Administrația lugojeană, un „absurd” ionescian pentru următorii doi ani?

Augustin BERCEAN 

Nu pot să zic că nu am fost și eu afectat emoțional de neacceptarea noastră în Spațiul Schengen. Cele câteva urme de naționalism din mine și-au spus cuvântul și am scăpat și eu anumite cuvinte „de bine” către cei care ne-au refuzat. Din ce am înțeles eu din presa națională, acest refuz este mai mult un act politic nejustificat.

Așa o fi, nu zic nu. De foarte mult timp nu am mai regăsit un asemenea consens al înjurăturilor pe la noi prin țară. Foarte uniți „în cuget și-n simțiri”, cu mic, cu mare, indiferent de „culoare”, ne-am descărcat cu toții amarul în aceeași direcție. Noi, cei „buni”, am fost refuzați de ei, cei „răi”. Cam la atât s-au rezumat, în esență, toate comentariile citite de mine, pe această temă.

Și tot cam în această perioadă, întâmplarea face să dau de o știre de la o televiziune națională, dar pe un alt subiect, mult mai „de-al nostru”. Și, încetul cu încetul, mi-am readus aminte că avem în continuare „jdemii” de motive pentru a-i înjura și pe ai noștri, ăia „buni”.

Nu cad nici în extrema cealaltă, nu o să spun că „nu meritam să intrăm în Schengen”, dar nici nu voi ignora porcăriile care se fac în continuare, de ani buni, de către cei de la guvernare (indiferent cine-s ei și cum îi cheamă…)

Respectiva știre de la DIGI 24 prezintă o situație care, cel puțin din punctul meu de vedere, are efecte mult mai grave asupra orașului Lugoj decât refuzul Austriei de a ne accepta în Spațiul Schengen. Subiectul este despre un alt refuz, cel al actualului guvern de a organiza alegeri parțiale (anticipate), refuz care ne afectează și pe noi, lugojenii, într-o foarte mare măsură. În rezumat, știrea ea e cam așa:

«Peste jumătate de milion de români, din 53 de localități, nu au, în acest moment, un primar care să îi reprezinte. Funcțiile s-au vacantat iar Guvernul refuză fără nicio explicație să organizeze alegeri parțiale, încălcând grav un drept fundamental: acela de a alege și a fi ales. Autoritatea Electorală Permanentă vine cu o scuză bizară și spune că legea nu ar prevedea clar ce instituție trebui să organizeze alegerile. „Sunt doar trei și nu e greu de ghicit”, le transmit guvernanților specialiștii în legislația electorală. Aceștia atrag atenția că la mijloc sunt doar interese politice. Deși Executivul încalcă legea cu bună știință, nimeni nu poate fi tras la răspundere pentru că, în actul normativ, nu sunt trecute și sancțiuni». – Televiziunea DIGI 24

Cine e de vină că nu vor fi alegeri anticipate? Guvernul spune că nu el, Autoritatea Electorală Permanentă că nu ea, reprezentantul PSD, care a promovat, prin Ordonanță de Urgență, acum trei ani, Codul Administrativ, spune că amândouă, și redactorii televiziunii spun că toți.

Și eu mă alătur lor (la datul cu părerea!) și zic că sunt interese politice din cauza cărora nu se vor aceste alegeri. Că așa-i la noi, în Spațiul Carpato-Danubiano-Pontic, în care ne place să ne ducem traiul…

În știre, sunt prezentate și două exemple. Unul e din comuna Șoldanu, județul Călărași, și cel de-al doilea, din comuna Grădinari, județul Giurgiu. Exemplul din comuna Șoldanu seamană izbitor de mult cu ce avem și noi prin administrația lugojeană, în momentul de față. Fostul primar al comunei, demis pe motiv de incompatibilitate, a devenit adminstrator public al localității (că, deh, era nevoie de „experiența” și „competența” lui, deși legea a fost de altă părere…). Viceprimarul a devenit, ca la noi, la Lugoj, primar interimar.

Bineînțeles că la întrebările reporterilor de la DIGI 24 a răspuns doar fostul primar (cel „ales”, al lor!). În timpul interviului, cel „actual”, adică viceprimarul cu atribuțiuni de primar, a avut atitudinea cățelușului de pluș, care se afla pe timpuri, dacă mai țineți minte, pe bancheta din spate de la „bătrâna” Dacie și dădea din cap în timpul mersului.

Similitudinea situației cu cea din administrația lugojeană este evidențiată mai ales din „speech-ul” fostului edil al lor, actualmente administrator public: sunt în această echipă și toată experiența mea o să o pun în slujba acestei comune, noi, echipa puternică din spatele dumnealui, Nu conduc eu (comuna n.r.), noi suntem o echipă, ne consultăm în fiecare dimineață, stăm 5-10 minute de vorbă, de planul pe care îl avem în fiecare zi. Nu aveți sentimentul că ați mai auzit undeva aceste fraze?…

Concluzia celor de la DIGI 24 nu este deloc una optimistă. După părerea lor, alegerile anticipate nu vor mai avea loc. Dacă se adeverește această previziune, vom fi nevoiți să continuăm să trăim în acest „absurd”, parcă inspirat din piesele de teatru scrise de Eugen Ionescu. Un „absurd” care, din păcate, ne va administra orașul. Și, după cum se vede și cu ochiul liber din ceea ce se întâmplă acum, asta nu va fi deloc bine.


Descoperă mai multe la Actualitatea Online

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.