Pentru că suntem cenzurați pe Facebook,
ne poți citi pe Telegram și Google News
Nicolae SILADE
În capitolul „Cultura și artele frumoase”, din broșura de candidat la Primăria Lugoj, intitulată „Respect pentru Lugojeni! Reclădim Lugojul!”, Claudiu Buciu scria:
„Nu putem nega preocuparea actualei administrații față de organizarea de evenimente culturale. Calitatea lor rămâne însă la aprecierea lugojenilor care participă sau nu la aceste evenimente. Oamenii implicați în aceste activități fiind voluntari și dedicați unei misiuni tot mai grele.
Activitățile culturale din Lugoj nu sunt integrate și nu fac obiectul unui management comun, Casa de Cultură a Municipiului Lugoj fiind o structură care funcționează la limita legii și care a fost folosită și pe post de organizator de evenimente de partid.
Echipa PNL consideră că instituțiile de cultură din Lugoj trebuie gestionate de un serviciu specializat al primăriei, care să asigure logistica administrativă și tehnică.
Astfel, Muzeul, Biblioteca, Casa Bredicenilor, viitoarea Librărie a Primăriei (ne dorim înființarea unei librării care să aibă ca obiect exclusiv vânzarea de carte), Casa Ion Vidu, clădirea Teatrului, clădirea Școlii de Arte Remus Tașcău, etc. trebuie să fie beneficiarele unei dotări moderne, adaptate vremurilor, dar și să asigure desfășurarea unor activități de calitate, care ridică nivelul cultural al orașului.”
* * *
Au trecut aproape doi ani de la alegeri și echipa PNL nu a reușit să înființeze acel serviciu specializat al primăriei, care să gestioneze instituțiile de cultură din Lugoj și care să asigure logistica administrativă și tehnică.
Mai mult, se pare că la Lugoj nu mai există nici PNL, nici echipă PNL. Există doar un grup de consilieri locali care votează orbește toate proiectele de hotărâre inițiate de primar și viceprimar.
În ceea ce privește instituțiile de cultură din Lugoj (Muzeul, Biblioteca, Casa Bredicenilor, Casa Ion Vidu, clădirea Teatrului, clădirea Școlii de Arte Remus Tașcău, etc.), după aproape doi ani de la alegeri sunt exact așa cum le știam pe vremea fostei administrații sau, în unele cazuri, și mai rău.
Iar „la sfârşitul acestui mandat, vor fi exact cum erau acum 4-5 ani”, ca să citez un alt edil-șef „foarte apreciat”, Nicuşor Dan, care dădea explicații „prețioase” jurnaliștilor de la Euronews.
Dar să le luăm pe rând:
♦ Prima decizie a noului primar al Lugojului, Claudiu Alexandru Buciu, a fost închiderea Bibliotecii Municipale Lugoj pentru cel puțin un an și disponibilizarea personalului.
„Am luat decizia de a închide această instituție și de a păstra un singur angajat. Vom regândi modul cum trebuie să funcționeze și vom interveni asupra construcției astfel încât să o facem atrăgătoare pentru cititori și în special pentru copii”, a anunțat Claudiu Buciu în octombrie 2020.
Câteva zile mai târziu, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, și senatorul de Timiș Alina Gorghiu, însoțiți de primarul Claudiu Buciu și viceprimarul Bogdan Blidariu, au vizitat Biblioteca Municipală și Casa Bredicenilor.
Cu acel prilej, ministrul Bogdan Gheorghiu a anunțat că a decis ca Ministerul Culturii să devină partener al Bibliotecii Municipale Lugoj.
Prin urmare, Biblioteca nu s-a mai închis, iar personalul nu a mai fost disponibilizat. Dar nici „modul cum trebuie să funcționeze” nu a mai fost regândit.
♦ La Muzeu, ca la muzeu! Nimic nou sub soare.
♦ Despre Casa Memorială „Ioan Vidu” nimeni nu mai zice nimic. Au trecut câțiva ani, iar universitarul Robert Benkoczi, stabilit în Canada, cel care, alături de surorile sale, inițiase generosul gest de a dona Primăriei Lugoj imobilul, și-a văzut așteptările înșelate.
Nici până în prezent, la imobilul din apropierea pieței nu a avut loc vreo intervenție care să sugereze măcar vreo intenție privind inițierea unor lucrări de amenajare.
♦ Casa de Cultură a Municipiului Lugoj a fost des-ființată, conform declarației primarului. „Casa de Cultură a Municipiului Lugoj va fi desființată în luna ianuarie 2022.
Deocamdată nu are alocat buget decât pentru salarii. Va fi înființată o direcție pentru cultură în cadrul Primăriei, iar bugetul pentru activități culturale va fi alocat acestei direcții. Activitățile nu vor dispărea!
Angajații de la tehnic au fost transferați la Primărie, cu contract pe perioadă nedeterminată. Instrumentiștii vor fi transferați la Școala Populară de Arte, unde vor preda ore copiilor din Lugoj, după un program și o curriculă a Ministerului Educației”, a declarat Claudiu Buciu în noiembrie 2021.
Despre direcția pentru cultură din cadrul Primăriei nu s-a mai auzit nimic de atunci, nici despre bugetul alocat respectivei direcții.
Și au trecut șase luni de la decizia de desființare a Casei de Cultură a Municipiului Lugoj, care, deși nu mai există, funcționează în clădirea Teatrului.
Nu s-a mai auzit nimic nici despre „activitățile [care] nu vor dispărea!”. Probabil că n-au dispărut, dar nu se văd, deci nu există.
Iar dacă angajații își primesc în continuare salariile, fără să facă nimic, oare nu este Casa de Cultură a Municipiului Lugoj o structură care funcționează la limita legii, cum spunea primarul însuși în broșura sa?
♦ Despre clădirea Școlii de Arte Remus Tașcău, căci despre clădire este vorba, ca și în cazul Teatrului, nu despre Școala de Arte ca instituție, știm doar că trei corpuri de clădire au fost reabilitate în cadrul proiectului „Solidari pentru Lugoj”, implementat de Fundația Județeană pentru Tineret Timiș (FITT) și finanțat prin Corpul European de Solidaritate.
În acele trei corpuri de clădire funcționează Centrul de Tineret, care era văzut ca loc de întâlnire al tinerilor din oraș, unde pot beneficia de o serie de activități organizate pentru ei și unde, totodată, pot aduce propuneri și idei de acțiuni pe care și le doresc a fi implementate în acel spațiu, dar care a organizat până acum doar două concerte, susținute de trupa „Monokrom” și trupa Fără Zahăr, și un spectacol de dans contemporan. (va urma)
Descoperă mai multe la Actualitatea Online
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Lasă un răspuns