Coana Viorica față cu reacțiunea

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Nici nu s-a uscat bine tușul de pe buletinele de vot de la alegerile prezidențiale, că a și început răzmerița din PSD. Coana Viorica s-a pomenit față-n față cu reacțiunea pesedistă, care a dat-o jos de unde tocmai ea o cocoțase cu mult fast.

După o noapte furtunoasă, Viorica Dăncilă și-a dat demisia din funcția de președinte al Partidului Social Democrat și a plecat la plimbare cu cercul, în căutarea π-ului pierdut. După ce colegii ei au aruncat cu rahat în ventilator și au umplut-o de pistrui, coana mare s-a sacrificat pentru partid, părăsind scena politică în huiduielile și fluierăturile celor care până mai ieri o aclamau.

Am putea caracteriza această tristă perioadă din istoria noastră recentă drept mărirea și decăderea unui politician de carton. La finalul unei ședințe tensionate, de vreo șase ore, a CEx-ului PSD, șefia interimară a fost preluată de Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților.

Se vorbește acum de vremea marilor schimbări. Dar nu oricum, ci democratic, la lumina zilei, cu cuțitele pe masă, totul spre binele social-democrației și al poporului suveran. Vechea piesă a lui Nenea Iancu este reinterpretată pentru a nu știu câta oară.

Această emulație plină de avântul revoluționar al stângii de caviar are ca scop resetarea partidului. Adică, pe înțelesul tuturor, Ciolacu tranșează ciolanul puterii într-un partid cu o altă viziune, după un alt program, unei noi echipe.

Un congres al PSD ar urma să fie organizat la începutul lui 2020, timp suficient pentru Ciolacu să-și urce sacii în căruță și să călărească toți caii din partid cu care va bate câmpii politicii. Noul președinte interimar și al său secretar general, Paul Stănescu, alături de liderii organizațiilor din Teleorman, Olt, Giurgiu, Mehedinți și Gorj și de liderii regionali, între care Gabriela Firea, au pus-o de o nouă politichie.

Desigur că ședința CEx, marcată de momente tensionate, s-a înscris în tradiția politicii dâmbovițene, iar noua conducere își va continua aventura, spre amuzamentul națiunii însetată de circ. Nimic nou sub soare, veți zice, numai că există și părțile ascunse ale lucrului bine făcut, pas cu pas, pentru că în afară de ceea ce se vede, sau mai bine zis de ceea ce s-ar vrea să fie văzut pe scena politică, în culisele ei se fac alte jocuri.

Degringolada din PSD va fi întreținută mult timp. Reformarea partidului este doar un pretext al jocului ascuns. Sistemul mafiot instaurat în politica românească nu se poate reforma schimbând o gașcă cu alta, pentru că sloganul La vremuri noi, tot noi! a expirat. PSD-ul este scos la mezat.

Pe mâinile cui va încăpea, este greu de ghicit și nici nu cred că are vreo relevanță. Ceea ce ar trebui să ne îngrijoreze este faptul că inexistența unui partid de stânga, care să asigure protecție socială și să militeze pentru o politică social-democratică adevărată și sănătoasă, este păguboasă pentru orice națiune.

Cam asta ar fi ideea, în rest… Dumnezeu cu mila!

Dan TIMARU

Despre admin 6574 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.