Ziua Națională a României, sărbătorită la Muzeul din Lugoj

Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj organizează, în colaborare cu Societatea de Științe Istorice din România – filiala Lugoj, o manifestare prilejuită de celebrarea Zilei Naționale a României. Evenimentul va avea loc pe data de 27 noiembrie 2019, orele 17.00, la sediul Muzeului din Lugoj.

«Expoziţia instituţiei noastre, intitulată „100 de ani de la intrarea Armatei Române în Lugoj”, va fi vernisată cu acest prilej, ilustrând evenimentele desfăşurate în urmă cu un secol la nivel local și naţional. În vitrinele expoziţionale, vizitatorii vor putea descoperi importante documente din patrimoniul muzeului, manuscrise de epocă sau vechi publicaţii locale menite a reliefa euforia cu care au fost primiți jandarmii români, la intrarea în orașul nostru dar și instaurarea administrației românești în Lugoj și în Banat. Evenimentul a fost descrise în coloanele ziarului Drapelul (nr. 48 din 11/24 mai 1919):

„Ce au simţit oamenii văzându-i, e greu de redat în cuvinte. De o mie de ani de când aşteptăm ziua aceasta sfântă. Bine-aţi venit în ţinuturile noastre, sentinele credincioase, ca să puneţi temelie trainică siguranţei şi ordinei şi să deschideţi calea glorioaselor oştiri române, ce vor veni să ia în moştenire cea mai mănoasă şi mai binecuvântată parte a României Mari: Banatul mult încercat.”

Trupele armatei române au intrat în Lugoj, pe 22 iulie 1919, generalul Jitianu declarând:

„N-aş fi crezut că, intrând în Banat, să văd că toată suflarea românească este un singur suflet, o singură inimă… Impresia clipelor de faţă asupra mea este covârşitoare.”

Manifestarea continua cu simpozionul prilejuit de lansarea numărului VII al anuarului Restituiri bănățene, volum ce include studii referitoare la evenimentele anului 1919, petrecute pe întreg spațiul bănățean. Vor susţine comunicări ştiinţifice, autorii articolelor acestei reviste, abordând subiecte dintre cele mai variate: prezenţa militară franceză în Banat, problemele Banatului la Conferința de Pace de la Paris, viața politică a anului 1919 în județul Caraș-Severin dar și aspecte legate de istoria medievală a Banatului sau de multiculturalitatea bănățeană.

Evenimentul se bucură de un moment artistic susținut de Corul „Taina” al Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu” Lugoj», ne-a declarat Daciana VUIA, directorul Muzeului de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj.

Nicolae SILADE


Descoperă mai multe la Actualitatea Online

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Despre admin 6892 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.