Avem un oraș în moarte clinică? E dreptul meu să cer pe banii mei să-mi fie bine!

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Augustin BERCEAN

După aproape trei luni, m-am decis să revin cu această rubrică, Comentariile săptămânii, a site-ului http://www.augustinbercean.com . Nu a fost niciun motiv anume din cauza căruia nu am mai scris și nici nu este unul, în momentul de față, care m-a convins să revin. Pur și simplu așa am considerat eu că e mai bine! Speculații au tot fost făcute pe tema „tăcerii” mele, dar, na, e dreptul fiecăruia să-și dea cu părerea.

Dar dacă nu am scris, asta nu înseamnă că am fost complet „rupt” de lumea înconjurătoare. Am mai dat cu ochiul prin presa locală, națională și internațională, am mai fost pe la câte o manifestare culturală și, mai ales, am urmărit comentariile de pe facebook (spațiu devenit un fel de „agora” lugojeană, sau, mai bine zis, noul „Ceas Electric” din Centrul orașului).

Concluzia acestor trei luni? Avem un oraș aflat aproape în moarte clinică… Din toate punctele de vedere: politic, administrativ, economic, social și cultural.

Da, știu, sună urât, dar la concluzia asta am ajuns. Este o părere personală, așa că tratați-o ca atare! Poate în zona sportivă ne-am mai evidențiat cât de cât (fapt care confirmă că acolo unde „dai” cu banu’ și ai, mai ales, un management bun, se face treabă…).

În rest, cam zero barat! În politică, în afară de micile și obișnuitele contre feisbuciste… nimic. În administrație, ce să mai zic? Același mare ZERO cu care actuala/fosta administrație se tot chinuie de ceva timp să ne obișnuiască, spunându-ne că acesta este normalul.

Nici în zona economicului nu o ducem mai bine. Investiții noi în oraș, cam deloc iar afacerile existente ori bat pasul pe loc, ori sunt pe cale de dispariție. În Lugoj, mare parte a salariilor sunt spre minim pe economie, ceea ce face ca nici mediul social să nu triumfe. Despre zona culturală, ce să mai zic?

Chiar dacă a ajuns să fie destul de bine finanțată comparativ cu anii trecuți, și asta indiferent de cine era la conducerea orașului, cu o „floare” nu faci primăvară. Mai ales în zona privată, care, cu foarte mici excepții, se scufundă rău de tot în mediocritate.

Din păcate, într-una plătită (și încă foarte bine!) din bani publici. Dacă e să ne comparăm cu alte orașe, nu pot să zic că stăm cu mult mai rău. Ne aflăm la un nivel la care se află cam toată țara, fără prea multe excepții. Și la nivel județean sau național, toate merg la fel de „bine”, și politic, și administrativ și… la toate.

Putem face ceva să fie altfel? Un „altfel” ceva mai bun? Ar fi destul de multe… În primul rând să ne trezim la realitate și să recunoaștem adevărul care ne înconjoară. Să încercăm să nu ne mai lăsăm mințiți, înghițind „adevărurile” servite de alții. Să începem să conștientizăm că tot, absolut TOT ce ni se întâmplă este decontat din banii noștri.

Și realizările, dar, mai ales, nerealizările. Și ar trebui să fim ceva mai vocali în a ne cere drepturile. Păi, dacă sunt banii tăi, ai și pretenții, nu? Dacă nu nu-mi place curățenia orașului, am tot dreptul să mă revolt, că EU am plătit la timp pentru ea!

Dacă nu-mi place cum arată șoselele pe care circul cu mașina, am tot dreptul să mă revolt, că EU am plătit la timp pentru repararea lor! Cu alte cuvinte, dacă nu-mi place cum este administrat orașul/ județul/ țara am tot dreptul să mă revolt, că EU mi-am plătit la timp taxele și impozitele!

E adevărat, din patru în patru ani prin votul meu îi pot „plesni” pe aleșii locali, județeni și naționali (și pe cei europeni, că și ăia își au partea lor de vină…). Dar între timp? Ce facem, stăm cu capetele plecate și acceptăm tot ce ni se pune în farfurie? Chiar așa?

Acest articol l-am scris parțial ca o justificare a existenței rubricii Comentariile săptămânii a site-u-lui http://www.augustinbercean.com (site-ul are mai multe rubrici), o rubrică în care mereu am comentat/criticat ceea ce am considerat eu că nu e bine făcut. Dar, dacă îl citiți cu atenție, sper să fie mai mult decât atât.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.