Cum să alegi cei mai buni ochelari de soare?

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/estompare-faleza-ince-o-are-lentila-343720/

Ochelarii se soare au devenit de-a lungul timpului un accesoriu nelipsit care are dublu rol. Primul și cel mai important este acela că protejează ochii de factorii din mediu ce provoacă disconfort. Al doilea este cel de ordin estetic, căci o ținută modernă de zi nu este completă fără o pereche de ochelari de soare în tendințe.

Alegerea lor este nu este deloc simplă. Dincolo de forma ramelor și de varietatea de culori disponibile, e important să ții cont și de alte aspecte atunci când achiziționezi ochelarii de soare.

Lentile cu filtru solar UV pentru protecție

Razele ultraviolete, denumite și UV, pot fi dăunătoare pentru ochi, motiv pentru care este necesar ca ochelarii de soare să îndeplinească acest prim criteriu și cel mai important, să aibă lentile UV.

Ochelarii de soare de calitate, care se găsesc pe piață în magazinele de specialitate, au obligatoriu o etichetă pe care este indicat procentul de protecţie oferit de lentile.

Pentru a proteja cât mai mult privirea, este indicat ca ochelarii tăi de soare să:

  •     aibă lentile care să blocheze 99%-100% radiaţiile UVB şi UVA (raze ultraviolete emanate de soare)
  •     aibă lentile care să permită vederea corectă a culorilor și obiectelor din jur
  •     protecţie UV 400 (blochează până la cele mai mici raze ultraviolete, pentru o protecție sporită a ochilor)
  •     lumina naturală de afară să fie reflectată în procent de 70 până la 90% (ochelarii cu lentile mai închise nu presupun neapărat o mai bună protecție a ochilor)
  •     să nu provoace dificultăţi ale vederii și oboseală a ochilor după o perioadă mai mare de utilizare

Polarizarea pentru confort

Ochelarii polarizați au marele avantaj că pot fi folosiți atât pentru a proteja ochii de razele puternice ale soarelui, cât și pentru reflexiile luminii în diferite situații, precum zăpada puternică sau strălucirea deranjantă a apei. Astfel, lentilele polarizate oferă un plus de protecție în acest sens, asta pentru că împiedică trecerea razelor în anumite unghiuri, ceea ce reduce contrastul în mod vizibil a zăpezii, gheții, asfaltului, a apei atunci când există lumină puternică naturală care se reflectă pe suprafețe și întinderi mari. De exemplu, găsești ochelari de soare de la Polaroid pe lentiamo.ro, cu lentile polarizate pentru un plus de protecție.

Există și ochelari de soare nepolarizați care sunt de calitate și care protejează ochii, însă lentilele cu acest filtru oferă un mai mare confort atunci când mergi la plajă, la munte sau când te afli la volan și bate puternic lumina soarelui.

Rame care să te avantajeze

Dacă lentilele ochelarilor tăi de soare trebuie să aibă filtre de protectie, în ceea ce privește rama lucrurile stau diferit, întrucât acest detaliu se alege în funcție de preferințe, dar și de forma feței. Optează pentru forme care să te avantajeze și care să-ți pună în valoare trăsăturile.

Culoarea lentilei este importantă

Cu cât sunt ochelarii mai închiși, cu atât protejează mai bine, acest lucru este un mit, nu un criteriu de care să ții cont în alegerea celor mai buni și potriviți ochelari de soare pentru tine. Ochelarii mai întunecați nu sunt mai eficienți decât cei deschiși la culoare, însă nuanța pe care o are lentila are un rol esențial în felul în care ochiul percepe culorile din mediul înconjurător.

Lentilele gri, maro sau verzi, de exemplu, sunt indicate celor care poartă ochelarii de soare atunci când se află la volan și sunt o alegere inspirată, asta pentru că nu distorsionează culorile.

O altă alegere optimă pentru șoferi și nu numai sunt lentilele în degrade, adică cele mai închise în partea de sus și mai deschise la culoarea în partea de jos. Acestea au rolul de a reduce efectul de orbire în situațiile în care apar reflexiile puternice de lumină.

La extrema cealaltă se află lentilele în nuanțe de roșu și galben, cele prin filtrul cărora vei vedea culorile diferite față de realitate.

O variantă indicată pentru alegerea ochelarilor de soare sunt cei care au lentile fotocromatice. Acest tip de lentilă se închise sau se deschide automat la soare, în funcție de intensitatea luminii naturale.

Pe piață există și lentilele oglindă, devenite un trend în materie de ochelari de soare. Acestea sunt printre cele care reduc cel mai mult din lumina naturală și fac totul să pară mult mai întunecat.

Orice model sau culoare ai alege în materie de ochelari de soare, investește în calitatea lor și asigură-te că îți oferă protecție optimă pentru privirea ta și, cel mai important, nu simți disconfort după o perioadă ceva mai îndelungată de purtare.

Despre admin 6555 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.