COPA AMERICA: Obsesia, datoria și revanșa lui Messi

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Dincolo de Atlantic, în Brazilia, nimeni nu concepea ca întrecerea supremă a continentului sud-american să nu revină gazdelor, urmăritoare, cu 9 reușite, ale Urugayului (15) și Argentinei (14 trofee în istorie). Mai ales că meciurile au fost mutate din Columbia și Argentina, motiv suplimentar ca Maracana să fie martor (aproape mut, din cauza restricțiilor) al triumfului lui Neymar & co. Ca și când postura de favorită permanentă a naționalei carioca n-ar fi fost suficientă, valoarea de piață a lotului brazilian, publicată înaintea turneului, pentru cei 25 de fotbaliști în galben-verde era de 1,082 miliarde de dolari, față de secondanta Argentina, care aduna “doar” 765 de milioane !

Dintre națiunile importante prezente la turneul final al Copa America se așteptau prestații consistente (pe lângă cele ale trio-ului menționat) din partea Columbiei, Paraguayului și statului Chile, aflate, toate, printre câștigătoare în edițiile precedente. Surpriza a constituit-o însă Peru, echipă la un pas de medaliile de bronz în finala mică, adjudecată de Columbia în prelungiri (3 – 2).

Argentina, pământul care a dat globului unii dintre cei mai valoroși fotbaliști din istorie (vorbind doar de Alfredo di Stefano, Diego Maradona și Lionel Messi) trăia de 28 de ani cu obsesia ratării finalelor acestei competiții, blestemul durând 28 de ani, din 1993, timp în care s-a ratat dramatic tot ce se putea, în favoarea favoritei Brazilia și nu doar, de multe ori în jocuri decise la penalty-uri. Situație delicată și pentru căpitanul său care, în ciuda unicelor succese obținute în Catalunia cu colegii de la Barcelona, nu reușise (cu excepția unui titlu mondial la tineret în 2005 și al unuia olimpic în 2008) vreo reușită majoră în echipamentul albi-celeste al dublei campioane mondiale (1978 și 1986).

Dar, în aceeași zi cu finala de pe Wembley, blestemul s-a spulberat și pentru soccerul argentinian în urma unui act final super-tacticizat, dur, scrâșnit și destul de puțin spectaculos. Deși cu  probleme la tendoane și accidentat serios în semifinala cu Columbia, Messi și-a dus magistral colegii spre triumf, devenind și golgeter și MVP-ul turneului din țara cafelei. Și oferind noii generații talentate conduse de Scaloni, în care i-am remarcat pe Correa, Romero, Rodrigo de Paul, Lo Celso și Lautaro Martinez satisfacția unei victorii pe care au ratat-o în trecut nume mari, apuse în prezent.

Alături de mai experimentații Aguero, Martinez, Di Maria, Otamendi, Tagliafico și Paredes, numele de mai sus au răpit Braziliei șansa de a se încorona campioana continentului în templul  fotbalului brazilian, acolo unde doar 7.800 de suporteri ai ambelor echipe au ocupat 10 % din capacitatea oficială a stadionului. Neymar, Casemiro, Ederson, Thiago Silva, Marquinhos, Firminho au forțat pe final fără rezultat o apărare solidă, în care portarul Emiliano Martinez a excelat, ca de altfel pe toată durata competiției.

La 34 de ani, pentru singurul posesor a șase trofee Balonul de Aur, considerat de mulți cel mai valoros fotbalist din istorie, a mai rămas o singură bornă neatinsă. La anul, în Qatar, se pune la bătaie un nou titlu mondial. Echipe mari, bătaie strașnică. Vamos, Argentina!                                                             

Dan H. BRUDIU

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.