Despre admin 6218 articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.