Blue Monday

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

De aproape două decenii, a treia zi de luni din luna ianuarie este considerată cea mai tristă zi din an. Blue Monday a apărut prima dată în 2005, într-un comunicat de presă al companiei britanice de turism Sky Travel.  Psihologul Cliff Arnall indica atunci a treia zi de luni din ianuarie ca fiind cea mai deprimantă din an.

Nu știu dacă dumnealui a emis această teorie în urma propriilor experiențe trăite sau a făcut un studiu anume, dar am reținut că factorii cauzatori ai stării deprimante s-ar datora cheltuielilor făcute  în  perioada dintre Crăciun și Anul Nou, ceea ce declanșează o adevărată traumă financiară.

Teoria lui Arnall este susținută și de o formulă de calcul a tristeții, care ia în considerare condi-țiile meteorologice, diferența dintre datoriile acumulate și cam câte zile mai sunt până la următorul salariu, etc, etc.

Chiar dacă unii pun la îndoială teoria şi o consideră pseudoștiință, constat că și eu am o anumită stare de iritabilitate după sărbătorile sfârșitului de an. Păi când mă uit în portofel mă bântuie sentimente de tristețe și uneori chiar de spaimă. Mă apropii cu sfială de cutia poștală și o închid cu recunoștință și respect dacă e goală.

Dacă, doamne ferește, în interiorul ei se află un plic, întâi iau un calmant, apoi deschid scrisoarea. Când trec pe lângă factorul poștal, îmi fac cruce cu limba în cerul gurii și spun în gând o rugăciune.

Ascult de câteva ori pe zi buletinul meteorologic și mă înseninez de fiecare dată când aud că temperaturile sunt deosebit de ridicate pentru această perioadă.

Verific regulat lista cu datoriile acumulate de la Crăciun și număr rar și cu glas tare zilele rămase până primesc salariul. Am sub control toate datele formulei pentru a-mi menţine în stare bună sănătatea mintală.

Am înțeles că Blue Monday are și o platformă care reunește psihoterapeuți ce oferă asistență de specialitate persoanelor care au nevoie, dar încă nu apelez la ajutor. Rezist eroic! Când îmi scade moralul, citesc horoscopul.

De acolo îmi hrănesc speranța de mai bine. În fiecare zi mi se spune că mă va vizita fericirea, drept pentru care nu plec niciunde de frică să nu mă caute, iar eu să nu fiu acasă.

Și, de fapt, unde să mă duc, că dacă trec prin centrul ăla spart intru sigur în depresie. Bă, mă simt de parcă aș fi pe front, undeva în Ucraina. Îmi vine să traversez zona târâș și în salturi. Mi se pare că fiecare trecător seamănă cu Putin. Simt că o iau razna.

Noroc că am citit recent teoria altui psiholog care afirmă   că a treia zi de vineri din luna iunie va fi cea mai fericită zi din an. Consult calendarul și aflu că anul acesta, cea mai fericită zi cade pe 16 iunie.

Simt că renasc. E cazul să terminăm cu zilele triste ale existenței, drept pentru care propun să începem fiecare săptămână cu ziua de vineri.

Dan TIMARU

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.