Cupa C.S.M. Lugoj este în Ungaria

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Dan H. BRUDIU

Ca în fiecare din ultimii doisprezece ani, voleiul de la Clubul Sportiv Municipal Lugoj a prefațat startului oficial al sezonului voleibalistic în prima ligă cu un puternic turneu internațional dotat cu Cupa CSM Lugoj. S-au prezentat spectatorilor în Sala Sporturilor din Lugoj în intervalul  30 septembrie – 2 octombrie  CSM Volei Alba Blaj, BRSE Bekescsaba (Ungaria), Spartak Subotica (Serbia) și, în calitate de gazdă, C.S.M. Lugoj.

Turneu de șase meciuri în trei zile, deosebit de util pentru băncile tehnice ale grupărilor participante, care s-au aflat în perioade relativ apropiate ale pregătirii pentru noul sezon oficial al competițiilor interne, după o perioadă de antrenamente care a luat startul acum o lună și câteva zile. Chiar dacă pentru strategia staff-urilor tehnice rezultatele au contat mai puțin, totuși am putut remarca unele lucruri certe, semnificative pentru fiecare echipă.

Vicecampioana Ungariei, BRSE Bekescsaba, partener tradițional al Lugojului de mai bine de un deceniu, s-a prezentat pe Timiș în formulă completă, una în care va încerca să câștige titlul în țara vecină acest an. Am remarcat sportivele cu nume consacrate pe plan european, cum sunt sârboaica Marta Drpa, bulgăroaica  Ralitsa Vasileva, turcoaica Ceyda Aktaș, grecoaica Maria Oikonomidou, precum și experimentatele maghiare Bodnar, Molcsanyi și Glemboczki. Același antrenor ca în sezonul trecut, ungurul Gabor Toth, care a ținut și reușit până la final să câștige toate cele trei partide din turneu și, implicit, trofeul principal pus în joc.

Campioana României, C.S.M. Volei Alba Blaj, a răspuns invitației de a participa la competiție chiar dacă nu a dispus de efcetivul complet, din care au lipsit sârboaicele Sladjana Mirkovic, Bojana Milenkovic, bulgăroaica Gergana Dimitrova și cehoaica  Andrea Kossanyiová, participante în echipele lor naționale la Campionatul Mondial din Olanda și Polonia, plus căpitanul sârb Nadja Ninkovic, accidentat. Cu toate acestea, în lot au apărut destule sportive interesante, cum sunt campioana mondială sârbă  Jovana Kocic,  rusoaica Viktoriia Russu, Jovana Cirkovic sau internaționalele românce Sorina Miclăuș, Georgiana Faleș, Iarina Axinte și Andreea Ispas. Cu toate lipsurile din lot, omogenitatea colectivului în care au rămas din sezonul trecut nouă sportive (!) a dus la două partide victorioase, în urma cărora ardelencele conduse de Stevan Ljubicic, antrenorul campion în sezonul 2021-2022, au obținut poziția a doua în clasamentul Cupei C.S.M..

Clubul Sportiv Municipal Lugoj a reușit un prim joc foarte bun cu Spartak Subotica, chiar dacă formației noastre i-au lipsit din start două piese importante, centrul Daiana Roman (entorsă la gleznă cu trei zile înaintea turneului) și libero-ul căpitan al echipei Silvija Popovic (problemă medicală acută). S-au remarcat însă  noile achiziții Yelisaveta Ruban (Azerbaidjan) și Aliona Martiniuc (Rep.Moldova)  bine puse în valoare de noul coordonator , sârboaica Tanja Grbic și au evoluat convingător Ramona Rus și centrul bulgar Veronika Bezhandolska.

În meciul doi, cu Bekescsaba, antrenorii C.S.M.-ului au rulat întreg lotul, meciul încheiat cu victoria la limită a vicecampioanei Ungariei, în condițiile în care, pentru ultimele două partide, a ieșit din scenă și moldoveanca Martiniuc, care a contractat o răceală puternică în prima zi de turneu. S-au remarcat însă Georgiana Popa, Simina Străchinescu, Adriana Popa și Andreea Gemănariu, într-un joc foarte disputat, cel mai frumos al competiției, în care Segrt și Grbic au folosit în majoritatea timpului sportivele românce pe suprafața de joc.

Ultima evoluție a Lugojului, cu Blajul, a fost mai puțin productivă, campioana României având reale probleme doar în primul set, câștigat la limită. Doar Ruban, Bezhandolska și Străchinescu au reușit evoluții notabile, restul sportivelor fiind clar obosite după maratonul ultimelor zile. Asta încât, apărând și accidentări în echipă, voleiul prim-divizionar al Lugojului are o problemă de efectiv prin prezența în lot a doar douăsprezece sportive.

Spartak Subotica a venit în Banat cu câteva nume cunoscute în România: antrenorul Predrag Zukovic (ex – Blaj și Tg,Mureș), Sara Pavlovic, Tatjana Matic și Ivana Radonjic, fostă componentă a C.S.M. Lugoj în 2013-14, 2015-16  și la Belor Galați în 2019-20. Medie de vârstă destul de scăzută a unei grupări care a dat nume importante voleiului sârb și european de-a lungul anilor.

Rezultate Cupa CSM Lugoj:
Vineri, 30 septembrie
C.S.M. Volei Alba Blaj – BRSE Bekescsaba  = 1 :  3
C.S.M. Lugoj – OK Spartak Subotica  = 3 : 0

Sâmbătă, 1 octombrie
C.S.M. Volei Alba Blaj –  OK Spartak Subotica  = 3 : 0
C.S.M. Lugoj – BRSE Bekescsaba  = 2 : 3

Duminică, 2 octombrie
BRSE Bekescsaba  –  OK Spartak Subotica  = 3 : 1
C.S.M. Lugoj – C.S.M. Volei Alba Blaj  = 0 : 3

În clasament: 1. BRSE Bekescsaba – 8 puncte, 2. CSM Volei Alba Blaj – 6 puncte, 3. CSM Lugoj – 4 puncte,  4. Spartak Subotica – 0 p.

Lotul CSM Lugoj: Ugljesa Segrt (antrenor principal), Marius Roșu și Dragan Grbic, Marius Roșu (antrenori secunzi), Mircea Roșu (statistician), Vasile Canea (preparator fizic), Mădălina Iftimie (fizioterapeut),

Coordonatori de joc: 11. Tanja Grbic (Serbia), 15. Marina Anghelache,

Extreme: 12. Georgiana Popa, 10. Ramona Rus, 3. Yelisaveta Samadova-Ruban (Ucraina/Azerbaidjan),

Centrali: 14. Daiana Roman, 1. Andreea Gemănariu, 9. Veronika Bezhandolska (Bulgaria),

Universali: 20. Aliona Martiniuc (Rep. Moldova),  2. Simina Străchinescu,

Libero: 8. Silvija Popovic (Serbia), 13. Adriana Popa.


Foto: Gabriel Brezeanu

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.