Cele două gripe: gripa roșie sau bolșevismul și morbul spaniol

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Ambele au origine asiatică
Ambele sunt periculoase pentru ființe debile
Indivizii puternici elimină cu ușurință microbul
Ambele afecțiuni zăpăcesc oamenii nervoși
Unii își ticsesc nasul cu camfor, iar ceilalți
pândesc îngrijorați, prin ziare, bacilii lui Troțki și Lenin

Printre multele nefaste urmări ale războiului se află și cele două gripe: gripa roșie sau bolșevismul și gripa cealaltă sau morbul spaniol. Ambele, pare că au origine asiatică și, pornind din Orient, au năvălit asupra lumii întregi. Se spune că în Statele Unite americane de șapte sau opt ori mai mulți americani au căzut pe câmpul de luptă. Dar n-a fost cruțată nici Africa, nici Australia. Pe de altă parte, bolșevismul a izbucnit din Argentina și a infectat chiar și multe părți din China.

Ravagiile ambelor gripe au fost considerabile. Gripa vulgară, să fi ucis la 6 milioane de oameni. Statistica victimelor bolșevismului încă nu s-a gătat. Ambele sunt în special periculoase pentru ființe debile, anemice sau limfatice. Pe când indivizii zdraveni, puternici, cu ușurință elimină din ei microbul, acestea sunt extrem de otrăvitoare pentru acei care, prin vreo slăbiciune organică sau accidentală, sunt susceptibili de morburi.

Și una, și cealaltă sunt extrem de contagioase. Îndată ce se ivesc, îi răpesc pe îngrijitorii de bolnavi, și vecinii se pun îndată în apărare și iau măsuri necesare de profilaxă. Persoanele mai robuste, e bine dacă, în cazul unui accident cât de ușor, se îngrijesc cu cea mai mare scrupulozitate.

În ce privește terapeutica, nu sunt încă de acord nici cei mai distinși specialiști. Unii recomandă un tratament energic (purgative, revulsive violente, în caz de lipsă slobozire de sânge, eventual și intervenire chirurgicală), iar alții preferă ceaiuri și emolumente liniștitoare și sunt de părere că e suficient a supraveghea pacientul și a lăsa morbul să evolueze de sine spre vindecare. Pare că în Germania, metodul din urmă dă rezultate satisfăcătoare. E însă de temut, căci firea rusească rezistă mai mult doctorilor.

Ambele afecțiuni zăpăcesc oamenii nervoși. Unii își ticsesc nasul cu camfor, iar ceilalți pândesc îngrijorați, prin ziare, bacilii lui Troțki și Lenin. În starea actuală a științei, pentru niciuna din gripe nu există încă medicament care dintr-una le-ar vindeca. Se pare însă că nici una, nici cealaltă nu rezistă mult timp unei antiseptic riguros. În măsură cum ele se răspândesc și se lățesc, pierd din virulență. Se poate crede că la momentul actual au trecut deja punctul critic și e de sperat că anul 1919 va aduce însănătoșirea deplină din ambele gripe.

(„Drapelul”, Lugoj, XIX, 26, 1919, 2, apud „La Victoire”)

A consemnat: Constantin-T. STAN

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.