Zeci de romi din comună și reprezentanți ai instituțiilor publice au participat joi, 20 februarie 2020, la evenimentul care a marcat împlinirea a 164 de ani de la momentul eliberării din sclavie a ultimei categorii de robi țigani ce aparțineau proprietarilor particulari.
Timp de aproape 500 de ani, până la dezrobire, romii au avut statut de sclavi. În cadrul activității s-au recitat poezii, s-au cântat cântece potrivite evenimentului și s-au purtat costume specifice portului țigănesc.
În cadrul activității, invitata specială, doamna subprefect a județului Timiș, Elena Popa, a prezentat istoria romilor în date, robia – cauze și consecințe, sclavia – trecut și prezent cu efectele sale și sclavia modernă – fața ascunsă a traficului de persoane.
„Sunt 164 de ani de când romii sunt liberi. Suntem aici pentru a împărtăși din experiența noastră. Pentru a vă ajuta, pentru a vă aminti de importanța pe care o are acest eveniment în viața comunității de țigani”, a precizat domnul Adrian Alin Mirescu, expertul pentru minoritatea romă din cadrul Prefecturii Timiș, care a răspuns prezent la invitația primită din partea conducerii Școlii Gimnaziale Balinț.
Acesta a prezentat filmul „Lungul drum al romilor de la sclavie, la libertate” și a învățat elevii prezenți câteva cuvinte în limba romani.
Directoarea Școlii Gimnaziale Balinț, prof. Mihaela Kristof, a adresat, printre altele, celor prezenți următorul îndemn: „Cred că grija pentru minorități înseamnă respectul pe care îl acordăm promovării tradițiilor culturale. Trebuie să simțim împreună, să fim împreună. Noi suntem schimbarea pe care ne-o dorim. Suntem diferiți, dar egali.”
Lasă un răspuns