Europa CEV Challenge Cup: Au fost 64 de echipe, au rămas două: Lugojul, în marea finală!

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Dan H. BRUDIU

La a patra participare consecutivă în Cupele Europene intercluburi, Lugojul a dat într-adevăr lovitura. După ce, cu un sezon în urmă, drumul echipei de volei feminin s-a oprit din cauza unei echipe din Turcia (Aydin Belediyespor) după eliminarea reprezentantelor Slovaciei (Banska Bystrica), Elveției (Basel) și Austriei (Viena), în această ediție  CSM Lugoj a detonat bomba în chiar turul al doilea, în care a lăsat în urmă echipa de volei fanion a Ankarei, câștigătoarea  BVA Cup, PTT Spor, formație cu posibilități financiare enorme. După care au urmat vicecampioana Portugaliei, Kairos Ponta Delgada, și una din echipele cu nume în voleiul European, fostă câștigătoare a CEV Cup, vicecampioana Belgiei, Asterix AVO Beveren și, în semifinale, reprezentanta campioanei mondiale, Serbia, Jedinstvo Stara Pazova. Club care eliminase  campioanele Serbiei (2:3 și 3:0) și Portugaliei (3:0 și 2:3) în optimi și sferturi, după evoluții sigure și spectaculoase.

Un team care ne-a demonstrat ce poate în turul din Serbia, lângă Belgrad, la Stara Pazova, într-o sală în care suporterii lugojeni care s-au deplasat cu două autocare și autoturisme personale au contribuit din plin la cele două seturi câștigate în tur, cele ce au născut dreptul la visul și speranța pentru finală. Un 2:3 deloc îmbucurător (pentru că venea după 2:1 pentru Lugoj), dar care avea să fie punctul de plecare pentru marea reușită din retur.

Marea semifinală,  marea calificare

Vorbind, în Serbia, după joc, cu marele campion olimpic al Serbiei, cel mai valoros voleibalist al lumii în anii 2000, marele nostru  prieten Vladimir Grbic, despre returul din România, ideea care se desprindea era că „pentru a avea șanse în returul de la Lugoj, trebuie să funcționați perfect, iar adversarul să simtă încă din prima secundă după ce intră în sală că nu se poate ridica la nivelul vostru, din toate punctele de vedere”! Celor care n-au văzut jocul, le-o spun răspicat: exect așa a fost. Era singura șansă de a domina, valoric și, foarte important, psihic, o echipă cu medie de vârstă sub 25 de ani, dar cu o valoare certă și o determinare caracteristică sporturilor de echipă sârbești, pe care o cunoaștem foarte bine.

Am văzut așadar o mare diferență în jocul lugojencelor față de evoluția din tur, și o aproape neverosimilă schimbare de abordare în două din elementele principale ale jocului – serviciul și blocajul, acolo unde au fost probleme în prima partidă. S-a servit apăsat, puternic, precis, iar centrii Gemănariu și Bezhandolska au reușit cel mai bun meci al lor în tandem în acest sezon. Preluările foarte bune ale secunzilor și liberoului au dus la un joc inspirat și eficient al coordonatoarei Grbic, care a putut alterna fericit construcția către atacantele de forță ale Lugojului, Aliona Martiniuc, Georgiana Popa și Yelisaveta Ruban. Iar faptul că blocajul s-a mișcat foarte bine și valoroasele atacante din tabăra oaspetelor Kockarevic, Osmajic și Tica au fost anihilate, sau cel puțin „agățate”, au dus la recuperări și o apărare foarte bună, în care a excelat din nou căpitanul și liderul de valoare al echipei, Silvija Popovic.    * Pagina 10

