
Nicolae TOMA
Marți, 20 decembrie, 2022, Asociația 16-21 Decembrie 1989 din Lugoj, Asociația Luptătorilor, Participanților și Arestaților în Revoluție (ALPAR) – Lugoj 20 Decembrie 1989 și Federația Națională „Loja de Onoare a Revoluționarilor din Decembrie ’89” au organizat manifestările prilejuite de „Ziua Lugojului”.
De la ora 9, la Biserica „Învierea Domnului” Lugoj, preotul paroh Nicolae Ciucure a oficiat o slujbă de pomenire a celor trei eroi lugojeni uciși în Revoluția din 1989, Daniel Brocea, Valentin Rosada și Norbert Pongratz. A participat un grup numeros de lugojeni care respectă această zi, rămasă în istoria modernă a Lugojului ca ziua în care Lugojul s-a declarat al doilea oraș liber de comunism, la doar câteva ore după Timișoara. De remarcat că nu au fost prezenți niciun consilier local și niciun reprezentat al vreunui partid politic, care datorează atât de mult revoluționarilor.
La ora 10, circa 500 revoluționari lugojeni, în frunte cu fanfara din Caransebeș (plătită și convocată de revoluționari), au refăcut traseul străbătut de coloana revoluţionară în seara zilei de 20 decembrie 1989, între Ceasul Electric şi unităţile militare de pe strada Timişoarei. S-au depus coroane la Crucea din fața Primăriei Lugoj, la Troiţa de pe strada Timişoarei, la Monumentul Revoluţiei din faţa unităţii militare, precum şi la mormintele celor trei eroi lugojeni, din Cimitirul Ortodox şi din Cimitirul Romano-Catolic.
Manifestările s-au încheiat la restaurantul J’Adore, unde a avut loc un dineu și au fost înmânate ordine și distincții mai multor participanți la Revoluție.
Vă reamintim că Primăria Lugoj a decis să anuleze manifestările prilejuite de Ziua Lugojului sub pretext că trebuia să fie depus un proiect cultural.
Cu toate acestea, revoluționarii s-au organizat și au demonstrat că „Ziua Lugojului” nu aparține niciunui partid politic și nici unei administrații locale trecătoare.
Criptocomuniștii liberali din Primăria Lugoj și din Consiliul Local ignoră până și placa de marmoră de pe Crucea din fața Primăriei, pe care există inscripția „În acest loc la 20 Decembrie 1989 a fost abolit comunismul în Lugoj”. A fost montată în 1990 de către primarul ales de revoluționari în ziua de 15 ianuarie 1990, ca semn, peste ani, să nu se uite că Lugojul a fost declarat în seara zilei de 20 decembrie 1989 al doilea oraș liber de comunism.
Dar Primăria Lugoj și Consiliul Local au încălcat astfel legea, deoarece există o lege care declară Lugojul Oraș-Martir al Revoluției din Decembrie 1989.
Mai trebuie reamintit că recunoașterea Lugojului ca al doilea oraș liber de comunism, după Timișoara, a venit din Parlamentul României. În ziua de 19 decembrie 2003, într-o ședință comună, parlamentarii din Camera Deputaților și Senat au votat Legea privind declararea municipiului Lugoj Oraș-Martir al Revolutiei din decembrie 1989, lege promulgată de președintele României, Ion Iliescu, prin Decretul nr. 889 din aceeași zi. Această Lege implică și responsabilitatea administrației locale de a amplasa la intrările în Lugoj plăcuțe cu inscripția „Oraș martir”.
♦ ♦ ♦
Bucuresti, 19 decembrie 2003, Nr. 887
Parlamentul României
Camera Deputaților, Senatul
LEGE privind declararea municipiului Lugoj Oras-martir al Revolutiei din decembrie 1989
Parlamentul României adoptã prezenta lege.
Articol unic. – În semn de omagiu adus eroismului manifestat de cetățenii municipiului Lugoj și pentru cinstirea martirilor căzuți în Revoluția din decembrie 1989, municipiul Lugoj se declară Oraș-martir al Re-voluției din decembrie 1989.
Această lege a fost adoptată de Camera Deputaților în ședința din 4 noiembrie 2003, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (2) din Constituția României, republicatã.
Președintele Camerei Deputaților, Valer Dorneanu
Această lege a fost adoptată de Senat în ședința din 8 decembrie 2003, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (2) din Constituția României, republicatã.
Președintele Senatului, Doru Ioan Tărăcilă
♦ ♦ ♦
Bucuresti, 22 decembrie 2003, Nr. 572
DECRET nr. 889 din 19 decembrie 2003 pentru promulgarea Legii privind declararea municipiului Lugoj Oraş-martir al Revoluţiei din decembrie 1989
Emitent: Preşedintele României
Publicat în Monitorul Oficial nr. 932 din 23 decembrie 2003
În temeiul prevederilor art. 77 alin. (1) şi ale art. 100 alin. (1) din Constituţia României, republicată, Preşedintele României decretează:
Articolul UNIC
Se promulgă Legea privind declararea municipiului Lugoj Oraş-martir al Revoluţiei din decembrie 1989 şi se dispune publicarea acestei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Preşedintele României, Ion Iliescu
Bucureşti, 19 decembrie 2003, Nr. 889.
Lasă un răspuns