Tineri lugojeni de excepție: Cristian Vagiunic

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Remus V. GIORGIONI

De la „Aurel Vlaicu” la… „Aurel Vlaicu”. Începutul

Născut la 1 ianuarie 1990, tânărul luptător lugojean Cristian Vagiunic tocmai a împlinit 33 de ani. (Am amânat, din varii motive, acest articol, dar cam întotdeauna amânarea noastră s-a dovedit semnificativ-benefică!). Cristian Vagiunic locuiește împreună cu mama lui în Cartierul J.C. Drăgan, într-o fostă casă de IGOL, pe care o avea în chirie, acum proprietate personală. Pe Cristi îl cunosc de mai multă vreme, mi se pare un tânăr serios, de nădejde, care – ca majoritatea dintre noi – a pornit-o de jos, ajungând astăzi la performanțe considerabile.

A urmat clasele primare și gimnaziul la Școala Generală Nr. 4, după care a absolvit Liceul Sportiv „Aurel Vlaicu” din Slatina Olt. Dar să vedem cum a ajuns el la Slatina. Face lupte de la 10 ani, iar la 16 ani a fost selecționat pentru lotul național de lupte Greco-Romane de la Pitești, Slatina Olt aflându-se în apropiere. A rămas la Pitești în perioada 2006-2009. După liceu, a urmat Facultatea de Educație Fizică și Sport „Aurel Vlaicu” de la Arad.

Antrenament face în Sala de Gimnastică din Parcul Ștrand, aparținând de CSȘ Lugoj, dar de la 19 ani, trecând de la juniori la seniori, sportivul nostru  aparține de Clubul Sportiv Municipal. Primul premiu l-a obținut în anul 2002, la 12 ani: locul I la Campionatul național de copii Tulcea. De atunci, premiile s-au ținut lanț, Cristian fiind remarcat – și premiat – în toate etapele, la toate nivelele carierei sale sportive: copii, cadeți, juniori, seniori. (Dar, spre a menționa toate performanțele lugojeanului, ne-ar trebui o pagină întreagă de ziar; așa că ne rezumăm la cele mai importante.)

Performanțe sportive și perspective

În anul 2021 a participat la Cupa Mondială de la Belgrad, unde s-a clasat pe locul cinci, iar anul trecut a avut prestații numeroase din care le menționăm pe cele mai importante: Între 15-17 iulie 2022 a participat la Cupa României, organizată la Târgu-Mureș; la Campionatul Național Reșița, 25-27 septembrie 2022 – la ambele competiții cla-sându-se pe locul întâi. Este multiplu campion național la cadeți-juniori, la toate nivelele de vârstă.

Începând din anul 2015, are un contract cu echipe din Germania. La  fiecare sfârșit de an, în lunile septembrie- decembrie, Cristian participă săptămânal la câte un meci în Germania, bucurându-se de apreciere (inclusiv pecuniară). În Germania există șapte echipe principale de lupte Greco-Romane, aparținând diferitelor ligi. La ora actuală, de doi ani, Cristi Vagiunic, după ce a mai făcut parte din alte două echipe nemțești, luptă în echipa orașului Viernheim, echipă din Liga  II-a. Competițiile sunt tur-retur și, în funcție de performanțe, se lasă cu retribuții substanțiale.

Dar, spre a nu încheia pe un ton așa tehnic (profesio-nal), vrem să mai adăugăm câteva cuvinte despre persoana luptătorului lugojean, legat de viața civilă – adică socială – iar nu profesională. Cristi mai are două surori (pe care nu le cunoaștem) – dar are și o nepoată, Raluca (frumoasă foc!), care frecventează Biserica Harul (aviz amatorilor: băieți buni și serioși… altfel nici nu se pune problema…).

Am făcut această introducere sentimentală spre a atrage atenția lugojencelor că luptătorul Cristian Vagiunic este un bun luptător și pe câmpul vieții și are vârsta potrivită întemeierii unei familii. Iar pentru că tocmai a împlinit minunata vârstă christică – nu degeaba îl cheamă Cristi! – îi urăm mult succes în viață – ani mulți, fericiți și împliniți!

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.