Burnout – tot ce trebuie să știi pentru a evita suprasolicitarea

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

https://pixabay.com/ro/photos/laptop-femeie-educa%C5%A3ie-studiu-3087585/

Poate că ți s-a întâmplat, la un moment dat, în activitatea ta, să simți că ești atât de obosit încât nu te mai poți concentra deloc sau nu te mai poți bucura de nimic din jurul tău. Suprasolicitarea la locul de muncă poate conduce la instalarea unor patologii psihice, patologii care au efecte negative asupra calității vieții. Tocmai de aceea este important de știut ce este sindromul de burnout, cum poate fi recunoscut și, mai ales, evitat.

Ce este sindromul de burnout?

Termenul „burnout” a fost introdus în anii ’70 de către psihologul american Herbert Freudenberger și descrie consecințele expunerii la forme severe de stres. Cel mai frecvent este întâlnit în rândul profesioniștilor din domeniul medical care au sarcina de a ajuta alți oameni. Totuși, sindromul de burnout poate afecta orice angajat cu viață profesională stresantă sau care are de îndeplinit, constant, un volum mare de muncă.

Care sunt cauzele sindromului de burnout?

În general, cauza principală a sindromului de burnout este stresul cronic la locul de muncă. Stresul poate apărea dacă angajatul:

  • Nu se înțelege prea bine cu toți colegii de echipă;
  • Face, în mod constant, ore suplimentare
  • Primește mereu sarcinj pe care le consider prea ușoare;
  • Se implică total în realizarea sarcinilor de lucru.

Care sunt semnele și simptomele sindromului de burnout?

Stresul cronic la locul de muncă poate conduce la apariția unor simptome atât fizice, cât și psihice. Printre semnele care indică instalarea sindromului de burnout se numără:

  • Extenuarea – oamenii afectați de sindromul de burnout se simt epuizați atât din punct de vedere fizic, cât și emoțional, sunt obosiți, lipsiți de energie și incapabili să facă față oricărei activități. Pot apărea, inclusiv, simptome fizice precum durerea sau tulburările la nivel gastrointestinal.
  • Înstrăinarea de activitățile ce țin de locul de muncă – persoanele cu sindrom de burnout își consideră locul de muncă o sursă crescândă de stres și frustrare. Inițial, poate apărea cinismul față de colegi sau față de condițiile de lucru și distanțarea emoțională.
  • Reducerea performanței – sindromul de burnout afectează desfășurarea zilnică a activităților de lucru, dar și rutina zilnică din afara locului de muncă sau relația cu membrii familiei. Oamenii afectați de burnout tind să adopte o atitudine negativă față de sarcinile de lucru, au greutăți în concentrare și devin lipsiți de creativitate și inspirație.

Cum se pune diagnosticul de sindrom de burnout?

Unele dintre simptomele burnoutului se pot instala și în cadrul altor patologii psihice precum depresia, tulburările de anxietate sau sindromul oboselii cronice. De aceea, este important să ceri ajutorul unui medic pentru a te asigura că stabilirea diagnosticului se face corect. În general, se folosesc chestionare pentru a evalua impactul pe care simptomele burnoutului îl au asupra calității vieții.

Cum poți preveni apariția sindromului de burnout?

Metodele de prevenție a sindromului de burnout se axează pe controlul factorilor de stres și pe dezvoltarea unei atitudini corecte cu privire la aceștia:

  • adoptarea unei viziuni optimiste;
  • dezvoltarea flexibilității cognitive;
  • stabilirea unui grup de suport social;
  • practicarea unor tehnici de relaxare;
  • efectuarea regulată a unor activități sportive.

De asemenea, există și soluții medicamentoase de tratament pentru stres și oboseală. În acest sens, poți utiliza preparate pe bază de magneziu și vitamina B6 sau extracte din plante care contribuie la menținerea sănătății sistemului nervos.

În concluzie, sindromul de burnout apare în urma suprasolicitării la locul de muncă și poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții. Cea mai eficientă metodă de prevenire a sindromului de burnout este gestionarea corespunzătoare a situațiilor stresante.

 

Surse informative:

Mealer, Meredith, et al. “What Is Burnout Syndrome (BOS)?” American Thoracic Society, 2016, www.thoracic.org/patients/patient-resources/resources/burnout-syndrome.pdf.

Depression: What is burnout? Institute for Quality and Efficiency in Health Care; 2006. Disponibil la: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279286/

Despre admin 6589 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.