Ziua Națională a Contabilului Român

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

La 13 iulie 1921, Regele Ferdinand I al României a aprobat, prin decret regal, Legea pentru organizarea Corpului de Contabili Autorizați și Experți Contabili în România, textul fiind contrasemnat și de Grigore Trancu-Iaşi, în calitate de ministru al muncii, un promotor și susținător al acestei inițiative legislative. Prin aprobarea acestei legi, România a devenit membră a clubului select de țări în care profesia contabilă era reglementată la acea vreme: Statele Unite ale Americii, Regatul Unit, Germania, Italia.

La evenimentul organizat vineri, 13 iulie, în amfiteatrul A01 al Univeristății de Vest din Timișoara, de către Filiala Timiș a Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România, au onorat invitația reprezentați ai instituţiilor publice, europene, naționale și locale, precum și ai mediului de afaceri care au apreciat activitatea și adresat cuvinte profesioniștilor contabili: Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș, Maria Grapini, europarlamemtar, Eugen Dogariu, senator, secretar Comisia pentru administraţie publică şi organizarea teritoriului, Senat, Adrian Pau, deputat, membru în Comisia Buget Finanțe, Camera Deputaților, Csaba Nasz, magistrat, Florin Popovici, director, Camera de Conturi Timiș, Ioan Dragomir, director, Direcția Regională a Finanțelor Publice Timișoara, Ileana Tomoiagă, inspector șef adjunct, ITM Timiș, Floarea Brînda, director, Oficiul Registrului Comerțului Timiș, Monica Neghin, comisar șef, Serviciul de Investigare a Fraudelor Economico-Financiare, Inspectoratul de Poliție Județean Timiș, Valentin Cerna, director, Banca Națională a României, Anca Flueraș, director zonal, Banca Comercială Română.

În luarea sa de cuvânt, rectorul Universității de Vest din Timișoara, profesorul univ. dr. Marilen Pirtea (care este secretarul Comisiei Buget Finanțe din Camera Deputaților) a subliniat importanța funcționării parteneriatelor dintre mediul universitar (specializările din domeniul financiar-contabil ale Facultății de Economie și de Administrare a Afacerilor) și Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România.

De asemenea, vorbind despre educație, citându-l pe Robert L. Heilbroner în „Filosofia lucrurilor pământești”, domnul rector a arătat că «studiul economiei „nu pare să reclame înzestrări deosebit de înalte și de specializate. Nu este el, din punct de vedere intelectual, o materie foarte ușoară în comparație cu ramurile superioare ale filozofiei sau ale științei pure? Materie ușoară, în care foarte puțini excelează!

Paradoxul își are explicația, probabil, în faptul că un bun economist trebuie să posede o rară combinație de înzestrări. El trebuie să fie, într-o anumită măsură, matemetician, istoric, om politic, filosof. Trebuie să înțelegă simboluri și să vorbească în cuvinte. Trebuie să privească particularul prin prisma generalului și într-un același elan de gândire să cuprindă deopotrivă abstractul și concretul.

Trebuie să studieze prezentul în lumina trecutului, pentru scopuri situate în viitor. Nici o parte a naturii umane sau a instituțiilor omenești nu trebuie să-i scape cu totul din vedere. El trebuie să fie dezinteresat și în același timp să vizeze un scop; să fie distant și incoruptibil ca un artist, dar uneori totuși la fel de cu picioarele pe pământ ca un politician.»

Filiala Timiș a Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România este unul din modelele de bune practici pentru profesia contabilă, dezideratele „Știință, Independență, Moralitate” fiind piloni esențiali ce contribuie la calitatea serviciilor oferite de membrii săi.

«Anul Centenarului României, este primul an în care profesia contabilă își unește destinele cu ziua în care s-a înființat Corpul Expeților Contabili și Contabililor Autorizați din România și sărbătoresc, împreună. 13 iulie este ziua în care noi, profesioniștii contabili, contăm ca oameni, noi cei care dăm lumină, frumusețe și demnitate acestei profesii, indiferent de vreme și vremuri. Poate mai mult ca oricând, acum deviza Corpului Expeților Contabili și Contabililor Autorizați din România, „Știință, Independență, Moralitate” a devenit foarte activă în mintea noastră. Prezența noastră aici, într-un spațiul al științei, cum este Universitatea de Vest din Timișoara, nu este deloc întâmplătoare: suntem rezultanta muncii noastre, a educației de care am beneficiat și de care avem continuu nevoie. Avem nevoie de independență în relația partenerilor noștri instituționali și non-instituționali și de onestitate între noi. Și mai mult ca oricând, nu numai în profesie, avem nevoie moralitate. Din suflet, dragi colegi timișeni, vă doresc un sincer La mulți ani! „La toți de față și viitori, Sănătate”» a menționat președintele Filialei Timiș a Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România, profesor univ. dr. Ovidiu Constantin Bunget.

AL PRESS

Despre admin 6586 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.