Cum să plantezi legume în grădină: ghid pentru începători

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

https://pixabay.com/photos/vegetables-vegetable-basket-harvest-752153/

Cum sa va creati gradina potrivita si cum sa selectati ce legume sa creasca?

1. Alegerea locului potrivit de semanat

Alegerea unei locatii bune pentru gradina ta este absolut esentiala. Solurile pot fi: – sol bun, sol mediu stabil, sol insorit, sol umbrit, etc.

Plantati intr-o locatie insorita

Majoritatea legumelor au nevoie de cel putin 6 ore de lumina directa de la soare. Cu cat mai multa lumina primesc de la soare, cu atat este mai mare recolta, cu atat sunt mai mari legumele si cu atat este mai bun gustul.

Plantati in sol bun

Radacinile plantelor patrund mai usor pe solul moale, deci aveti nevoie de un pamant argilos. Imbogatirea solului cu compost ofera nutrientii necesari. Drenarea corecta va asigura ca apa nu se colecteaza deasupra si nu se scurge prea repede.

Plantati intr-un mediu stabil

Nu este de preferat sa plantati intr-un loc care este predispus la inundatii in timpul ploilor grele sau intr-un loc care tinde sa se usuce mult. De asemenea, nu doriti sa plantati undeva unde vanturile puternice ar putea sa va bata plantele tinere sau sa va pastrati poleizatorii sa-si faca treaba.

2. Alegerea marimii gradinii

Una dintre cele mai frecvente erori pe care incepatorii le fac este sa planteze prea mult prea curand. . Este bine ca gradina sa fie formata din 11 randuri latime cu fiecare rand de 10 m lungime si sa contina  culturi usor de crescut . Randurile ar trebui sa ruleze la Nord si Sud pentru a profita din plin de soare.

3. Cu ce legume trebuie sa incepi

Legumele care pot aduce mai mult de o recolta pe sezon includ rosii, dovleceii, fasolea, sfecla, morcovul, varza, salata, ridichi, spanacul, ardei.

Legumele enumerate mai sus sunt plante comune, productive, care sunt relative usor de dezvoltat. Este de preferat sa plantati legume, care sunt greu de gasit in magazine si care se dezvolta bine pe tipul dumneavoastra de sol.

4. Sfaturi pentru producerea rasadurilor

♣ Pentru răsaduri folosim răsadnițe din lemn, uneori din beton sau cărămizi. În general, prin răsadnițe înțelegem spații special amenajate, încălzite, cu expunere la lumină. Pentru producerea răsadurilor se pot folosi și cuburi nutritive, ghivece din materiale plastice, dar și paletele sau plăcile alveolare. Acestea din urmă sunt deseori utilizate și reprezintă o metodă modernă la care recurg legumicultorii.

♣ Pământul propice pentru răsadnițe este, de fapt, un amestec dintre mai multe tipuri de pământ. Fiecare cultură are cerințe specifice în ceea ce privește tipul de pământ pe care se dezvoltă cel mai bine. Sursa de încălzire a răsadnițelor este formată din materiale organice care, în procesul de fermentare și descompunere, eliberează căldură. Este vorba despre biocombustibil. Principalul material folosit ca biocombustibil este gunoiul de grajd de cabaline, bovine, ovine și porcine.

♣ Semanatul in rasadnite: adancime 1 cm, distanta intre ele 8-12 cm, temperature de la semanant sa dfie de 23-25 grade C, umiditate 80-90%.

♣ Răsadul repicat se obține prin transplantarea răsadurilor, la distanțe mai mari, pentru a le asigura un spațiu mai mare de nutriție; se realizeaza cand plantele au format 1-2 frunze; repicarea se face in ghivece sau cuburi nutritive. Repicatul se face pe timp noros și nu prea rece.

5. Irigarea legumelor din gradina

Pentru udat se folosește apă curată la temperatura pământului (18 – 20 grade C). Cantitatea de apă folosită pentru udare depinde de caracteristicile amestecului de pământ și de vârsta răsadului.

În prima faza de creștere este nevoie de o cantitate mai mică de apă: este suficientă o udare o dată sau de două ori pe săptămână cu cantități de apă cuprinse între 2 și 5 l/m2. . Mai târziu, cerințele lor față de apă sunt mai ridicate și este nevoie de cantități mai mari de apă 8 – 10 l/m2 și de udări mai frecvente.

Pentru legumele care se cultiva prin rasaduri, o atentie deosebita se da scoaterii rasadului. In acest scop inainte de a le scoate se uda bine rasadnita pentru ca plantele sa iasa cu pamant la radacina.

Daca pamantul nu este destul de fertil, cu ocazia plantatului se pun in fiecare gropita cate 1-2 pumni de balegar bine putrezit pentru a favorize o dezvoltare viguroasa a plantelor. Pamantul se indeasa bine cu degetele in jurul plantei, apoi se face o strachina ca planta sa stea pe fundul ei si se uda cu 1-2 litri de apa., de obicei plantatul se face pe timp noros sau spre seara.

Rasadurile crescute in cuburi nutritive se planteaza in gropi adanci facute cu cazmaua dupa ce jumatate din pamantul scos a fost din nou introdus, ingrasat cu mranita si udat.

6. Ingrasaminte folosite in gradina de legume

Fertilizarea rasadurilor se face de 1-2 ori, folosind ingrasaminte la sol sau foliare. In ceea ce priveste necesarul de minerale, rasadurile au nevoie de ingrasaminte cu azot, fosfor si potasiu(NPK).

Pentru combaterea buruienilor, o soluție eficientă este folosirea erbicidelor preemergente, peliculare, care se aplică înainte de transplantarea răsadurilor în câmp. Se poate aplica la culturile de tomate, ardei, vinete, ceapă, usturoi etc.

7. Sfaturi utile pentru gradinari incepatori

♣ Folositi seminte de inalta calitate

♣ Udati corespunzator rasadurile si solul

♣ Plantati si recoltati la momentul potrivit

♣ Cultivati solul pe verticala

♣ Folositi un calendar gospodaresc al legumelor.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.