Apicultura, o îndeletnicire care a traversat milenii. Prisaca lui Petru Erdöş

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Dan TIMARU

Una din îndeletnicirile de pe acest pământ care a însoțit existența omului peste milenii este creșterea albinelor. Nu se știe exact când au apărut albinele pe planeta noastră, dar se presupune că acestea existau încă din era terțiară. Cert este că, în antichitate, mierea era foarte cunoscută. Abia din secolul XIX putem vorbi despre apicultură modernă. Iohanes Mehring, în 1857, inventează presa pentru producerea fagurilor artificiali, Franz Hruska, în anul 1865, extractorul de miere, iar A.I. Root cam tot pe atunci produce presa cu valț. Karl von Frisch descifrează semnificația „dansului” la albine, limbaj prin care acestea își transmit informațiile cu privire la direcția și distanța unor surse melifere nou depistate. Cu timpul, apicultura devine o adevărată știință, iar mierea și celelalte produse din stupină sunt consumate de către întreaga planetă.

Condițiile deosebite de climă, sol și baza melifera din România au făcut ca apicultura să constituie din cele mai vechi timpuri o  ocupație de bază și pentru români. De la Herodot, Dimitrie Cantemir sau Nicolae Iorga ne-au rămas mărturii în acest sens. În 1957 a luat ființă Asociația Crescătorilor de Albine din România care sprijină și îndrumă apicultorii din țara noastră.

Din mulțimea apicultorilor din zilele noastre se remarcă și Petru Erdöş, din Silagiu, județul Timiș. Pasiunea lui pentru creșterea albinelor a apărut spontan, atunci când a primit de la un vecin un roi de albine. Așa a început aventura apicolă despre care  ne vorbește chiar apicultorul bănățean:

„În 1993 am găsit în grădină, într-un cais, un roi de albine. Roiul venise de la un vecin, care mi l-a oferit cadou. Mi-a dat chiar un stup în care să îl instalez și echipamentul de protecție în care trebuia să adun roiul din pom. Nu aveam nicio cunoștință în domeniul apicol și, uite așa, a început aventura cunoașterii în ale stupăritului.

An de an, mi-am mărit efectivul și am ajuns la 30 de stupi. Fetele mele au crescut printre albine și, când am văzut că le pasionează, m-am hotărât să fac din această îndeletnicire o afa-cere de familie. Am accesat fonduri europene în 2016 și am mărit efectivul la 150 de familii. Patricia și Doriana, fiicele mele, care au absolvit Facultatea de Industrie Alimentară, s-au implicat tot mai mult în această acti-vitate, așa că în 2020 am mai accesat un fond european, iar astăzi stupina noastră numără peste 300 de familii.

Munca în stupină mă relaxează. O fac cu plăcere și mai ales cu pasiune. Toată familia este angrenată în această activitate. Suntem o echipă, ca un stup de albine din care nu lipsește regina mamă, adică soția mea. Eu de profesie sunt bucătar și am transmis fetelor și această pasiune spre gastronomie. Așa se explică faptul că astăzi în familie avem o firmă apicolă ApiDor și una de Cataring, Sio Silva Almaj. Munca în stupină relaxează atunci când o faci cu plăcere și pasiune.

Somnul în zumzet de albine liniștește mintea, iar aerul emanat de stupi fortifică trupul

Am observat că, atunci când plecam în pastorală cu stupina și dormeam în mijlocul albinelor, somnul meu era mult mai odihnitor. O pace se așternea în sufletul meu peste noapte și nu numai psihic mă simțeam fortificat, ci și fizic. Așa mi-a venit ideea să dezvolt această terapie și să o împart semenilor mei.

Am construit căsuțe din lemn și sub fiecare am așezat câte 4 stupi plini cu albine. Cei care dorm în ele cel puțin o oră vor constata că li se schimbă sta-rea de spirit. Transformarea este ui-mitoare. Somnul în zumzet de albine liniștește creierul, iar aerul parfumat emanat de stupi fortifică trupul. Terapia din stupina de pe dealurile Silagiului sper să devină o practică la care în viitor va adera multă lume.

Trăim într-o lume stresantă și mai ales poluată, așa că este nevoie de noi practici în refacerea organismului uman. Procedeul este foarte simplu și la îndemâna tuturor. Nu costă nimic, iar satisfacția mea este cu atât mai mare cu cât pot să dau semenilor mei un crâmpei de sănătate. Tehnica este următoarea: dormi pe un pat sub care se află 4 stupi în care se găsesc cel puțin 200.000 de albine. Albinele nu au cum să ajungă la tine, ci doar întreaga energie creatoare din stup. Veniți să simțiți efectul odihnitor din stupina mea!”

Terapie prin somn pe patul de stupi

În livada lui din Silagiu, Petru Erdöş are peste 300 de stupi. Produce miere, propolis, lăptișor de matcă, ceară, iar mai nou folosește albinele și pentru ceea ce el numește terapie prin somn pe patul de stupi.

„Am început să construiesc o căsuță cu două paturi. Sunt 8 stupi în fiece casuță, stupi care emană prin site mirosul din interior. Cei care au acceptat să se odihnească în cele două căsuțe mi-au mărturisit că s-au simțit mult mai bine după o repriză de somn pe patul de stupi.

Aerul din stupi acționează asupra organismului și transmite o stare de bine, liniște, alungă depresiile, insomniile. Vaporii de propolis, miere sau  polen fac adevărate minuni. Zumzetul albinelor calmează. Este ca un cântec de leagăn.

Deocamdată, în România nu există un studiu care să confirme sau să infirme teoria mea, dar orice specialist poate susține că orice somn este benefic pentru sănătatea individului.

Medicul Monica Marc, de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara, afirmă că …somnul este foarte important în viața noastră. Sunt foarte mulți pacienți care prezintă insomnii și care știu foarte bine despre ce spun acum. Un somn neodihnitor sau un somn insuficient de ore dormite, în timp, poate să ducă la patologie cardio vasculară.

Petru Erdöş este convins că numă-rul celor care vor apela la terapia somnului în zumzet de albine și aerul lor medicinal va crește în viitor și și-a propus să mai construiască câteva dormitoare în stupina sa.

Oameni minunați precum Petru Erdöş merită toată lauda și aprecierea noastră. Beneficiile produselor apicole sunt cunoscute și mai ales recunoscute de către toți specialiștii, așa că într-o lume plină de chimicale produsele și tehnicile naturiste de care e necesar să beneficieze fiecare om trebuie promovate.

Veniți în stupina lui Petru Erdöş și luați sănătate pe gratis!

Cei interesați îl pot contacta pe apicultorul bănățean la nr de telefon 0720.058.397.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.