Cât de frumoase sunt „cultura și artele frumoase” după aproape 2 ani de la alegeri (II)

>

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook,
ne poți citi pe
Telegram și Google News

Nicolae SILADE

Spuneam în numărul trecut că vom continua să analizăm „realizările” culturale, mai bine zis diferențele dintre promisiunile candidatului Claudiu Buciu și realizările primarului Claudiu Buciu, în ceea ce privește cultura în acest oraș cu o veche tradiție muzicală, artistică, culturală.

Dar după evenimentele din ultima vreme, privind desfi-ințarea Casei de Cultură, a Școlii de Arte „Remus Tașcău”, a Galeriei de Artă, a Cinematografului „Bela Lugosi” și a altor instituții de cultură, se pare că nu mai e nimic de zis. Ne întrebăm, totuși, cum s-a ajuns aici, dacă niciuna dintre deciziile recente ale primarului Claudiu Buciu nu se regăsește în programul candidatului Claudiu Buciu.

Se pare că, în politică, pentru a câștiga voturile alegătorilor, trebuie să minți frumos. Cu alte cuvinte, una zici și alta faci. Spre readucere aminte, vă prezentăm în cele ce urmează „minciunile frumoase” din capitolul „Cultura și artele frumoase”, publicat în broșura de candidat la Primăria Lugoj, intitulată „Respect pentru Lugojeni! Reclădim Lugojul!”, în care primarul de azi Claudiu Buciu scria:

„Trebuie să identificăm acele evenimente care pot aduce valoare în comunitatea noastră, prin recunoaștere la o scară cât mai largă. Un eveniment cu amploare, aduce calitate. (sic!) Un eveniment fără participanță, aduce costuri și atât. (sic!) Copiii noștri sunt mândri și interesați să participe la evenimente unde există public, unde există recunoaștere, nu la evenimente construite pentru organizatori.

Sărbătorile locale trebuie să asigure participarea lugojenilor nu doar ca vizitatori ci și ca organizatori și participanți activi. Nu putem face Ruga Lugojeană, Festivalul Berii sau alte evenimente cu comercianți și vânzători de produse alimentare care nu au nicio legătură cu Lugojul.

Noi nu suntem Bazarul altora, ci avem oamenii noștri valoroși, tradițiile noastre. Lugojenii nu știu să prepare alimente pe care să le servească participanților cu ocazia unor astfel de sărbători? În Lugoj și în împrejurimi nu găsim meșteșugari care să-și vândă produsele? Cum ajutăm economia locală prin astfel de evenimente?

Pentru actuala (vechea, n.n.) administrație a contat doar să încaseze la negru chirii de la comercianți, nu să construiască o comunitate conștientă de valorile ei comune. Refacerea clădirii teatrului trebuie să fie opera specialiș-tilor, iar nu a politicienilor care, temporar, se așează în fruntea administrației locale.

Intervențiile făcute în ultimii ani, au fost denumite renovări, însă au fost fost făcute exclusiv după ideile și plăcerile unui politician lipsit de pregătire în domeniu. Teatrul nostru a fost construit acum 100 de ani, având ca model clădirea Teatrului din Oravița, care, la rândul ei era construită pe bazele schițelor fostului Burg Theater din Wiena (care în prezent nu mai există).

În timp ce teatrul din Oravița beneficiază de o investiție de 10 milioane de lei (din fonduri europene), la Lugoj s-a cârpit și s-a vopsit, exclusiv din bani proveniți din bugetul local, după ideile unui politician fără pregătire, dar care se pricepe la toate. (va urma)

Considerăm necesar să facem cunoscute publicului toate evenimentele culturale ce vor avea loc de-a lungul unui an calendaristic, prin cuprinderea acestora într-o broșură. Pentru aceasta, în colaborare cu alți organizatori de evenimente (chiar finanțați de Consiliul Local), vom aproba desfășurarea acestor evenimente cu cel puțin un an înainte de a avea loc, astfel încât organizatorii să poate pregăti cum se cuvine și să aibă certitudinea finanțării acestora.

Vom relua tradiția desfășurării anumitor evenimente culturale întrerupte de actuala administrație. Argumentele că unele din acestea erau costisitoare nu pot fi luate în considerare, atâta timp cât actuala administrație a găsit bani (publici) pentru a plăti lăutari la chefurile de partid…Dacă un eveniment costisitor, dar valoros pentru comunitate, pentru calitatea vieții culturale, el trebuie organizat astfel încât șă devină eficient și din punct de vedere financiar, prin creșterea vizibilității acestuia, prin atragerea de sponsori și prin creștera gradului de participare a celor interesați. Evenimentele culturale pot aduce și beneficii materiale, nu doar educaționale.

După consultări cu artiștii locali, dorim înființare de tabere de creație (spre exemplu pentru grafică și pictură sau pentru sculptură sau ceramică) care să reunească artiști locali dar și de pretutindeni.

Considerăm necesară înființarea unui Club al Oamenilor de Artă din Lugoj, club care să-și desfășoare activitatea în sediul actual al Galeriei Pro Arte și care să stabilească modalitățile prin care să promovăm arta în rândul copiilor, prin care să susținem tinerii talentați și personalitățile deja consacrate în domeniul lor (pictură, sculptură, muzică, etc.).

Lugojul trebuie să aibă o Monografie în adevăratul sens al cuvântului. În acest scop, vom constitui un corp de specialiști în diverse domenii, de personalități, care, sub coordonarea tehnică și cu susținerea financiară a Consiliului Local, să întocmească această monografie. Lugojul trebuie să-și construiască o identitate puternică, recognoscibilă la nivel local, național și internațional, din care să rezulte brandul localității.


Descoperă mai multe la Actualitatea Online

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.