O mare, mare victorie în urma unui joc care n-a fost deloc ușor, așa cum s-ar părea lecturând doar scorul. El a devenit astfel în urma pregătirii lui tactice ireproșabile de care sunt responsabili membrii staff-ului tehnic Ugljesa Segrt, Dragan Grbic, Marius Roșu și statisticianul Mircea Roșu, element de bază în ce privește  anali-za jocurilor și a adversarilor. De asemenea, decisivă și prestația cuplului preparator fizic – fizioterapeut Vasile Canea – Mădălina Iftimie, oameni care au avut foarte mult de lucru în condițiile marilor probleme de sănătate pe care multe fete le-au acuzat în campania pe patru fronturi a echipei în acest sezon competițional. În care lotul CSM Lugoj este unul restrâns, doar 12 sportive, aproape niciodată disponibile în totalitate pentru antrenamente și jocuri oficiale.

Mulțumiri tuturor

O mare victorie pe care au obținut-o, până la urmă, toți lugojenii ce au crezut în noi și ne-au fost alături. Pornind de la autoritățile locale, care s-au implicat serios încă din campania trecută, sprijinind cu adevărat și la nivelul solicitat drumul greu la care colectivul s-a înhămat cu toată seriozitatea și determinarea. Având ca oponente pe plan intern cluburi puternice, multe cu bugete și loturi superioare, în fața cărora s-au dus lupte dure, care n-aveau cum să nu lase urme. Cu atât mai plăcut gustul reușitelor, atunci când apar. Atâtea cât pot fi acestea, într-un campionat care dă Europei două din cele 6 finaliste, una în CEV Cup (Blajul sau Târgoviște, vom vedea în 23.03) și una în CEV Challenge Cup, echipa de volei a Clubului Sportiv Municipal Lugoj.

Ce-ar fi de spus despre dumneavoastră, cei care veniți mereu la volei și vibrați odată cu inimile       noastre ? Cum v-am putea mulțumi vouă, celor care pulsați și amplificați sonor și sufletesc  atmosfera produsă de unicul Ion Moldovan, creând valul de energie care împinge mereu voleiul spre succese? Celor care ați călătorit mai bine de zece ore într-o singură zi în Serbia și ați plecat fericiți, chiar și după o înfrângere – la limită – a echipei favorite?  Într-un singur fel: respectându-vă, oameni buni. Oferindu-vă cel mai bun spectacol de care suntem în stare, încercând să batem sau să ne batem cu șanse cu oricine, oriunde. Reprezentând Lugojul la cel mai înalt nivel, acolo unde, din fericire, acest colectiv a urcat încet, dar sigur.

C.S.M. Lugoj – Jedinstvo St. Pazova: 3 : 0 (25:16,  25:16, 25:23)

C.S.M. Lugoj:  Liza Ruban – 13 p, Andreea Gemănariu – 9 p, Aliona Martiniuc – 14 p, Simina Străchinescu, Georgiana Popa – 13 p , Veronica Bezhandolska – 10 p, Daiana Roman, Tanja Grbic – 3 p, Marina Anghelache, Silvija Po-povic, Adriana Popa – libero.

Antrenori: Ugljesa Segrt, Dragan Grbic, Marius Roșu.

Jedinstvo St. Pazova:  Minja Osmajic – 4 p, Isidora Kockarevic – 7 p, Branka Tica – 11 p, Tamara Miljevic  – 12 p,

Sonja Danilovic, Katarina Rodic – 3p, Mina Dragovic – 2 p,  Marija Miljevic – 3 p, Jovana Zelenovic, Jana Pavlovic, Jovana Punisic, Milica Medved – libero.  Antrenori: Jovo Cakovic, Strahinja Kuburovic

Au condus jocul: Caner Cildir (Turcia), Suleyman Yalcin (Țările de Jos), Observator CEV: Sotiris Delikostidis (Grecia).

