Cum a fost jefuit poporul român (7)

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Primul Război Mondial. Valoarea pagubelor care au fost cauzate României în Primul Război Mondial (1916 – 1918) s-a ridicat la 31,0 miliarde lei aur, echivalent cu 992 tone de aur.

Tezaurul de la Moscova. În anul 1918, armata română a trecut Prutul, preluând Basarabia. Guvernul sovietic condus de Lenin a confiscat Tezaurul.

Rentă anuală. În anul 1919, principele Carol a renunțat la prerogativele sale de moștenitor al Coroanei. În anul 1920, soția sa Zizi Lambrino a născut un copil, botezat Mircea Grigore. Regele Ferdinand a expulzat-o din țară, asigurându-i o rentă anuală de 111.000 franci elvețieni.

Tezaurul de la Moscova. În 1919, armata română contribuie la în-frângerea comunismului din Ungaria. Lenin pune încă un „lacăt”pe Tezaur.

Jaf anglo – francez. În anul 1919, anglo-francezii obligă România să acorde libertăți de tranzit fără vamă pe timp de 5 ani pentru mărfurile occidentale.

Ultimatum. La 10 decembrie 1919, anglo-franco-americanii  obligă printr-un ultimatum România să plătească o parte a datoriei monarhiei austro-ungare către anglo-franco-americani. Aliații occidentali nu prea luau în seamă pierderile de război ale României.

Reforma agrară. În anul 1920, generalul Averescu, ca prim ministru, decretează: se aprobă folosirea arma-tei împotriva poporului, se interzic sindicatele, iar ceferiștii greviști vor fi mobilizați și forțați să lucreze sub baionete.

Răscoala. În anul 1920, deoarece reforma agrară nu s-a înfăptuit cum a promis regele Ferdinand soldaților în tranșeele de la Mărășești, Partidul Țărănesc, în scopuri electorale, îndeamnă țăranii la ocuparea cu forța a moșiilor.

În această situație, guvernul Averescu, sub presiunea poporului,  trece la înfăptuirea reformei agrare. Averescu se adresează lui N. Iorga:

Dar dacă acum se revoltă moșierii?”

„Nu-i nici o problemă, așa cum s-a tras în țăranii din 1907 se poate trage și în moșieri!”,

a răspuns N. Iorga.

As. Mil. R. R. ”Lt. erou P.Laţcu” Lugoj

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.