Superbogaţii nu plătesc taxe. Jeff Bezos, Elon Musk sau W. Buffett au impozite infime comparativ cu averile lor

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Cei mai bogaţi oameni din lume, între care Jeff Bezos, Elon Musk, Warren Buffett, Carl Icahn, Michael Bloomberg şi George Soros, plătesc taxe infime faţă de creşterea averilor lor, iar în unii ani nu plătesc chiar deloc, potrivit unui articol publicat de ProPublica, bazat pe date confidenţiale ale fiscului american, IRS, referitoare la mii de oameni bogaţi, transmite CNBC.

Articolul arată că miliardarii beneficiază adesea de „strategii de evitare a impozitelor care nu sunt la îndemâna oamenilor obişnuiţi”. Potrivit ProPublica, „adevărata rată de impozitare” a averii lui Buffett a fost de doar 0,1% la o creştere a averii de 24,3 miliarde de dolari, în perioada de cinci ani.

În acea perioadă, Buffet a declarat venituri impozabile legal de 125 de milioane de dolari. Bezos, care în calitate de fondator al Amazon, a devenit cea mai bogată persoană din lume, a plătit mai puţin de 1% rată reală de impozitare, la o creştere a averii de 99 miliarde de dolari.

În 2007, Bezos „nu a plătit niciun ban în impozitele pe venit federale” şi a evitat orice obligaţie federală de impozit pe venit în 2011. A doua cea mai bogată persoană din lume, CEO-ul Tesla, Elon Musk, a plătit o rată de impozitare reală de 3,27% pentru o creştere a averii de 13,9 miliarde dolari, arată ProPublica.

Musk, care a avut un venit real impozabil de 1,52 miliarde de dolari în perioada de cinci ani, nu a plătit impozite federale pe venit în 2018, potrivit ProPublica.

Bloomberg, fost primar din New York şi fondator al Bloomberg LP, a plătit o rată de impozitare reală de 1,3% la un venit real impozabil a fost de 10 miliarde de dolari.

Investitorul Soros nu a plătit impozite federale pe venit între 2016 şi 2018.  Icahn, un alt investitor reputat, nu a plătit nici un impozit federal pe venit în 2016 şi 2017, ani în care venitul său brut ajustat total a fost de 544 milioane dolari, se spune în articol.

Icahn a declarat pentru ProPublica, atunci când a fost întrebat dacă este potrivit să nu fi plătit niciun impozit pe venit în anii anteriori, că este nedumerit de o asemenea întrebare, notează ProPublica.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.