Cât de frumoase sunt „cultura și artele frumoase” după aproape 2 ani de la alegeri (III)

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook,
ne poți citi pe
Telegram și Google News

Nicolae SILADE

Am publicat în numărul trecut (dar fără comentarii, din cauza anunțului privind desființarea Casei de Cultură, a Școlii de Arte „Remus Tașcău”, a Galeriei de Artă, a Cinematografului „Bela Lugosi” și a altor instituții de cultură) un alt pasaj din capitolul „Cultura și artele frumoase”, din broșura candidatului Claudiu Buciu, intitulată „Respect pentru Lugojeni! Reclădim Lugojul!”.

Acum, după ce toate proiectele privind desființarea unor servicii și a unor instituții de cultură au fost aprobate de către consilierii locali liberali, în ședința care a avut loc luni, la Cinematograful „Bela Lugosi”, e cazul să revenim cu unele precizări.

♦ Se făcea vorbire acolo despre „evenimente care aduc valoare în comunitatea noastră, prin recunoaștere la o scară cât mai largă, evenimente unde există public, unde există recunoaștere, nu evenimente construite pentru organizatori”.

♦ Am văzut anul trecut despre ce fel de evenimente este vorba: Festivalul „Orașul Jazz”, care abia a adunat 30 de persoane, dar care a costat 198.000 de lei. Am văzut și ce valoare a adus în comunitatea noastră, că de „recunoaștere la o scară cât mai largă” nici nu poate fi vorba. N-a depășit nici măcar „granițele” locului de desfășurare. Deci a fost un eveniment „construit” chiar pentru organizatori, mari iubitori de jazz.

♦ Se mai făcea vorbire acolo și despre Ruga Lugojeană, și despre Festivalul Berii și despre comercianți și vânzători care nu au nicio legătură cu Lugojul.

♦ Păi ce legătură au cu Lugojul organizatorii evenimentelor de mai sus, care anul acesta sunt exclusiv din Timișoara? „Cum ajutăm economia locală prin astfel de evenimente?”, se întreba acum doi ani candidatul Claudiu Buciu. „Cum ajutăm economia locală prin astfel de evenimente?”, îl întrebăm și noi, după doi ani, pe primarul de azi Claudiu Buciu.

♦l În fine, se mai făcea vorbire acolo și despre „refacerea clădirii teatrului”, care doar „s-a cârpit și s-a vopsit” în timpul fostei administrații.

♦ Constatăm însă că în timpul actualei administrații nici nu s-a cârpit, nici nu s-a vopsit, și nici nu există vreo intenție măcar de renovare.

* * *

Dar iată și ultima parte a capitolului „Cultura și artele frumoase”, din broșura candidatului Claudiu Buciu, intitulată „Respect pentru Lugojeni! Reclădim Lugojul!”:

♦ „Considerăm necesar să facem cunoscute publicului toate evenimentele culturale ce vor avea loc de-a lungul unui an calendaristic, prin cuprinderea acestora într-o broșură. Pentru aceasta, în colaborare cu alți organizatori de evenimente (chiar finanțați de Consiliul Local), vom aproba desfășurarea acestor evenimente cu cel puțin un an înainte de a avea loc, astfel încât organizatorii să le poată pregăti cum se cuvine și să aibă certitudinea finanțării acestora”.

♦ Ați văzut acea broșură? Ați văzut toate acele evenimente culturale cuprinse în ea și aprobate cu cel puțin un an înainte de a avea loc? Dar certitudinea finanțării lor?

♦ „Vom relua tradiția desfășurării anumitor evenimente culturale întrerupte de actuala (fosta, n.n.) admi-nistrație. Argumentele că unele din acestea erau costisitoare nu pot fi luate în considerare, atâta timp cât actuala (fosta, n.n.) administrație a găsit bani (publici) pentru a plăti lăutari la chefurile de partid. Dacă un eveniment este costisitor, dar valoros pentru comunitate, pentru calitatea vieții culturale, el trebuie organizat astfel încât șă devină eficient și din punct de vedere financiar, prin creșterea vizibilității acestuia, prin atragerea de sponsori și prin creștera gradului de participare a celor interesați. Evenimentele culturale pot aduce și beneficii materiale, nu doar educaționale”.

♦ Am văzut cât de valoros și cât de eficient financiar a fost Festivalul Orașul Jazz”, care abia a adunat 30 de persoane, dar care a costat 198.000 de lei. Cum poate aduce un astfel de eșec cultural și financiar beneficii materiale? Dar poate că e vorba de beneficiile materiale ale organizatorilor, care anul acesta mai primesc 210.000 de lei.

♦ „După consultări cu artiștii locali, dorim înființarea de tabere de creație (spre exemplu pentru grafică și pictură sau pentru sculptură sau ceramică) care să reunească artiști locali dar și de pretutindeni”.

♦ În doi ani, nu doar că nu s-a înființat nicio tabără, dar a fost „uitată” de la finanțare singura tabără de creație existentă: „Tabăra de literatură a Cenaclului Anotimpuri”.

♦ „Considerăm necesară înființarea unui Club al Oamenilor de Artă din Lugoj, club care să-și desfășoare activitatea în sediul actual al Galeriei Pro Arte și care să stabilească modalitățile prin care să promovăm arta în rândul copiilor, prin care să susținem tinerii talentați și personalitățile deja consacrate în domeniul lor (pictură, sculptură, muzică, etc.)”.

♦ Cum să mai vorbim despre Clubul Oamenilor de Artă din Lugoj, dacă chiar Galeria Pro Arte s-a desființat?!

Și ultima promisiune:

♦ „Lugojul trebuie să aibă o Monografie în adevăratul sens al cuvântului. În acest scop, vom constitui un corp de specialiști în diverse domenii, de per-sonalități, care, sub coordonarea tehnică și cu susținerea financiară a Consiliului Local, să întocmească această monografie. Lugojul trebuie să-și construiască o identitate puternică, recognoscibilă la nivel local, național și internațional, din care să rezulte brandul localității”.

♦ În afară de cuvintele frumoase de aici, nimic. Nici măcar ideea unei Monografii a Lugojului nu există în primărie, iar acel corp de specialiști e invizibil de-a dreptul. Cât despre identitatea puternică a orașului nostru, asta s-a realizat deja, dar în sens negativ, iar brandul localității, rezultat din această „identitate puternică”, este chiar imaginea cu centrul orașului năpădit de bălării și lăsat în ruină.

Și, ca să încheiem într-o notă optimistă, ne întrebăm unde este „viitoarea Librărie a Primăriei (ne dorim înființarea unei librării care să aibă ca obiect exclusiv vânzarea de carte)”, că noi nu am văzut-o nici măcar pe hârtie.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.