5 semne care îți arată că mașina pe care vrei să o cumperi ascunde defecțiuni grave

Sursa foto: https://pixabay.com/photos/automobile-car-barn-farm-ranch-176989/

În condițiile unei infrastructuri deficitare, atunci când vine vorba de transportul în comun, tot mai mulți români se orientează către achiziționarea unui autoturism. Nu degeaba traficul este tot mai aglomerat, iar locurile de parcare goale sunt din ce în ce mai puține. Totuși, nivelul de trai din țara noastră nu este unul care să permită foarte multora să își cumpere mașini noi, astfel că piața de mașini SH continuă să atragă interesul cumpărătorilor. Prețurile mult mai convenabile, varietatea modelelor disponibile, dar și posibilitatea de a găsi autoturisme foarte bine întreținute, pentru care trebuie acoperit un cost mai mult decât rezonabil, sunt doar câteva dintre argumentele pentru care românii sunt atrași de această variantă. Totuși, vânzarea de mașini second hand reprezintă o posibilitate de a specula foarte tentantă pentru cei care vor să desfășoare astfel de activități, iar riscul la care te expui cumpărându-ți o mașină la mâna a doua este acela de a da banii pe un autoturism care a avut probleme și care ascunde defecțiuni. Cum poți să îți dai seama dacă ai de a face cu o astfel de situație?

Probează mașina pe drum

Cea mai simplă și eficientă metodă pentru a putea evalua starea unei mașini este aceea de a o conduce. Dacă vrei să testezi o mașină second hand, trebuie doar să rogi vânzătorul să îți permită să o conduci timp de câteva minute. Vei avea timp să observi eventualele zgomote produse de motor, martorii care s-ar putea aprinde în bord, sunetele pe care le scoate caroseria în viraje, urcări sau manevrele efectuate pe loc. De asemenea, testează frânele și fii foarte atent la modul în care se comportă volanul la viteze mai mari. Nu uita să verifici și instalațiile de aer condiționat, căldură, precum și becurile. Dacă auzi sunete ciudate, precum scârțâituri sau bătăi, cel mai probabil există defecțiuni de ordin mecanic, iar mașina este una cu probleme.

Cercetează foarte atent linia caroseriei

Modul în care se prezintă caroseria spune foarte multe despre istoricul unei mașini. În cazul unui autoturism care a fost bine întreținut și nu a fost implicat în incidente, elementele caroseriei trebuie să fie aliniate la fel cum au ieșit din fabrică. Urmărește modul în care se îmbină componentele, iar cel mai bun loc pentru a face asta este unul foarte bine luminat și cât mai drept. Verifică linia caroseriei și din fața și din spatele mașinii, pentru a observa în detaliu eventualele imperfecțiuni. Dacă acestea există, sunt șanse foarte bune ca vânzătorul sau foștii proprietari să fi reparat anumite daune pe care mașina le-a suferit în trecut. Acesta poate fi un semn că autoturismul ascunde anumite probleme.

Verifică portbagajul în interior

Maniera în care se prezintă portbagajul poate fi un excelent indicator al eventualelor tamponări din spate pe care autoturismul le-ar fi putut suferi în trecut. Sub roata de rezervă poate fi găsit un mastic amplasat pe îmbinări. Dacă acesta prezintă semne de îndreptare, atunci mașina a suferit măcar un accident prin tamponare din spate.

Testează grosimea stratului de vopsea

Cu ajutorul unui dispozitiv special, poți verifica grosimea stratului de vopsea aplicat la nivelul caroseriei. O să-ți poți da seama dacă unele elemente au fost vopsite sau reparate, pentru că grosimea stratului de vopsea de pe acestea va fi diferită de cea a vopselei de pe alte componente. Totodată, poți să descoperi modificările făcute la praguri și aripi.

Solicită ajutorul unui specialist

Ochiul mecanicului auto este format să observe defecțiunile de la nivelul unui autoturism, iar atunci când vrei să cumperi o mașină second hand este foarte util să ceri ajutorul unui astfel de expert. Sigur că, cel mai probabil, va trebui să îi oferi o remunerație pentru serviciile sale, dar o evaluare făcută de un specialist te va ajuta să descoperi cu ușurință dacă mașina pe care o cumperi a avut probleme în trecut și poate ascunde capcane și pentru tine.

Dacă alegi să achiziționezi o mașină la mâna a doua, este foarte important să te asiguri că istoricul acesteia este cât se poate de lipsit de probleme grave. Poți apela la un mecanic auto care să te ajute, aparatură specială, dar și la câteva trucuri destul de simple.

Despre admin 6788 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.