
Nicolae SILADE
Se pare că reconstrucția căilor ferate este o pălărie prea mare pentru guvernul României și CFR. În ultimii 22 de ani, CFR a pornit o amplă politică de demolare și reconstrucție a magistralelor, cu finanțare majoritară din fonduri europene și de pre-aderare. Cu toate acestea, performanțele obținute sunt dezolante și ridică semne de întrebare cu privire la capacitatea guvernului României și a CFR-ului de a gestiona un proiect de o asemenea amploare. Asociația Pro Infrastructura face o analiză critică a modului în care s-au modernizat căile ferate în ultimele două decenii.
Din rețeaua feroviară, care se întinde pe o distanță de peste 8.000 de kilometri pe care mai circulă călători, în 22 de ani s-a finalizat reconstrucția doar pe vreo 560 kilometri de linie dublă, care au înghițit cam toți banii europeni ieftini, cofinanțați de stat cu 20%. Este o performanță departe de a fi una impresionantă, mai ales că au trecut două decenii de la începerea acestui demers.
Blocajele birocratice spectaculoase generează întârzieri masive. De exemplu scoaterea din circuitul forestier la Bătuța a durat 6 ani, iar descărcarea arheologică la Mintia va ajunge probabil la 7-8 ani.
Lălăiala birocratică a statului dă constructorilor motive să-și justifice întârzierile. La fel face și calitatea slabă a proiectării plătită de CFR în prealabil. Pe scurt, management defectuos și un stat slab care nu poate ține în frâu antreprenorii. Spre deosebire de autostrăzi, remarcăm și un fapt pozitiv: nu avem niciun contract major reziliat la începutul sau jumătatea lucrărilor. Aceste proiecte sunt ca un marfar foarte lent care ajunge până la urmă la destinație. Dar rezultatele lor vor fi văzute de copiii și nepoții noștri”, arată cei de la Pro Infrastructura.
Proiectul Lugojului nu va fi gata în 2026, cum este prevăzut
Cei aproximativ 560 km finalizați sunt pe coridorul principal Constanța – București – Predeal – Sighișoara – Simeria – Arad – Curtici. Pe Sighișoara – Simeria avem un record: 11 ani până la revenirea trenurilor pe două fire.
Zona Lugojului nu are șanse foarte mari să aibă o infrastructură modernizată chiar dacă există proiecte în acest sens. „280 kilometri din PNRR sunt atribuiți și deocamdată sunt în faza de proiectare: Arad – Timișoara, Lugoj – Caransebeș, Cluj-Napoca – Episcopia Bihor. Poate jaloanele din PNRR și faptul că au parțial un singur fir, deci circulația va fi închisă complet, vor ajuta loturile să progreseze mai rapid. Dar slabe speranțe… 320 de kilometri de cale ferată ce urmează a fi modernizată din temelii sunt în licitație și contestații. Craiova-Caransebeș (inclusiv un nou tunel în zona critică Balota) intră pe Programul Transport, urmașul POIM, care are deja mult mai multe lucrări decât bani disponibili. Pe Timișoara – Lugoj avem o licitație întârziată, deci termenul PNRR din 2026 este deja un vis frumos”, arată reprezentanții Asociației Pro Infrastructura.
Lasă un răspuns