Administrația Dobra investește în învăță-mântul special. Zeci de milioane de lei au fost alocate în ultimii trei ani în acest domeniu

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Învățământul special din Timiș a beneficiat în ultimii trei ani și jumătate de o atenție deosebită din partea autorităților județene. Administrația condusă de Călin Dobra a investit aproape 20 milioane de lei în cele nouă unități de învățământ special din județ. Acest domeniu a fost și rămâne unul apropiat de președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra, care a considerat mereu că este unul prioritar, pe lângă sănătate și infrastructură.

Una dintre unitățile de învățământ special din Timiș, care a beneficiat de o adevărată infuzie de fonduri din bugetul Consiliului Județean, a fost Centru Școlar pentru Educație Incluzivă ”Alexandru Roșca” din Lugoj. Aici, în ultimii trei ani și jumătate, au fost investite peste 5 milioane de lei. Călin Dobra a spus mereu că dacă nu se investește în educație, copiii ar fi condamnați la mediocritate, ori acest lucru nu este permis. La școala specială din Lugoj a fost construit un corp nou de clădire, dotat cu toate materialele didactice necesare pentru un act educativ de calitate. S-au achiziționat centrale termince noi, au fost înlocuite conductele subterane de alimentare cu agent termic, au fost cumpărate accesoriile necesare pentru activitățile de logopedie, dar și instrumentele pentru psihoeducația copiilor. Tot pentru copiii de la Centru Școlar pentru Educație Incluzivă ”Alexandru Roșca” din Lugoj a fost achiziționat și un microbuz nou iar din 2019 s-a început munca pentru construirea unui nou internat pentru cei mici. În acest scop, doar pentru anul în curs, a fost alocată suma de 6 milioane de lei.

Investițiile Consiliului Județean Timiș, condus de Călin Dobra, au continuat și în direcția celorlalte unități de învățământ speciale din județ. La Liceul Teoretic Special Iris din Timișoara, unul dintre cele șapte din întreaga țară cu acest profil, s-au alocat fonduri pentru reabilitare termică, dar și pentru modernizarea cantinei precum și pentru reabilitarea internatului în care locuiesc elevii. Proiectul este finanțat din fondurile Consiliului Județean, dar și din fonduri europene nerambursabile, în valoare totală de 8 milioane de lei. După finalizarea lucrărilor, clădirea liceului Iris, contruită în 1974, va fi una modernă și primitoare, exact cu acești copii deosebiți, merită.

Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă ”Paul Popescu Neveanu” din Timișoara este una dintre școlile speciale din subordinea Consiliului Județean Timiș care a beneficiat de o atenție specială în acest prim mandat al lui Călin Dobra. Au fost investite aici peste cinci milioane de lei, din bugetul Consiliului Județean Timiș. Cea mai mare parte din această sumă, aproximativ patru milioane de lei, a fost investită în reabilitarea unui corp de clădire, construit în 1860, care nu a beneficiar niciodată de o reabilitare totală. Astfel că, în iulie anul acesta, corpul de clădire a fost inaugurat iar copiii vor începe noul an școlar în condiții moderne. Au fost realizate lucrări majore în cazul structurii de rezistență a clădirii, au fost reabilitate sălile de clase, podul și acoperișul, a fost reabilitată fațada. De asemenea, pentru asigurarea celor mai bune condiții de învățare, au fost cumpărate table inteligente, a fost schimbat mobilierul școlar, au fost create șase cabinete pentru logopedie, un cabinet de ludoterapie, unul de kinetoterapie, un cabinet de stimulare polisenzorială, trei cabinete pentru terapii specifice și o sală multifuncțională.

Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă ”Constantin Păunescu” din Recaș a beneficiat în ultimii trei ani de peste trei milioane de lei pentru asigurarea unui climat educațional potrivit pentru copiii care învață acolo. Au fost făcute investiții în infrastructura școlară, dar și în dotări. A fost reabilitat complet un corp de clădire și s-a amenajat o sală multifuncțională, școala a beneficiat de fonduri pentru un sistem modern de alarmare în caz de incendiu și supraveghere video, au fost reabilitate aleile pietonale iar anul acesta au început demersurile pentru construcția unei cantine noi și dotarea claselor cu videoproiectoare, laptopuri și table inteligente.

La Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă ”Dumitru Ciumăgeanu” din Timișoara, Consiliul Județean Timiș a alocat aproximativ un milion de lei. A fost achiziționat un microbuz pentru transportul elevilor, dar și echipamente medicale care să vină în sprijinul copiilor și profesorilor: masă de terapie kinetică, bicicletă ergonomică semiprofesională, traseu psihomotric pentru copiii cu C.E.S. sau sistem optimusic pentru terapii specifice copiilor cu C.E.S.

La Liceul Tehnologic Special ”Gheorghe Atanasiu” din Timișoara s-a investit peste un milion de lei în infrastructura școlară și în dotări. Consiliul Județean Timiș, condus de Călin Dobra a asigurat achiziția de echipamente de transport pentru cu nevoi speciale, condiții medicale optime pentru tratamentele dentare, echipamente pentru recuperare fizică dar și lucrări de reabilitare pentru internatul de băieți.

Învățământul special a beneficiat de un suport necondiționat în administrația Dobra pentru că este vorba despre copii. Copii care au nevoie de atenție și suport în permanență și care doar cu sprijinul autorităților pot să țină sub control deficiențele și să fie integrați în societate într-o manieră cât mai productivă pentru toți.

În viitorul mandat, Călin Dobra își propune să continue această formulă de sprijin pentru învățământul special din județ și să acceseze fonduri europene pentru un număr cât mai mare de unități de învățământ, pe care să le modernizeze precum și să creeze condițiile necesare pentru un act educativ cât mai performant.

Despre admin 6574 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.