4 metode pentru a identifica piesele auto contrafăcute

sursa foto: https://www.freepik.com/free-photo/mechanic-man-repairing-car_3805867.htm#page=1&query=auto%20parts&position=5

Echiparea pieselor auto contrafăcute pe mașina ta te pune în pericol împreună cu pasagerii care te însoțesc, cu pietonii și cu ceilalți participanți la trafic. Din păcate, industria produselor contrafăcute acoperă și segmentul auto, provocând de cele mai multe ori defecțiuni și mai mari ale mașinilor, dar și accidente grave de circulație. Mirajul acestor piese îl constituie prețul mai mic față de alternativele de origine, însă argumentul nu este valabil, deoarece calitatea, chiar dacă vine cu un cost mai mare, înseamnă siguranță în trafic.

Elemente de siguranță pe ambalaj

Producătorii de piese auto originale însoțesc mărfurile cu elemente de siguranță care le atestă autenticitatea. Este în primul rând o strategie de marketing, deoarece reproducerea frauduloasă, fără brevet, a oricărui obiect copiat clandestin, reprezintă concurență neloială în această piață. Normativele europene încearcă să combată această problemă și impun măsuri de siguranță și de identificare a pieselor de calitate. Ambalajele, etichetele și informațiile care se regăsesc pe piesa propriu-zisă sunt tot atâtea elemente care îți pot trezi suspiciuni. Unii producători de piese contrafăcute încearcă să reproducă și elementele de siguranță, însă acestea sunt ușor de recunoscut, deoarece sunt doar imagini scanate și imprimate, fără note distinctive.

Atenție de unde cumperi

Achiziția dintr-un magazin de piese auto specializat are avantajul unei garanții a calității. Înăsprirea pedepselor în domeniu a descurajat foarte mulți comercianți care vindeau la vedere piese contrafăcute. Atunci când primești bon fiscal, factură și certificat de garanție, achiziția ta este sigură. Atenție la depozitele și magazinele nefiscalizate, la achizițiile din târguri auto sau de la persoane private. O alternativă este să cumperi piese auto ieftine pentru Volkswagen din dezmembrări, unde poți găsi componente originale sau produse de firme autorizate. În orice caz, verificarea piesei este esențială: nu cumpăra decât componente cu elemente vizibile de siguranță.

Sfatul specialistului

Dacă nu te pricepi la domeniul auto, poți apela la ajutorul unui specialist. Orice mecanic cunoaște diferența dintre o piesă autentică și una contrafăcută. Începând de la calitatea materialului din care este confecționată, elementele de identificare, sistemele de prindere și informațiile inscripționate conțin indicii despre autenticitate. După ce le montezi pe mașină, este bine să păstrezi ambalajele câteva luni, în caz că piesa se defectează. Astfel vei avea dovada de achiziție pentru a beneficia de service în garanție.

Riscul achizițiilor online din surse nesigure

Principala sursă a pieselor de schimb contrafăcute este piața asiatică. Dacă în magazinele de profil este mai greu să pătrundă astfel de produse, comerțul electronic este mult mai greu de controlat. Marile magazine nu au această problemă, deoarece comercializează numai componente de origine, însoțite de toate documentele de autentificare. Riscurile apar în zona gri a internetului, foarte greu de controlat. După felul cum arată interfața unui site îți poți da seama dacă afacerea este legală sau dubioasă. Un magazin serios îți oferă informații despre originea pieselor, asistență specializată pentru achiziția componentelor potrivite în funcție de modelul mașinii pe care o conduci, permit retur gratuit și acordă garanție din partea producătorului.

Cei mai mulți cumpărători care apelează la achiziția de piese contrafăcute invocă argumentul financiar. Mirajul unei aparente economii față de piesele originale este deosebit de periculos. În realitate, diferența de bani între o piesă falsificată și una de origine se va regăsi în reparațiile ulterioare la care te obligă un astfel de obiect. În primul rând, durabilitatea este mult mai mică, așadar vei fi nevoit să înlocuiești componenta mult mai rapid față de alternativă originală. Și mai grav este că piesele contrafăcute pot provoca alte defecțiuni sau chiar accidente rutiere, cu costuri mult mai mari.


Descoperă mai multe la Actualitatea Online

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Despre admin 6982 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.