Cri, Cri, Cri, UE Gri, ce ne pui în farfurii? [Un editorial de Dan Timaru]

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

În 2015, toate statele din Uniunea Europeană au semnat Acordul Climatic de la Paris, obligându-se să reducă emisiile de carbon la zero până în 2050. Acest acord le obligă  să reducă și consumul de carne. Asta înseamnă că, în România, consumul de carne se va reduce cu 62 % în următorii 7 ani.

Statistica arată că astăzi consumăm  63,9 kg pe cap de locuitor, așa că viitorul în farfuriile noastre va fi mai puțină carne. Tot ea, UE, recomandă fiecărei persoane să nu consume mai mult de 300 de grame de carne pe săptămână pentru a avea o dietă echilibrată şi sănătoasă.

Dar Coana Europa, în marea ei mărinimie și grijă față de supușii săi, nu îi va lăsa să moară de foame și prevede că 60% din carnea consumată în 2040 va fi crescută în cuve, din celule stem, în laboratoare. Carnea produsă in vitro implică injectarea de ţesut muscular de la un animal într-o cultură celulară, permiţând celulelor să crească în afara corpului.

Toate aceste măsuri au ca scop limitarea creșterii temperaturii medii globale la 1,5°C, pentru că aproape 60% dintre emisiile de carbon provin din producția de carne și procesarea ei. Deci, după greieri, larve și alte târâtoare trase în ciocolată, prăjite sau făcute pulbere, vom trece și la carnea produsă in vitro.

Bă, pe mine, ca un biet carnivor ce sunt, mă iau cu frisoane toate măsurile astea care, vezi doamne, vor salva planeta de la pieire.

Eu cred că universul are mecanismele lui de reglare și că, ciclic, încălzirea sau răcirea pământului se repetă indiferent de voința noastră. E adevărat că trebuie redusă poluarea acolo unde poate fi redusă, dar să nu exagerăm în unele privințe.

În dorința de a salva planeta, s-ar putea să distrugem specia umană, intervenind haotic în alimentația ei. Deci, după ce au transformat industria într-un morman de fiare vechi, după ce au defrișat pădurile și au închis minele, acum vor să distrugă și agricultura, atât cât a mai rămas din ea.

Vaca, porcul și oaia au devenit inamicul numărul unu al planetei.

Probabil că și Balada Miorița se va transforma în Greierița. Trăim într-o lume nebună, condusă de niște sclerozați, care se pierd în amănunte, neglijând în mod voit esența.

Războiul din imediata noastră vecinătate nu poluează, despre testele nucleare nu se scoate nicio vorbă, dar am găsit vinovate niște biete animale care de mii de ani ne-au hrănit.

Înregimentat într-un sistem care distruge până și fibra națională, nu pot opri tăvălugul globalizării care vine spre noi, dar pot să întreb: CRI, CRI, CRI, UE, GRI, ce ne pui în farfurii?

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.