Cum te asiguri că prezentarea proiectului tău va fi impecabilă? Sfaturi de care să ții cont

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

sursă foto: https://image.freepik.com/free-photo/meeting-mature-office-showing-presenter_1262-2083.jpg

Una dintre cele mai mari temeri care nu ne dă pace atunci când trebuie să prezentăm un proiect important este că nu vom reuși să captăm atenția audienței. Poate că și tu ai asistat până acum la unele prezentări nu tocmai reușite: ți s-au părut banale, ideile au fost expuse haotic, iar cei din sală parcă de-abia așteptau să se termine totul. Adevărul este că, oricât de bună ar fi o idee, aceasta nu va avea șanse de reușită dacă nu este prezentată într-un mod atractiv.

Iată care sunt lucrurile de care trebuie să ții cont, astfel încât, la finalul prezentării, să simți că ideea ta a ajuns cu adevărat la cei prezenți în sală!

Alege un suport adecvat pentru prezentare

Majoritatea proiectelor sunt susținute în format digital, însă atunci când îți dorești ca subiectul despre care vorbești să ofere date relevante audienței, este recomandat să utilizezi și mape de prezentare. Extrem de practice și ușor de folosit, acestea pot fi puse la dispoziția fiecărui participant, astfel încât expunerea ideilor, a graficelor sau statisticilor din proiectul tău să poată fi urmărită îndeaproape de către public. Oamenii vor fi mai atenți să descopere ce urmează în cadrul prezentării, iar mapele le pot fi de folos și pentru a beneficia de informații ulterioare cu privire la tematica aleasă.

Stabilește un plan pentru susținerea proiectului

Pentru a avea parte de o prezentare de succes, este esențial să pui la punct un plan prin care să evidențiezi mai ușor ideile proiectului. Chiar dacă știi foarte bine toate informațiile, nu lăsa lucrurile în voia inspirației de moment. S-ar putea ca improvizația să nu te ajute să scoți în evidență ideea centrală a prezentării. De aceea, e necesar să identifici câteva aspecte care conduc către punctul-cheie al proiectului, iar pe baza lor să construiești argumente care să le susțină. Nu e întotdeauna util să îți scrii un discurs pe care să-l urmezi cu strictețe, dar stabilirea unei structuri te poate ajuta să nu te abați de la subiect.

Creează o introducere scurtă

Indiferent că este vorba despre o prezentare de câteva minute în fața colegilor sau de susținerea unui proiect pe parcursul a două zile, este esențial să stârnești interesul publicului încă de la început. Poți începe cu un citat celebru, cu o poveste, cu o afirmație provocatoare sau cu o întrebare care să le dea de gândit celor prezenți în sală. Încearcă să faci comparații cu situații familiare audienței, astfel încât oamenii să-și amintească mai ușor detaliile expuse. Câteva propoziții scurte vor fi de ajuns pentru a-i convinge pe participanți că proiectul prezentat le va aduce un câștig și că merită atenția lor.

Spune o poveste

Mesajele-cheie ale unui prezentări pot fi foarte simplu transmise sub formă de povești și exemple. De cele mai multe ori, oamenii percep prezentările ca pe o predică, de aceea ar fi o idee bună să creezi un context și emoție în jurul proiectului tău, pentru a-i crește credibilitatea. În momentul în care toate ideile sunt ambalate sub forma unei povești, acestea au un impact puternic asupra audienței.

Încadrează-te în timpul alocat prezentării

Nimănui nu-i place să ia parte la un eveniment care se prelungește foarte mult, în loc să dureze 30 de minute sau o oră, conform planificării. Indiferent de cât de atractivă este prezentarea ta, aceasta trebuie să se încadreze într-un interval bine stabilit și comunicat dinainte audienței. Așadar, cronometrează-te în timp ce repeți prezentarea și structurează cât mai bine ideile proiectului, astfel încât să te asiguri că respecți întocmai programul propus.

Renunță, așadar, la detaliile inutile și concentrează-te asupra elementelor-cheie, indiferent dacă e vorba despre o prezentare orală sau scrisă.

Dacă iei în considerare aspectele menționate mai sus, nu vei susține doar o prezentare impecabilă, ci și una memorabilă pentru audiență.

Despre admin 6589 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.