Două prime seturi în care, vorba antrenorului Ugljesa Segrt, „Pazova n-a existat pe teren”. Cum se explică asta la o echipă care a reușit să spulbere cu 3:0 atât campioana Serbiei, cât și cea a Portugaliei, jucând mereu foarte bine în deplasare? Doar prin prestația impecabilă a volebalistelor C.S.M.-ului, care au știut  exact ce au de făcut în cel mai important meci din cariera lor și din istoria sportivă a Lugojului. Evoluând, în grup, aproape de nivelul maxim al posibilităților. Apoi, păstrând nervii tari în momentele de mare echilibru din finalul setului trei, care era extrem de important să fie și ultimul, pentru a nu complica lucrurile spre un 2:1 ce putea deveni extrem de periculos.

Dar, de această dată, ghinioa-nele care ne-au urmărit nu o dată de-a lungul acestui sezon n-au mai apărut, lăsându-le pe fetele în albastru și antrenorii lor să primească ceea ce meritau, și pe cei prezenți în tribune să trăiască istorie pe viu în sala atâtor sacrificii, suferințe, dar și reușite lugojene. 1.200 de oameni au strigat, cântat și aplaudat cel mai important succes internaținal al voleiului din Banat, calificarea în finala europeană a CEV Challenge Cup 2023. O competiție la care au luat startul 64 de cluburi din 29 de țări ale continentului:   Turcia, Belgia, Portugalia, Grecia, Elveția, Slovacia, Letonia, Austria, Cehia, Serbia, Danemarca, Cipru, România, Polonia, Israel, Luxemburg, Țările de Jos, Norvegia, Muntenegru, Bosnia-Herțegovina, Azerbaijan, Finlanda, Lituania, Croația, Spania, Ungaria, Germania, Franța și Italia.

Au fost 64 de echipe, au rămas două: Reale Mutua Fenera Chieri (TO) (Italia) și C.S.M. Lugoj (România). Care își vor disputa marea finală în două manșe: turul, în data de 15 martie, orele 20.00, în Palazzetto dello Sport Palaruffini din Torino (3.900 locuri) și returul, în 22 martie,  orele 18,30, în Sala Sporturilor Constantin Jude (fostă Olimpia) din Timișoara, 1.400 locuri.

Cu toate eforturile și încercările de a obține permisiunea a evolua în sala noastră și în fața suporterilor lugojeni, Confederația Europeană de Volei nu a aprobat derogare pentru finală, în condițiile în care Sala Sporturilor din Lugoj nu îndeplinește standardele dimensionale, de iluminat și capacitate spectatori. Astfel încât, în cele 10 autobuze care vor lua drumul Timișorii în 22 martie sau cu propriile mijloace de transport, vă așteptăm alături de noi!  Mai ales că în Timișoara va sosi un charter închiriat de clu-bul italian pentru 160 de persoane care vor susține squadra italiană în Banat.

Volei intern

După calificarea în actul final al CEV Challenge Cup, lugojencele au plecat spre Pitești, acolo unde au susținut două jocuri oficiale:

Duminică, 5 martie 2023, în etapa a XXI-a a Diviziei A1:

F.C. Argeș Volei Pitești – C.S.M. Lugoj = 0 : 3 (20:25, 17:25, 14:25)

Marți, 7 martie 2023, în meciul tur de Cupa României:

F.C. Argeș Volei Pitești – C.S.M. Lugoj  = 0 : 3 (17-25, 11-25, 23-25)

Returul, programat inițial în 18 martie, va fi reprogramat, la data respectivă C.S.M. Lugoj  evoluând în Sala Giulești, contra Rapidului, în restanță din etapa a XII-a.

Din nou meci tare în campionat, în week-end, împotriva echipei vicecampioane a României, condusă de pe banca tehnică de campionul mondial și multiplul campion european  intercluburi, italianul Giovanni Caprara.

Sâmbătă, 11 martie 2023, la Sala Sporturilor Ioan Kunst-Ghermănescu, cu începere de la orele 18,30:

C.S.M. Lugoj – C.S.M. Târgoviște

 

Foto: Gabriel BREZEANU

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.