Cum verifici dacă ai o mașină de teren potrivită pentru traseul off-road dorit

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/pFWXy9FRgT0

O aventură off-road trebuie să fie tratată cu maximă responsabilitate. Este o sursă excelentă de adrenalină, un timp de maximă distracție, dar reprezintă și un angajament cât se poate de serios, prin prisma dificultăților inerente. Astfel, este recomandat ca, înainte de a porni la drum către un astfel de traseu, să ne asigurăm că automobilul pe care îl vom folosi este capabil să facă față provocărilor.

Așadar, ce anume trebuie să verifici, pentru a ști sigur că mașina ta e potrivită pentru traseul off-road ales? Urmărește rândurile de mai jos pentru a găsi răspunsurile căutate.

Anvelope dedicate aventurilor off-road

Oricât de performant sau puternic este automobilul, cel mai important aspect de verificat în considerarea pregătirii off-road este tipul de anvelope utilizat. Trebuie să știi că poți folosi anvelope Maxxis, create special pentru solicitările dificile dintr-o călătorie off-road – îți pot oferi aderența necesară pentru depășirea obstacolelor. Practic, anvelopele reprezintă unicul contact al automobilului cu suprafața de teren și prin ele se transmite întreaga putere a motorului, distribuită inteligent către roți. Dacă acestea nu sunt potrivite pentru off-road, riscul de a rămâne blocat sau împotmolit devine certitudine!

Pentru o aderență bună, date fiind condițiile climaterice de la noi, este bine să alegi cauciucuri off-road pentru iarnă și un alt set de vară. În funcție de dificultatea traseelor, investește în anvelope cu indici de performanță superiori – vei beneficia de aderență superioară și, astfel, de stabilitate și siguranță pe traseu.

Tracțiune 4×4

În principiu, există două tipuri de tracțiune integrală care echipează în mod uzual autovehiculele de acest gen: AWD și 4WD (4×4).

Tehnologia AWD

Primul caz – cunoscut și ca 4Matic SUV la Mercedes Benz, xDrive la BMW sau în alte denumiri comerciale – este reprezentat de tracțiunea integrală permanentă. Forța motorului este distribuită în mod egal către toate cele 4 roți, ceea ce înseamnă aderență îmbunătățită pe suprafețe alunecoase sau înghețate și control mai bun al direcției. Conducătorul auto nu acționează asupra cuplării sau decuplării tracțiunii integrale, aceasta rămâne permanent funcțională. Există anumite modele de mașini, precum cross-over Nissam Pathfinder sau Ford Escape – care folosesc tehnologia denumită „intelligent AWD” prin care șoferul poate cupla doar puntea față pentru economie de carburant.

Tehnologia 4WD sau 4×4

Echipează, în general, autovehicule mai grele, iar diferența esențială față de AWD este că șoferul activează tracțiunea integrală când are nevoie de ea – se utilizează tracțiunea față, mai rar tracțiunea spate – prin apăsarea unui buton sau prin acționarea unei manete de pe consolă. Sistemul nu poate fi utilizat decât la viteze mici și pe teren accidentat, deoarece nu există un diferențial central și cuplarea permanentă va deteriora prematur transmisia. Varianta automată cuplează electronic transmisia integrală ori de câte ori automobilul se întâlnește cu o suprafață neregulată.

Nivelul superior utilizează un diferențial central care îmbunătățește stabilitatea pe asfalt, reduce suprasolicitarea transmisiei și permite blocarea acestuia pentru o mai bună aderență atunci când se părăsește suprafața carosabilă. Vârful de tehnologie este reprezentat de tracțiunea integrală multi-mod, care permite conducătorului auto să pregătească din timp mașina pentru rulare pe un anumit tip de suprafață.

Accesorii indispensabile

În automobil ar trebui să existe obiecte absolut necesare pentru a trece cu bine peste orice situație delicată într-un off-road:

  • canistră cu un carburant de rezervă – mai ales dacă plănuiești o călătorie ceva mai lungă; o vei monta obligatoriu în afara habitaclului;
  • uleiuri și fluide de rezervă;
  • rezervă de apă;
  • trusă de scule;
  • cabluri de tractare;
  • anvelopă de rezervă;
  • acumulator portabil cu cabluri – pentru pornirea de urgență;
  • kit de reparații anvelope – pentru un minim de intervenții.

Înainte de a pleca la drum, trebuie să te asiguri că absolut toate sistemele funcționează bine – frâna, direcția, sistemul de lumini – și, dacă este posibil, să nu pleci la drum fără însoțitor. Oricât de bine planifici, aventura se poate „împotmoli” când te aștepți mai puțin și orice mână de ajutor va fi mai mult decât binevenită.

Despre admin 6555 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.