7 cărți de dezvoltare personală care îți pot fi cu adevărat utile

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Sursă foto: https://pixabay.com/illustrations/narrative-history-dream-tell-794978/

Cărțile de dezvoltare personală ar trebui citite cu creionul în mână. Sunt cărți care te pot inspira să devii mai bun, să evoluezi sub mai multe aspecte: managementul timpului, depășirea propriilor obstacole, educația financiară, atitudinea pozitivă, inteligența emoțională.

Iată 7 astfel de cărti de dezvoltare personală care pot face diferența în viața ta.

Ariana Huffington: Succesul redefinit

Autoarea pleacă de la propriile experiențe pentru a-și convinge cititorii că nu există o formulă a succesului valabilă pentru toată lumea. Prinși într-o alergătură a vieții cotidiene, avem de multe ori tendința de a crede că succesul nostru înseamnă de fapt ceea ce au dobândit alții în decursul vieții și nu mai reușim să ne dăm seama care este scopul nostru în viață, sau dacă avem o asemenea misiune personală. Am ajuns să credem tot mai mult că succesul înseamnă banii, sau bunăstarea care se măsoară în putere, lux, carieră. Noțiunea noastră de succes s-a redus doar la bani și putere.

Ne aducem aminte de valorile esențiale care dau sens vieții abia în momentele de răscruce. Întrebarea pe care autoarea ne invită să ne-o punem mai des este aceasta: „Cât de bună este viața ta?”. Ariana Huffington propune o altă abordare, bazată pe patru fundamente: bunăstare, înțelepciune, miracol și dăruie. Formula de succes care rezultă de aici s-ar putea să ți se potrivească mai bine, iar viața ta să aibă mai mult de câștigat.

Victor Frankl: Omul în căutarea vieții

Nu este neapărat o carte de dezvoltare personală, dar este o carte despre încercările unui om care ne ajută să vedem viața dintr-o altă perspectivă. Frankl este un psihiatru evreu care a reușit să supraviețuiască unui lagăr de concentrare, în timpul celui de-al doilea război mondial. Pe lângă experiența personală pe care o povestește, Frankl mai face ceva: explică de ce unii prizonieri din lagărele de concentrare au supraviețuit, iar alții nu. Ideea de bază este aceea că au reușit să depășească acea tragedie terifiantă doar cei care s-au desprins emoțional de acele groaznice întâmplări.

Da, viața are sens, un sens al ei, dar este drept că ne ia destul de mult timp ca să înțelegem care este cu adevărat drumul nostru, în multitudinea de poteci care ni se deschid în față. Frankl a trăit până în 1997 și este fondatorul celei de-a treia școli vieneze de psihoterapie – logoterapia.

Daniel Kahneman: Gândire rapidă, gândire lentă

Cartea lui Kahneman este doar un pic mai complicată decât am crede, dar asta nu înseamnă că nu merită citită. În esență, ideea principală a cărții este aceea că mintea noastră funcționează datorită a două sisteme, unul intuitiv, altul rațional: primul este rapid, nu numai intuitiv. Ia decizii repede, fără o analiză prea aprofundată. Al doilea sistem, cel rațional, este dimpotrivă, mai lent, analizează, este mai rațional, dar consumă mai multă energie și nu poate fi ținut activ o vreme prea îndelungată. Este ca și cum creierul ar fi prea leneș ca să te lase să-l folosești la întreaga capacitate și atunci trebuie să descoperi niște scurtături pentru a-l păcăli.

Kahneman te învață când să ai încredere în intuiție și când nu, când să acorzi o mai mare atenție analizei pentru a lua decizii mai bune. De exemplu, atunci când vine vorba de bani, este bine să nu te lași dominat de emoții ci să gândești rațional. Nu uita, comportamentul tău este în funcție de cele două sisteme de gândire.

