Cum alegi o centrală termică de apartament?

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/radiator-de-%C3%AEnc%C4%83lzire-250558/

Centralele termice de apartament au devenit în ultimii ani opțiunea preferată de majoritatea proprietarilor, în detrimentul sistemului centralizat de furnizare a agentului termic. În comparație cu sistemul centralizat, o centrală de apartament are numeroase beneficii, asigurând locuinței confortul termic optim, la costuri mult mai mici.

Pentru a beneficia de toate avantajele pe care le oferă o centrală termică de apartament, este foarte important să ții cont de anumite detalii, în momentul în care o comanzi din magazin.

Suprafața locuinței și numărul de consumatori

În primul rând, o centrală termică de apartament trebuie să aibă capacitatea necesară pentru a face față nevoilor din locuința în care este instalată. De aceea, în momentul în care comanzi o astfel de centrală, trebuie să cunoști exact care este suprafața apartamentului, astfel încât consilierii de vânzări să-ți poată recomanda modelele potrivite.

Totodată, alte două criterii de care trebuie să se țină cont sunt numărul de consumatori și cantitatea de apă caldă necesară pentru consum.

Perioada de garanție și extra-garanție

Întrucât perioada de utilizare a unei centrale termice de apartament depășește 10 ani, este necesar ca aceasta să beneficieze și de o garanție cât mai îndelungată. Totodată, în perioada de garanție, reviziile periodice și eventualele reparațiile trebui să fie asigurate de firme specializate, agreate de producător, iar piesele de schimb înlocuite trebuie să fie întotdeauna originale.

Pentru că au constatat că aceasta este una dintre cerințele principale ale clienților, cei mai mulți producători acordă garanție extinsă pentru centralele de apartament, care poate ajunge până la șapte ani.

Posibilitatea programării de la distanță

Dacă te-ai decis să îți instalezi o centrală de apartament sau să o înlocuiești pe cea veche cu un model mai nou, trebuie să știi că la mare căutare sunt în prezent centralele smart. Este vorba de echipamente inteligente, care pot fi programate și controlate de la distanță, prin intermediul internetului și al unor aplicații dedicate. Deși mai scumpe, aceste modele generează economii semnificative, pentru că oferă utilizatorului posibilitatea să reducă la minim nivelul consumului. Practic, centrala funcționează doar atunci când proprietarul este acasă, putând fi setată să pornească înainte de sosirea acestuia, astfel încât temperatura din locuință să ajungă la un nivel optim de confort.

Costurile necesare

În cazul unui proprietar de apartament care își instalează pentru prima dată o centrală termică, valoarea costurilor poate depăși 8.000 de lei, pentru un apartament cu o suprafață de 80 de metri pătrați. Pe lângă prețul plătit pe centrală, mai este necesară achiziționarea și montarea caloriferelor, precum și a țevilor prin care va circula agentul termic. Specialiștii spun că o astfel de investiție se amortizează într-o perioadă cuprinsă între doi și patru ani, datorită costurilor mai mici pentru energia termică.

În cazul în care este nevoie doar de înlocuirea centralei vechi cu alta mai nouă, costurile pot ajunge până la 3.500 de lei, în funcție de model.

După cum se vede, instalarea unei centrale de apartament nu este foarte ieftină, iar dacă ai nevoie de bani urgent pentru o astfel de investiție poți face un credit rapid, având de urmat doar 3 pași simpli.

Centralele termice de apartament au devenit între timp și soluția preferată de constructori pentru locuințele noi, o statistică întocmită la nivelul anului 2018, indicând că peste 90% dintre locuințele finalizate în acest an sunt dotate cu astfel de dispozitive. S-a păstrat astfel trendul ascendent înregistrat în anii anteriori, când peste 85% dintre locuințele noi finalizate au fost dotate de constructori cu centrale termice proprii.

Nu în ultimul rând la finele anului 2019, peste 2,6 milioane de apartamente din România erau dotate cu centrale termice, în timp ce numărul acestora era la sfârșitul lui 2018, de 2,4 milioane.

Despre admin 6555 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.