Cavalerul din Treviso [short sport] Familie sportivă [short sport] Arena noastră pierde un prieten

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Cavalerul din Treviso

Grazianilo Castagner era o persoană cu totul specială. Un tip activ mereu care – în ciuda vârstei respectabile la care am avut plăcerea să-l cunosc – transmitea bunătate, echilibru, dar și energie, determinare, celor care îi erau aproape. A pornit de tânăr în meserie, îndeplinindu-și visul de a construi în Vazzola natală propria companie, devenită în timp una de succes. Una care îi va purta și în continuare inconfundabila amprentă și care i-a dus mai departe calitățile, chiar și după retragerea de la conducere. Modestie, seriozitate, corectitudine, valori rar întâlnite astăzi, cu care Castagner SNC și-a croit un nume respectat în sectorul confecționării de mobilier metalic. Iar pasul făcut în România în 2000 sub numele Gammet a fost unul spectaculos și benefic.

Aici, la Lugoj în hală, printre angajații săi, aflat la o vârstă la care alții nu caută decât liniștea amurgului, Cavalerul Bersaglier Grazianilo Castagner, vizionar al producției și al pieței de confecții metalice, patronul afacerii, se prezenta normal la program, își lua în primire halatul. mașina de debitat metale și intra în transă. Fără oprire câteva ore, fără să fie deranjat, fără să deranjeze. În pauza normală, de masă, putea fi abordat. Scurt, fiindcă a doua parte a programului era identică primei. Impresionantă și de nedeslușit încăpățânarea cu care își făcea norma, pe care nu i-o trasa decât dragostea pentru meserie și tradiția familiei.

 Familie sportivă

De ce aici, în pagina de față? Pentru că personalitatea sa a depășit cu mult limitele profesiei și a fost marcată de sport. Implicat într-o serie de proiecte profesionale care i-au adus o postură importantă în provincia Treviso și nu doar, „Capo” aprecia, iubea, sprijinea sportul și performanța. Legătura sa de două decenii cu voleiul din Lugoj a fost una specială, familia fiind implicată direct, prin fiii săi, actualii manageri, și în alte activități sportive (Diego dovedindu-se un talentat sabreur și floretist, iar Roberto președinte al U.S.C. Vazzola Calcio). Prezenți cu echipa de volei în Italia la un turneu internațional la Pordenone, am fost onorați de prezența la sală a întregii familii Castagner, după care întregul lot a fost oaspete la firmă și la domiciliul acesteia într-una din zilele de suflet ale Sărbătorilor Pascale în provincia Treviso.

Arena noastră pierde un prieten

Capo, așa cum îl numeau angajații-colegi din firmă și cei apropiați, s-a stins brusc în acest aprilie trist. La doar cîteva ore după dispariția fratelui său, o altă respectabilă figură a comunității. Un șoc pentru frumoasa familie în care, alături de soția Elisabetta și copii, au mai apărut și cinci nepoți. Pe pagina de facebook a societății lugojene s-au așternut cuvintele: „Îți mulțumim că ne-ai primit în familia ta, om minunat! Îți mulțumim pentru bunătatea și aprecierea cu care ne-ai tratat și pentru care îți suntem profund recunoscători. Drum lin spre Cer, dragul nostru Capo!” Sunt rânduri perfect rezonante cu gândurile și sentimentele pe care și familia voleiului le încearcă odată cu pierderea unui mare prieten. Pace, Cavaliere!

Dan H. BRUDIU

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.