Adam Grant: Originalii. Nonconformiștii care fac lumea să progreseze

Adam Grant este specialist în psihologie organizațională, absolvent al Harvard University. Dar nu acestea sunt motivele pentru care cartea sa se citește pe nerăsuflate. Înțelegi, în sfârșit, că progresul (evoluția) nu a apărut odată cu noile generații de IT-iști din Silicon Valley. Originalii sunt acei oameni cărora nu le este frică să gândească și să-și pună în practică ideile. De fapt, ideea grozavă a lui Grant a fost aceea de a se concentra nu pe produse, pe invenții, ci pe oameni. Ne explică ce fel de oameni sunt cei care fac diferența la nivel de societate.

Ce înseamnă originalitatea? Capacitatea de adaptare a individului la mediu, capacitatea acestuia de a găsi soluțiile cele mai simple în cel mai scurt timp posibil la probleme care păreau imposibil de depășit. Originalitatea înseamnă să ai curajul de a te implica atunci când crezi că poți face diferența. Originalitatea nu înseamnă neapărat genialitate, ci capacitate de a-ți croi drumul tău. Nu este ușor, dar este singura modalitate prin care evoluția mai poate însemna ceva într-o perioadă istorică în care oamenii nu mai pot inventa lucruri precum roata sau apa caldă, ci trebuie doar să combine la infinit elemente inventate de alții, cu mult timp înainte. Nu este nimic rău în asta, până și Martin Luther King celebru, printre altele, pentru un discurs care a făcut diferența la vremea sa, nu și-a scris discursul, ci a rearanjat de fapt, aproape din mers, idei pe care le mai folosise de multe ori în intervențiile sale publice. Dacă Martin Luther King ar fi folosit textul scris pe care îl pregătise probabil că astăzi nu am vorbi atât de mult despre el.

Dale Carnegie: Secretele succesului în era digitală

Cartea lui Dale Carnegie te învață cum să-ți atingi scopurile. Cum să ajungi acolo unde vrei, profesional vorbind. Cum să-ți faci jobul mai bun. Cum să te faci plăcut oamenilor. Cum să profiți de orice situație în care te afli și să o faci să funcționeze pentru tine.  Cartea conține:

  • 6 modalități  prin care-i poți face pe oameni să te placă;
  • 12 modalități prin care îi poți face pe ceilalți să treacă de partea ta;
  • 9 modalități prin care îi convingi pe oameni fără să pară că-i manipulezi sau hărțuiești.

De fapt este o carte care îți explică modul în care ar trebui să te raportezi la ceilalți pentru a fi un bun comunicator. Sau, de ce nu, lider.

Daniel Goleman: Inteligența emoțională

Inteligența emoțională reprezintă un pas foarte important în psihologie, fie și pentru că a demonstrat importanța emoțiilor în dezvoltarea personalității umane. Daniel Goleman ne explică de ce înțelegerea propriilor emoții ne ajută să rezolvăm situațiile în care ajungem. Pentru asta, Goleman se folosește de inteligența emoțională pentru a ne învăța ce înseamnă conștientizarea de sine, autodisciplina și empatia. O inteligență emoțională mai ridicată este în relație directă cu o stare de sănătate mai bună, dar și cu succesul.

Cartea lui Goleman este împărțită în 5 părți:

  • Creierul emoțional;
  • Natura inteligenței emoționale;
  • Inteligența emoțională aplicată;
  • Oaze de oportunități;
  • Alfabetul emoțional.

Eckhart Tolle, Puterea prezentului

În accepțiunea autorului, nu noi suntem cei care deținem controlul asupra vieții noastre, ci mintea noastră. Noi suntem cei care am dat putere minții noastre. Atunci când vom înțelege să ne folosim mintea ca pe un simplu instrument, recăpătându-ne echilibrul, vom prelua înapoi acest control. Cum putem face asta? Trăind în prezent, nu cu regretele trecutului și nici cu fanteziile viitorului. Fiecare clipă pe care o trăiești în trecut sau în viitor este o clipă pierdută pentru prezent. Cartea lui Tolle se concentrează pe ceea ce ești astăzi, în prezent, ajutându-te, în același timp, să te pregătești pentru viitor.

Indiferent care sunt cărțile voastre preferate de dezvoltare personală, continuați să citiți și să vă informați, tocmai pentru ca ziua de mâine să nu vă ia prin surprindere.

Despre admin 6555 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.